Retail design | 1 år | 60 studiepoeng | Fagskolegrad

Retail Design er for deg som ønsker å jobbe med design, styling & interiørarkitektur i butikk for Norges største bransje!

SoFI – School of Fashion Industry er nå en del av Fagskolen Kristiania.
Mer informasjon om utdanningen i Retail Design og for å søke gå inn på kristiania.no her.

Retail designer

Mange lurer på hva forskjellen mellom Retail Design og Interiørstudiet er. Retail Design omfatter en større del av interiør-bransjen, under studiet vil du ha et større fokus på målgruppe og hvordan man jobber med alt fra store kundegrupper til små. Fokuset ligger på butikkutvikling, men du har også muligheten til å arbeide med interiør for private kunder og offentlig sektor slik man lærer under interiørstudiet. Som Retail designer kan du jobbe med store bransjeaktører som Ikea og mindre bedrifter som skal starte butikk. Vi er i en tid nå hvor identiteten til en butikk er utrolig viktig, og derfor trengs det Retail designere i fremtiden som har spesialisert seg på å forstå kundegrupper. Ønsker du å være med på å endre butikkbransjen? Utvikle gode og unike opplevelser i butikk? Ved å studere retail design har du mulighet til å jobbe som butikkdesigner, eksponeringsdesigner, dekoratør, fotostylist eller med design for eventer. 

 

Det er viktigere enn noen gang å ha et bevisst forhold til design og opplevelse i butikk – med netthandel som stadig større konkurrent, ser butikkene behovet for mennesker som kan være med å utvikle butikk konsepter som styrker kundeforholdet og kjøpsopplevelsen. Som retail designer er du med på å utvikle nyskapende og praktisk design for varehandel. Du kan være med på å forme fremtidens kjøpsarenaer, og skape gode ringvirkninger gjennom en bred forståelse av design og kvalitet.

 

En viktig del av yrket er å mestre digitale verktøy. Du vil lære deg det digitale verktøyet ArchiCad som er brukt av arkitekter og designere. ArchiCad er en programvare hvor du tegner i 2D (plantegning) samtidig som det bygges i 3D (perspektiv).

 

I løpet av studietiden vil du gjennom praksis i bedrift få en smakebit på hvordan det er å arbeide i bransjen, og det er en super mulighet til å knytte kontakter og bruke all kunnskapen du sitter på.

Retail designer er et studie hvor du får muligheten til å være nysgjerrig og se på samfunnets handlemønster, og påvirkningskraften til design!

Interiør består av 4 hovedemner og 18 delemner. Her kan du lese mer om innhold og delemner i hvert enkelt fag.

Estimert arbeidsbelastning

Retail design er et heltidsstudium over ett år. En fagskoleutdanning legger opp til mye praktisk arbeid, og er derfor arbeidsintensiv. Studiet inneholder ca 300 undervisningstimer per semester, og krever egeninnsats og egenarbeid i form av oppgaveløsning, orientering i pensum og oppdatering på hva som skjer i motebransjen.

Ordinær undervisningstid er fra 08.30 – 16.00. Normal estimert tidsbruk på egenarbeid for et heltidsstudium er ca 600 timer i semesteret, men dette vil variere fra student til student. Det er derfor ikke lagt opp til undervisning hver dag, og de fleste uker vil du ha noen økter tilgjengelig for egenarbeid. Dette vises i timeplanen som blanke økter, men er å beregne som skoletid.

Tidligere retail design student jobber nå for managementet Eccentric People!

Etter at hun gikk ut av Visual Merchandising-studiet ved daværende Idefagskolen i 2015, jobber Christina Maria Alvarez i dag som kommersiell leder i managementet Eccentric People, som jobber med noen av Norges største kjendiser og influencere.… Read More

Lise Wolden fikk jobb som Interiørarkitekt MIAF i Sentrum Bygg!

Lise ble headhuntet fra Interiør linjen ved SoFI, og etter flere intervjurunder var endelig jobben i boks! Hun driver også bloggen Lisewolden, hvor hun viser oss hvordan søppel kan gjenbrukes som interiør. … Read More

Ann Therese fikk jobb som Visual Merchandiser på Stoff & Stil!

Read More

Fra Siviløkonom til Interiørarkitekt på ett år!

