Monica Johansen er kjent under artist navnet Minnie – Oh , og driver vintagebutikken Flashdance vintage. I tillegg til musikken, er hun kjent for sin fargerike og spesielle stil, og sin forkjærlighet for vintage – både i mote og interiør. Vi har tatt oss en prat om trendene for 2021!

Instagram: @minnie_oh  | @flashdance_vintage. 

Tekst av: Jeanette Farvik Kirkerud

 

Hva mener du er trendene for interiør og mote i 2021?

Jeg tenker innenfor både mote og interiør vil nok flere og flere tørre å bruke mer farger. Mer mønster og egenart. I både mote og interiør ser vi mye pasteller, men også sterkere fargevarianter av f.eks rosa, gul og orange. Hjemme tør flere å male andre overflater enn kun vegger, og mange fargelegger også lister, dører og tak. Gjenbruksbølgen er fortsatt over oss, og blandingen av nytt og gammelt er en populær miks; noe vi særlig ser i pyntegjenstander, lamper og møbler. I interiøret ser vi også bruk av asymmetriske former, f. eks i speil og bord. 90-tallet gjennomsyrer både interiøret og moten. Innen mote gjelder mer farger og mønster, men også bruken av gull. Den oversizede blazeren, strikk, hatter og berets er noen av gjengangerne, men også joggebuksa har fått sitt oppsving og kan styles til å bli noe annet enn kun en venn i sofaen.

Er det noen likheter mellom disse? I farger og mønstre?

Pastellene gjennomsyrer både mote og interiør, men med innslag av sterke farger. Gult, rosa og lilla er farger som er på fremmarsj, både i interiøret, men også i motetilbehør. I mønstrene ser vi både blomster og tekstur, men også mye striper; gjerne sort/hvitt eller sort/farge. Ting kan gjerne være litt mer «artsy» nå.

Hva er dine interiør og mote favoritter?

Jeg har et veldig fargerikt hjem, med få hvite overflater. Det samme gjelder garderoben min! Jeg er likevel opptatt av balanse, så det er viktig at tenke nøye gjennom harmonien i fargepaletten før man går i gang med fargesettingen. Jeg liker godt å bryte opp pasteller med noen sterke farger innimellom og mønster på tepper, og vaser. Gult er en favoritt innen både interiør og stil. Jeg malt dørene inn til stua mi i den spesialbestilte fargen Majorelle Blue, en elektrisk blåfarge man finner i Majorellehagen i Marrakesh! Jeg har alltid vært ganske outrert i stilen min, og elsker å blande farger med store statementsmykker, mye gull og alt som får meg til å smile. For meg er det ingen regler innen mote. Som en som driver med vintage, er jeg en real nostalgiker, så populærkultur fra 80 – og 90-tallet gjør meg lykkelig! Enten om en designer har en Simpsons-kolleksjon, eller om jeg finner en vintage porselens-Bambi. Og leopardmønster. Det får jeg aldri nok av.

Foto: Monica Johansen

Bilder: Hentet fra Monica Johansen Instagram: @minnie_oh

Hva bør vi se etter?
Jeg selger vintage på Instagram under @flashdance_vintage, og jeg ser tydelig at det som er populært på interiørfronten nå er kunstglass! Vaser, sopplamper, boller og skåler i pasteller og sterke farger, og gjerne med mønster! Bohemia, Magnor, Randsfjord, Murano – vintage fra de gamle glassverkene er et must! Hay selger ting i samme sjanger, og det kommer også lignende ting i den nye HM home kolleksjonen, men det gøye med vintage er jo at du får noe unikt ikke alle andre har. Kunstplakater og malerier er fortsatt i vinden; bildeveggen er fortsatt aktuell – folk vil ha et mer personlig hjem.

Hva kommer du selv til å bruke penger på i år?
Vaser og tepper! Jeg har fått helt hang up på særegne vaser og tepper, gjerne med mønster eller farger. I tillegg pusser jeg opp et helt hus, og maler så godt som alle rom, så det er utrolig spennende å jobbe fram huset som en helhet!

Hva legger vi bak oss i tiden som kommer?

