null

Ingunn Ofstad – Motedesign

 

Hverdagen som student

Hverdagen som motedesign-student hos SoFI har vært krevende. Ukene og skoledagene varierte veldig mye, noen uker var fullpakket med undervisning og andre nesten helt tomme. Det var opp til studentene selv når og hvordan de skulle få tid til å jobbe med oppgavene utenfor undervisningen. I fag som Design var det vanskelig å vite når en hadde gjort nok og var «ferdig» med en oppgave fordi man alltid føler at det er mer man kan gjøre, lage eller endre på. Det ble svært individuelt hvordan hver enkelt student ønsket å fordele tiden sin og hvor mye tid de la inn i hver oppgave. Jeg selv valgte å ikke ha en deltidsjobb ved siden av studiene, noe som ga meg litt mer pusterom, men det var flere i klassen som hadde en deltidsjobb.

 

Skolen og utdanningen

Det jeg liker best med skolen og utdanningen er kompetansen jeg sitter igjen med. Fagene vi hadde på skolen har gitt oss en god breddekunnskap innenfor industrien, noe som ikke er selvsagt for andre moteutdanninger. Vi har lært hvordan industrien fungerer og vet for eksempel hva som skal til for å produsere klær, når det kommer til hva fabrikkene trenger av informasjon fra designeren med alle de tekniske tegningene og forklaringene. Den oppgaven vi leverte med avgangskolleksjonen er laget slik at vi i teorien kunne ha sendt detaljene til en fabrikk og satt i gang produksjonen av klærne.

 

Utfordringer

Den største utfordringen med utdanningen har vært å erfare hvor krevende det er å jobbe kreativt i lengden. Jeg la først merke til det i det andre året hvor det å jobbe kreativt og å ha mange oppgaver etter hverandre som blir vurdert ble ganske tungt i lengden. Vi begynte arbeidet med avgangskolleksjonene i november, og ble ferdig med den i juni. I løpet av den perioden hadde jeg ingen jobb ved siden av og jeg jobbet med skolearbeid gjennom juleferien, vinterferien og påsken. Ved siden av avgangskolleksjonen, hadde vi i den perioden også innkjøp og entreprenørskap med egne oppgaver å levere til samme deadline.

For meg var det en god avveksling å kunne bruke den tekniske siden med konstruksjon og praktisk sying som variasjon til de kreative oppgavene.

 

Inspirasjon

Jeg tror min største inspirasjonskilde er naturen. Jeg pleier ofte å ha naturen som utgangspunkt når jeg starter research-prosessen. Naturen er evigvarende og samtidig skjør. Selv liker jeg å se på naturdokumentarer og gå på tur. Jeg finner lett små, rare ting og fenomener i naturen som er kjekke å ha som inspirasjon. En oppgave jeg hadde i høst var for eksempel inspirert av Death Valley og en uttørket sjø som er dekket med saltkrystaller. Avgangskolleksjonen var inspirert av verdens største levende vesen, kjempetreet Sequoia.

 

Tips til medstudenter og kommende studenter

Det er viktig å kose seg med arbeidet. Selv pleide jeg å jobbe med oppgavene med en gang jeg fikk dem og gjorde litt hver dag for å slippe å slite meg ut mot slutten for å rekke deadlinen. Jeg har også lagt merke til at når jeg får kommet i gang med research- og designprosessen tidlig, så gir det tid for å la designet modne og bli enda et nivå bedre enn det opprinnelig var. Jeg tenker det er viktig med selvdisiplin i skolearbeidet og trene seg opp til å jobbe når man kan. Når den tyngste oppgaven kommer, blir den på en måten lettere fordi man fordeler energien sin utover perioden og ikke ender opp med noe man ikke er fornøyd med.

 

Veien videre

Jeg har ingen konkrete planer, men tenker å prøve jobbmarkedet litt, se hvordan det er i Norge og vurdere om jeg vil gå videre på skole i utlandet. Slik jeg ser det nå, ønsker jeg å arbeide og jobbe meg oppover og skaffe erfaringer.

 

I løpet av studietiden fikk Ingunn praksisplass hos det norske moteagenturet Moiré, der hun fortsatt arbeider mot Oslo Fashion Week.

Fra studie til praksis

Det var en ganske flytende overgang. Siden de begge var lærerne mine i design og konstruksjon hadde vi god kjennskap til hverandre og hvordan jeg jobbet.

Den største forskjellen fra skolen er at når jeg jobber med andre sitt arbeid, så slipper jeg den biten hvor jeg tviler og bekymrer meg for om det jeg gjør er bra nok eller kult nok slik jeg ofte gjør når jeg jobber med mine egne design.

Nå syr jeg på en showpiece til visningen under Oslo Runway i august. Når det nærmer seg visning, skal jeg og Hanne Haugrønning (en klassevennine som har fast internship hos Moiré) også være med å hjelpe til med koordinering av visningen.


Utdanning mot industri

Utdanningen er veldig relevant for videre arbeid fordi den gir god innsikt og forståelse for industrien. Man lærer også å lage tekniske tegninger, speck-sheets, linesheets og regne ut pris i forhold til produksjon, materialkostnader og kalkyle. Alt dette er ting som er relevant for en jobb i bransjen og ikke noe som det er selvsagt at man lærer på motestudie.

 

INGUNN OFSTAD

Ingunn Ofstad (22) har siden hun var ung vært interessert i mote og sying. Hun fikk sin første symaskin som 11 åring, og har ønsket å bli motedesigner siden da. Hun har gått det toårige studiet motedesign, og har praksis i det norske moteagenturet Moiré. Videre ønsker hun å teste jobbmarkedet i Norge, og kanskje gå videre med studier i utlandet.

 

Følg Ingunn her:

Instagram: ingunnmofstad