Tidligere motedesign student Paula Potocnik er halvt norsk, og har vokst opp i Sveits. Etter videregående pakket hun kofferten og rettet snuten mot Oslo for å starte på SoFI. Hun har alltid vært interessert i mote og ønsket å ta en kreativ utdanning!

Uten å kunne noe om hverken søm eller motebransjen, så ble jeg raskt introdusert til mye forskjellig gjennom studiet, jeg lærte både å sy og om alt annet som er relevant å vite om bransjen jeg ville inn i. Studiet var intensivt, inspirerende, lærerikt og åpnet både sinn og øyne for nye ting. Jeg ble kjent med bransjen, spennende mennesker, medstudenter og andre relevante personer.

 

Det er først nå, lenge etter at jeg har levert avgangskolleksjonen at jeg har skjønt hvor mye jeg har lært, ikke bare generelt om moteverden, men også om meg selv. Men det viktigste er nok ­– uansett hvor klisjé det måtte være – at alt er mulig, men det er kun du selv som kan gjøre det mulig.

 

Siste semester ved SoFI så designer studentene sin egen kleskolleksjon, her er det valgfritt hvilket tema studenten ønsker å jobbe med og lar seg inspirere av. Paula valgte å bygge kolleksjonen sin rundt estetikk inspirert av Italia

 

Jeg er veldig fascinert av Italia på 70- og 80- tallet og tok masse inspirasjon fra bilder som ble tatt på denne tiden, filmer og kunst. Kolleksjonen kalte jeg for La Dolce Vita som står for både den ekte, tradisjonelle siden av Italia og den som er fylt med glam. I tillegg er Lady Diana mitt ikon, noe som har spilt en stor rolle i både prosessen og resultatet. Jeg er glad i å skape kontraster for å få nye perspektiver; med materialer, detaljer, farger, stilretninger, smykker og komposisjon. Det var en lang prosess fra første moodboard til ferdig kolleksjon og selv om jeg ikke hadde sett for meg det ferdige resultatet da jeg startet, så var det en naturlig utvikling i kolleksjonen. Man utfordrer seg selv på mange måter, men det er en bra og givende opplevelse.

Under ser du bilder fra kleskolleksjonen

Du kan også lese om prosjektet både på minmote.no og se film av kolleksjonen her

Hva inspireres du av?

 

Jeg blir mest inspirert av det visuelle; gamle, nostalgiske familie fotoalbum eller foto- og kunstbøker, filmer med fokus på estetikk, men også ting jeg ser i hverdagen, spesielt livet på sommeren, solglitter på havet, blomsterenger og lyse netter. Jeg er også veldig glad i vintage og bruktbutikker, både unike klær, rare lysestaker og stemningen. Musikk, lage mat, lese og være med venner inspirerer meg like mye hver dag. Jeg er jo mye innom Instagram som også er en fin kilde.

 

Ved å studere motedesign kan man ta en rekke karriereveier, noen velger å jobbe som selvstendig designer, som produksjon- og designassistent for store eller små bedrifter, eller som stylister og produktutviklere. Paula har vært innom en rekke spennende felt innenfor motedesign verden, men vet ikke konkret hvor veien går videre.

 

For å være ærlig så har jeg ikke en konkret plan hva jeg skal bruke studiet mitt på, men jeg bruker ting jeg har lært i studiet hele tiden. Det er kanskje det det handler om; ikke lete etter noe man kan oppnå med kunnskapen sin, men la all kunnskap og erfaring danne et mål som er i konstant utvikling. Men jeg håper jeg kan jobbe med mote på en eller annen måte.

Jeg har blant annet jobbet litt med å skape en visuell identitet til artisten Gulla, hvor jeg har laget scene antrekk, styling og vært med på flere møter hvor vi har snakket om idéer og konsepter. I tillegg har jeg vært kostymeansvarlig i en filmproduksjon av bachelorstudenter ved Westerdals.

 

Har du noen tips til kommende studenter?

 

Nyt det, det går så fort. Aldri stopp å utfordre deg selv, ikke vær for hard mot deg selv, men bruk den konstruktive kritikken du får til din fordel. Og sist men ikke minst – enjoy.

Lyst å vite med om utdanningen Motedesign? KLIKK HER!

MOTEDESIGN | 2 ÅR HELTID | 120 STUDIEPOENG