Tekst Stine Ravneberget

Foto Trine Lise Hansen

Designstudent Trine Lise Hansen lanserte i år Sy Journalen

Det er ikke bare klesdesigner man kan bli etter å ha studert motedesign ved SoFI. Designstudent Trine Lise Hansen lanserte i år Sy Journalen, og selger symønstre gjennom merket sitt Lavender Sewing Patterns.

 

Hvordan har studietiden din vært?

 

– Jeg har lært utrolig mye, og også utviklet meg ekstremt gjennom studietiden. Jeg hadde en del kunnskap fra før i forhold til både de digitale verktøyene og konstruksjon, men ved å se tilbake på de første prosjektene mine, ser jeg også utviklingen. Det har vært litt utfordrende med bytte av foreleser underveis i fag, men det betyr også at jeg har fått forskjellige syn på hvordan ting kan gjøres.

– Det skal jo også sies at det har blitt en stor endring nå mot slutten av studiet. Situasjonen med Covid-19 synes jeg er løst bra av skolen med digital undervisning og veiledning. Vi fikk beskjed før slutten av andre semester at det ville bli gjort en digital video i stedet for en catwalk for våre avgangskolleksjoner, så det har ikke blitt den største endringen.

 

Hva har vært mest lærerikt?

 

– Design har vært der jeg har lært mest – hvordan gå fra en idé til en ferdig kolleksjon. Jeg har lært å se mer på detaljer og å utvikle skissene mine fra noe helt enkelt til å bli faktisk design. I konstruksjon har jeg også lært veldig mye og blitt mer selvsikker i mitt arbeid.

– Før skoleslutt skal vi lære 3D-design i et program som heter CLO. Dette er noe jeg tror kommer til æ være veldig lærerikt, både nå og til bruk i fremtiden. Trend og trendforecasting er det faget som tok meg lengst tid til å knekke koden på, men det har satt seg litt i underbevisstheten og er noe jeg gleder meg til å utforske mer av og se hvordan det utfolder seg.

 

Hva tror du at du vil ta med deg videre inn i arbeidslivet etter endte studier? 

 

– SoFI har stort fokus på arbeidslivet, både gjennom fag, lærere som arbeider i bransjen og gjennom gjesteseminarer som blir holdt. Grunnen til at jeg har valgt en utdannelse innen mote og designer er fordi jeg designer og selger symønster. Dette begynte jeg med da jeg hadde en idé for en eske jeg ønsket å sy, men ikke fant mønster til. Så lagde jeg mønster til vesken selv, som ble første produktet til Lavender Sewing Patterns. Jeg ønsker å lage og selge sy-mønster av plaggene jeg har laget, og ønsker også å utvikle skissene jeg har tegnet til nye produkter.

Tekst fortsetter etter bilde

Fortell om Sy Journalen – hvorfor bestemte du deg for å skrive denne, hvem er den rettet mot, og hvor selges den?

 

– Jeg synes det er så gøy å dokumentere prosjektene mine, og tegnet opp en enkel syprosjekt-planlegger i fjor høst. Men prosjektene tok fort igjen det jeg tegnet og det endte med at den ikke ble brukt så mye. 1. Januar midt på natten våknet jeg plutselig opp og hadde fått ideen om å lage en syplanlegger. Det var en av disse aha-opplevelsene man får og ikke skjønner hvorfor man ikke har tenkt på før.

 

– Den er for det meste rettet mot meg selv, men tanken var at hvis dette var noe jeg hadde lyst på, kunne jeg ikke se bort ifra at andre i symiljøet også savnet dette. Jeg tok imot forhåndsbestillinger og promoterte, og tilbakemeldingene jeg fikk var helt fantastiske. Mye mer enn det jeg hadde forventet, og faktisk slik jeg bare trodde kunne skje i mine villeste drømmer. Ikke bare er det privatpersoner som har bestilt, men i tillegg til min egen nettbutikk, syjournalen.no, har jeg flere forhandlere.

 

Hvilke muligheter for deg tror du Sy Journalen kan åpne opp for?

 

– Jeg håper at jeg kan jobbe videre med denne og utvikle flere produkter i samme serie. Jeg har allerede flere ideer, men det må vente til høsten før jeg får jobbet noe med dem. Fra idé til lansering gikk det under fire måneder, så hvilke muligheter dette åpner opp for er ikke noe jeg har tenkt så mye på. Det var mest til meg selv jeg ønsket å lage journalen, og at andre synes det var en god idé er kjempegøy. Gledet det å sy gir meg, synes jeg er flott å dele.

 

Hvor går veien videre? Hva tenker du å gjøre etter endte studier?

 

– Målet mitt er å kunne arbeide for meg selv, både gjennom Sy Journalen og gjennom å produsere og selge sy-mønster, som jeg gjør gjennom merket mitt Lavender Sewing Patterns. Dette er noe jeg skal fokusere og bygge videre på. I sommer skal jeg jobbe i en tekstilbutikk i Grimstad, hvor jeg jobbet både før jeg begynte studiene ved SoFI, og i fjor sommer. Så får vi se hva som skjer etter det, noe jeg er utrolig spent på og gleder meg til.