Jeg synes ikke folk trenger å legge bak seg noe som helst hvis de liker det, men på vegne av regnbuegjengen håper jeg jo folk vil tørre å bruke mer farger! Hvis det er én ting jeg tipper vi ikke ser til neste år, så er det snurrelysene. Det er en typisk ting som er populært i kort tid. Jeg håper jeg tar feil da, for jeg elsker dem!

Dine beste tips innen interiør og mote 2021?

Mitt beste tips er å tørre. Mange skriver til meg på Instagram og sier de skulle ønske de hadde mer farger, men også en drøss ulike forbehold. Det er ikke verre enn å endre det hvis man ikke liker det. Og hvis man liker noe kjempegodt, er det jo bare å gjøre det! Et lite tips til å få mer mønster inn i hjemmet er å kjøpe vinyl stickers! Superenkelt og ganske rimelig, og nå er det etter hvert mange små designere som har masse fint å velge mellom; f.eks Made of sundays og Lovely wall co. Det samme med mote; ikke tenk «den eller det er superfint, men jeg kan jo ikke ha det». Joda, det kan du!

Hvilke mote og interiør trender bør vi investere i år?

Her har jeg lyst til å skrive «akkurat det du liker», for uavhengig av trender, så tenker jeg at egen smak og det som gjør deg glad eller komfortabel uansett alltid er det viktigste.

Har trendene i interiør og mote noen sammenheng med Covid? I så fall hvorfor?

Fordi mange har brukt mye tid hjemme og inne pga. hjemmekontor og generell isolasjon, tror jeg mange har fått et behov for å endre og fornye omgivelsene. Her kan jo farger og spesielt interiør være med å løfte stemninga. Det blir viktig å omgi oss med vakre ting, fordi vi er så mye på samme sted. Et eksempel på dette er blomstersalget, som har steget til værs gjennom pandemien. Der fjoråret var preget at tørkede blomster, skal vi nå ha friske og fargerike buketter; gjerne med innslag av noe eksotisk. Folk vil ha det fint og hyggelig hjemme når de tilbringer så mye tid der.

 

På motefronten har jo dermed også joggebuksa virkelig gjort sitt inntog – selvsagt i ulike fargevarianter. Den var forså vidt i motebildet før pandemien, men siden den er både ansett som kul og også er komfortabel, har den virkelig fått fotfeste. Strikking har jo også blitt en hit gjennom pandemien; gensere, vester – alt i pasteller og mønstre – plutselig har vi hatt tid til en hobby. Vi har få anledninger til å pynte oss, så mange har nok gått for praktiske klær, men så har du også de som har brukt enhver anledning til å kle seg opp; enten det være seg å gå til matbutikken eller å hente i barnehagen.

Har pandemien endret oss forbrukere?

Jeg vil tro at endel folk har blitt mer opptatt av særlig interiør siden de er så mye hjemme, men spontanforbruket har nok gått drastisk ned med stengte butikker. Nå handler vi på nett, og kan ta oss mer tid til å kikke på de ulike varene og vi kjøper dem faktisk i de omgivelsene de skal brukes. For mange har det kanskje føltes litt meningsløst å skulle fylle garderoben med masse nytt som du likevel knapt nok får vist til noen, mens andre handler kanskje mer på trøst.

Er det noe du mener vi skal ta med oss videre inn i mote og interiørfronten etter endt pandemi?

Jeg håper at forbruket generelt går ned, for bærekraft og miljøets skyld, også håper jeg de små nisjebutikkene overlever sin tøffeste vinter – og det gjør de kun hvis kundene faktisk legger igjen pengene sine der. Mange selger nå hovedsakelig via sosiale medier, gjerne Instagram, så jeg tenker at vi også etter pandemien skal være bevisst hvilke aktører og butikker vi ønsker oss i de byene vi bor. Kundekontakten som har oppstått med denne måten å selge på tror jeg er positiv. Jeg tipper kundene føler seg sett på en annen måte, og det kan være noe å tenke på også etter pandemien. Og til slutt; for de som ikke har fått det med seg ennå: fortsett å bruke farger!