Etter å ha jobbet 19 år innen finans valgte Cathrine å forfølge drømmen om å lære mer om Interiør, og i dag driver hun eget firma!… Read More

Studentintervju – Sofia Wennersten

Etter 5 år som selger på Ikea, var Sofia klar for å studere Retail Design!… Read More

Studentintervju – Anja Elders

Anja har studert Interiør ved SoFI og jobber nå som selvstendig næringsdrivende. … Read More

Fra Industrisnekker til Retail Designer på ett år!

Sebastian forteller om et praktisk, spennende og lærerikt år som Retail Design student.… Read More

Butikkdesigner

Som butikkdesigner vil du arbeide med konseptutvikling og stemning og layout til nye butikker. Det kan være på hovedkontoret i store kjedebutikker eller for en innredningsprodusent, i et retail byrå eller i et reklamebyrå.

Visual Merchandiser/Eksponeringsdesigner

Alle butikker plasserer varene sine i hyller eller heng og mange har profesjonelle visual merchandisere til å gjøre denne jobben. Butikker har også ofte forskjellige utstillingspunkt inne i butikken som det er naturlig at en visual merchandiser styler. Det kan være for store kjedebutikker eller små nisje butikker. Her handler det om å jobbe med butikkkonseptet og lede merkevaren på beste måte frem i butikken. Det handler også om å gjøre kundens handleopplevelse så inspirerende og smidig som mulig.

Dekoratør

Butikkens utstillingsvinduer er butikkens egen reklameplakat. En god dekoratør kan skape oppmerksomhet ved hjelp av butikkens produkter, scenografi og en god historiefortelling. Store kjente kunstneres som Salvador Dali og Andy Warhol startet sin karriere som dekoratør. En dekoratør eller visual merchandiser kan også ta store dekor oppdrag på kjøpesenter og andre offentlige bygg.

Event

Butikker og kjøpesentre er i stadig utvikling og som en del av utviklingen handler det om å skape engasjerende opplevelser eller eventer for kunden. Som ferdig utdannet retail designer hos oss kan du også søke jobb innenfor dette feltet. det er også store muligheter for en Retail Designer i Event-byråer.

Fotostylist

En fotostylist jobber tett med fotografen i et fotoshoot (oftest for et magasin). Stylisten skaper stemningen eller tonen for den fotografiske “historien”. Fotostylistens jobb er å finne rekvisitter, belysning og farger for å lage riktig “følelse” av den redaksjonelle artikkelen.

Arbeidet til fotostylister kan ses i enhver aviskiosk, i hvert blad på omtrent hver side. I hvert shoot samarbeider fotostylisten med fotografen på forhånd for å finne en bestemt vinkling, tema, design eller konsept, og kan være med på å bestemme location, inne eller ute. Mange spesialiserer seg på et emne – for eksempel mote eller mat ,  enten du jobber for et firma eller frilans. Hvor du bor påvirker også hva slags arbeid du får.

Gro fulgte Retail designer drømmen!

Det er veldig gøy å studere Retail design, det er stort spillerom for å være kreativ og utvikle ideer. Lærerne ønsker ditt aller beste og man lærer mye om yrket og kreative teknikker. Man får også jobbe både praktisk og teoretisk, ofte i kombinasjon. … Read More

Tilbakeblikk – Retail design & Interiør, skoleåret 2019/2020

Retail design og interiør er intensive utdanninger som går over kun 1 år. Gjennom skoleåret er man gjennom mange prosjekter, bedriftsbesøk og annet gøy og fagrelevant! Det er nesten utrolig å tenke på hvor mye man får vært gjennom på kun ett kort skoleår.… Read More

Tilbakeblikk – Retail design & Interiør, skoleåret 2018/2019

Retail design og interiør er intensive utdanninger som går over kun 1 år. Gjennom skoleåret er man gjennom mange prosjekter, bedriftsbesøk og annet gøy og fagrelevant! Det er nesten utrolig å tenke på hvor mye man får vært gjennom på kun ett kort skoleår.… Read More

Oslo Design Fair

Studentene ved Interiør & Retail Design fikk muligheten til å stille ut på Oslo Design Fair 2020.… Read More

Studentarbeid: Small living – et samarbeidsprosjekt med Ikea

Økende samfunnsmessige utfordringer gjør at behovene endrer seg. Låneutfordringer og måten å drive forretning på er i endring, noe som skaper behovet for å bo smått og smart ennå større!… Read More

Retail konseptet – Velvære

Som retail designer er du med på å utvikle nyskapende og praktisk design for varehandel.… Read More

STUDENTARBEIDER RETAIL DESIGN