null
Gratis sy-kurs med Mari Melilot
Har du lyst å lære deg å sy? Det kreves ingen forkunnskap! Bli med på en morsom kveld om gjenbruk
Meld deg på!

Tekst Benedicte Storm Bamvik

Foto Mari Melilot

Mari Melilot kommer til SOFI 20. november: –

Oppfordrer både de som ikke har erfaring i søm, og de som vil lære mer om symaskinen å komme

Mari Melilot er utdannet klesdesigner fra Kunsthøyskolen i Oslo, og har undervist i søm i cirka ti år. I tillegg har hun skrevet fire bøker om faget, der den femte boken er underveis.

I fjor startet hun sitt eget symønster-merke, Melilot, der hun selv designer og konstruerer alle mønstrene selv. Hun forteller til Sofi at hennes interesse for søm var medfødt, ettersom hun vokste opp på et verksted der hennes mor sydde til sin egen butikk.

 

Hun fant etterhvert ut at det ikke var marked for det dessverre, på 80 og 90 tallet.

– Selv har jeg sydd så lenge jeg kan huske, så kunst og tekstiler har alltid vært en stor del av meg.

 

Etter at Mari var ferdig utdannet hos Kunsthøyskolen var planen å produsere egne symønstre, fordi hun ikke ville inn i klesproduksjonen.

 

-Jeg synes det var mer interessant å instruere folk i å kunne sy egne klær som de ville ha, fordi da kunne jeg fortsatt være en designen uten å sette så stort fotavtrykk produksjonsmessig. Jeg ville gi folk kunnskapen til å være mer selvgående ettersom jeg mente dette ville bli en større trend i fremtiden, noe som man ser mer og mer i dag. Det tok noen år, men nå er endelig alt på plass.

 

Melilot skiller seg fra andre norske merker, og grunnen til dette mener Mari er at selv om det er et symønster-merke, skinner det gjennom at hun kommer fra klesdesign. Det skal være ordentlig håndverk. Hun forteller videre at Melilot fokuserer på teknisk finesse, og at hun tenker at det skal være tidløst, men med et særpreg.

 

– Responsen er egentlig veldig positiv, men slik tar tid når man driver selv. Jeg har salg hver uke, både nasjonalt og internasjonalt, men det er ikke slik at jeg kan leve hundre prosent av kun mønster produksjon enda.

 

20.november blir først og fremst fokus på workshopen. Mari vil ta utgangspunkt i materialer man lett finner i bruktbutikker, som for eksempel dekkbrikker og bordløpere, og vise hvordan man kan gjøre om materialet om til noe man liker og har bruk for.

 

Grunnen til dette er at de kommer i mange farger og materialer, samtidig som det er billig og lett å få tak i. Derfor er det et godt utgangspunkt, mener Mari.

 

– Av brikkene tenker jeg at jeg skal lære dem til å kunne lage kløtsjvesker, slik at de også lærer seg å kunne sy glidelås. Det er ikke så vanskelig som mange tror.

 

Mari skal også holde et lite inspirasjonsforedrag om redesign og gjenbruk.

 

Under kurset har Mari et håp om å kunne bryte ned barrierer. Mange mener det er vanskelig med glidelås, så hun forteller at hun vil at de skal komme seg over den frykten.

 

– Samtidig vil jeg at de skal bli litt mer kjent med egen symaskin, og finne flere måter å bruke søm på.

PRAKTISK INFORMASJON

Sy-kurset er gratis, men har begrensede plasser og krever derfor bindende påmelding

TID: 18:00-20:00

STED: School of fashion Industry, Nedre Vollgate 8, Oslo

 

PROGRAM:

 

18:00-18:30: Kort introduksjon & foredrag om gjenbruk

18:30-19:00: Lær hvordan symaskinen fungerer

19:00-20:00: Sy av gjenbruks-materialer. Mari Melilot gir instruksjoner og mønster

Mari forteller til Sofi at hun syntes det er en god egenskap å kunne sy egne klær.

 

-Det å kunne løse problemer selv, gjennom å lage det man drømmer om eller å reparere det man har, synes jeg at har stor verdi. Da trenger man ikke gå i klesbutikker for å lete etter klær man ikke finner. Et mote-hode ser mer frem enn det som er i butikkene og kan derfor ty til å sy selv.

 

 

Hvorfor er det så viktig med gjenbruk av klær?

 

– Fordi i dag er planeten vår full, og vi må bli bedre til å forvalte det vi allerede har. Man burde lære seg å oppsirkulere, dvs. å heve verdien på det vi har – ikke bare bruke ting om igjen. Det er vanlig å bli mer kreativ i krisetider, og selv om ordet krise kan være litt negativt ladet, mener jeg at krise også kan være noe positivt fordi vi blir nødt til å tenke nytt og utfordre oss selv.

 

Mari er enig i utsagnet om at det er for få som har kunnskap om symaskinen, og tror litt av problemet oppstår i barndommen. Mange har fått høre at de ikke er tålmodige nok til å sy, og tror derfor at det ikke er noe for dem. Det stemmer ikke alltid, og noen trenger mer tid enn andre, forteller hun.

 

-På skolene hender det også at symaskinene er gamle og i dårlig stand, og hvis oppgaven de har fått ikke fenger, tenker barna fort at sying er treigt og kjedelig. I tillegg lager man ofte ting som man selv ikke trenger. Jeg tenker at en spennende innfallsvinkel hadde hjulpet mye på motivasjonen og interessen blant barn og unge. Men jeg ser absolutt at det kommer mer og mer tilbake igjen.

 

Hva er ditt start-tips til de som vil lære å bruke symaskinen?

 

-Prøv å begynne med noe enkelt – men som du allikevel har bruk for. Ikke sy noe som noen anbefaler som et enkelt prosjekt som resulterer i et produkt du ikke vil ha. Finn noe du ønsker deg. Lag en topp hvis du vil det – det trenger ikke være et lommetørkle eller en grytevott.

 

– Samtidig er det viktig å sette av tid og ikke tenke at man blir mester med en gang. Det å lære søm for hendene dine er akkurat det samme som å lære å tegne. Det kan være litt skeivt i begynnelsen men det vil rette seg opp over tid.

 

Selv om Mari har kommet langt i sin karriere innrømmer hun at hun fortsatt lærer nye ting den dag i dag.

 

– Noen ganger må man si til seg selv at man klarer det og at det kommer til å gå bra selv om ikke alt blir som man hadde tenkt. Det er aldri noe som er perfekt, og noen ganger kommer det noe annet ut av en uforutsett situasjon, selv om du kanskje ikke ser verdien av det før et år senere. Man kan ikke planlegge alt, så vær åpen på hva som kan dukke opp.

 

Hvem oppfordrer du til å komme på foredraget? Må man kunne sy?

Nei, det må man ikke kunne. Det er ment at du skal komme dit uten å egentlig ha sydd noen ting tidligere. Man kan selvfølgelig ha noen sy-kunnskaper fra før av, men jeg håper at man da går derfra med noe ny kunnskap.