FUSHION TEAMET – Foto av Pernille Sandberg

Den norske motebransjen beveger seg inn i en ny spennende retning! Denne sesongen har nemlig det kjente mote-eventet Oslo Runway slått seg sammen med Collective Oslo Fashion Art Festival og dannet denne sesongens største mote-event FUSHION!

Norges mote- og kunstinteresserte kan denne sesongen glede seg over en overraskende og kreativ vending på deres to hovedattraksjoner. Oslo Runway og Collective Oslo Fashion Art Festival har nemlig slått seg sammen for å danne det nye konseptet FUSHION! Oslo Runway grunnleggeren Ditte Kristensen mener dette eventet er en hyllest for det beste innenfor norsk mote og kunst, og vil redefinere vårt syn på hvordan moteuken gjennomføres – i følge nettmagasinet Melk & Honning.

En strålende kombinasjon av mote og kunst

I følge FUSHION sin nettside er idéen basert på at moteuke-begrepet er utdatert, og trenger å ledes inn i en ny retning. Det nye konseptet vil derfor fungere som et krysningspunkt mellom alle aspekter innenfor mote, kunst, musikk, og livsstil for å endre den tradisjonelle moteuken. FUSHION mener vi kommuniserer, engasjerer og uttrykker oss annerledes i dag enn det vi gjorde før, og vil reflektere dette inn i et nytt og spennende konsept.

 

Vi er spente på dette nye samarbeidet da COLLECTIVE har posisjonert seg som en sterk festivalarena innen mote- og kunstfeltene i Oslo. Jeg er ikke i tvil om at dette vil samle bransjen og føre til vekst for alle.

– Ditte Kristensen, pressemelding

 

Arrangementet vil gå av stabelen 28. August, og vil foregå i tre dager spredt utover hele Oslo. Under åpningsfesten vil man også få vitne kåringen av årets vinnere av EPSON Awards, der de i år kårer både en norsk OG en europeisk designer! Vinnerne vil bli kåret av en internasjonal mote-jury, og vil få muligheten til å bli utstilt under de neste FUSHION-eventene i Oslo. Dette blir en sjanse for deg til å få med deg fremtidens innovative designere, og kanskje finne litt inspirasjon?

 

 

 

OSLO FUSHION

HVA: Festival som feirer mote og kunst

NÅR: 28-30 August

HVOR: Hele Oslo Sentrum!

Hjemmeside: https://www.fushionoslo.com/

 

 

 

Bilder fra Moiré – Tatt fra FUSHION sin hjemmeside

Et mangfold av designere

Hittil er det listet opp 23 forskjellige designere som skal ha visninger gjennom den tre-dager lange festivalen. Blant årets designere vil vi se noen kjente fjes fra i fjor, som Cathrine Hammel og Bik Bok Runway Awards vinner Michael Olestad. I tillegg er vi på SOFI spesielt stolte over designermerkene ESP og Moiré som begge vil være å finne under årets FUSHION. Elisabeth Stray Pedersen (ESP), Charlotte Fische og Linn Sannes Brevik-Ribeiro (Moiré) er alle forelesere her hos SOFI, og vi gleder oss veldig til å se dem under FUSHION! I fjor var det bare sistnevnte som hadde motevisning under Oslo Runway, og selv om tilbakemeldingene var strålende gleder vi oss ekstra mye til å kunne se både Moiré og ESP under festivalen!

 

Men det er ikke bare ESP som kommer tilbake igjen i år; mange andre norske designere vender også tilbake etter en liten pause fra moteuke-spetakkelet, og vil i slutten av August vise frem sine nye kreasjoner. Mange av disse er allerede godt kjent i det norske mote-miljøet, slik som; Avenue, Holzweiler, Norwegian Rain & T-Michael, Tonje Plur, Pierre Robert, Anne Karine Thorbjørnsen og Mardou&Dean. Samtidig er det ferskere fjes som de siste årene har gjort seg kjent innenfor bransjen, som nå får sjansen til å utmerke seg blant de velkjente merkene. Av disse finner du blant annet designerne Maria Black, Varsity Headwear, Vivien Allender, Tarinii Martinsen, Sara Skogøy, Swims og The Product. Flere av designerne her er blitt kjente merker innenfor den norske moteindustrien, men i år blir de også en del av sesongens største mote- og kunst-event!

 

Bilder fra ESP – Tatt fra FUSHION sin hjemmeside

Vi kontaktet Charlotte Fische, foreleser og en av designerne fra Moiré, om hva hun syntes om FUSHION og Moiré sin posisjon under festivalen.

 

Hva syntes dere om det nye konseptet FUSHION?

Ideen med å åpne opp for flere aktører, i tillegg til mindre og nye talenter er veldig tidsriktig og viktig. Moteukene kommer nok ikke til å fortsette slik de alltid har vært i en bransje som er i en så stor endring. At Oslo er tidlig på ballen her er derfor veldig spennende. Samtidig åpnes det opp mye mer for folket, slik at det ikke er så ekskluderende, som også er viktig og ikke minst riktig retning å gå i.

 

Vil dette påvirke gjennomføringen av deres motevisning?

Jeg tror det vil kun påvirke oss i en positiv retning for vår del. Det passer veldig godt med vår presentasjon, siden vi også gjør endring i henhold til forandringene i bransjen. Vi beveger oss mer og mer bort fra sesonger og store produksjoner, altså Fast-Fashion.

 

Tror dere at dere vil få et annerledes publikum enn i fjor?

Jeg tror og håper at pressen blir det samme, siden det ble så god pressedekning i fjor både nasjonalt og internasjonalt. Samtidig blir det spennende å se om andre vil benytte seg av å muligheten til å komme på visning, nå som det er åpent for alle.

 

Hva ser dere frem til ved FUSHION?

Jeg gleder meg til å se hvordan form og utrykk designere skal benytte seg av i år.  Ettersom det er flere kunstner-samarbeid og spennende lokasjoner, er det mulighet for mye kreativitet.

Bilder fra Richie Talboy – Tatt fra FUSHION sin hjemmeside

Knutepunkt mellom mote og kunst

Det er ikke bare designere som skal skinne under Oslo FUSHION, det er nemlig også en plattform for kunstnere, fotografer og andre kreative aktører. Det tidligere arrangementet UNCONTAMINATED, arrangert av Collective Oslo Fashion Art Festival har slått seg sammen med sesongens mote-begivenhet, for å skape en vidstrakt feiring av talenter. Festivalen har vært kjent for å kombinere kunst og mote, men denne gangen blir klesdesignere inkludert i festlighetene. Dette har åpnet banen for at fotografer, kunstnere, designere og artister sammen kommer til å ta over Oslo fra 28. til 30. August.

 

Vi er veldig stolte av kunstnersamarbeidene våre. Alle disse kunstnerne har en personlig agenda med sine kunstneriske visjoner. Deriblant politikk, mangfold og teknologi. Vi skal også samarbeide med flere norske up-and-coming kunstnere som vi mener er the new frontiers, samt de fleste norske motemerkene.

– Hilde Pettersen Reljin til nettmagasinet Melk & Honning.

 

Gjennom FUSHION vil vi kunne beskue kreasjonene til Petter Juuhl, Vitaboy, Wendimagegn Belete, GeirulvJulius Karoubi, Simen R. Ulvestad, Oliver Crowther og Richie Talboy. Sistnevnte er en anerkjent amerikansk fotograf som har jobbet for Prada, Helmut Lang og W Magazine, for å nevne noen. Talboy er opptatt av geometri i moderne fotografi, som han selv sier ofte resulterer i en ironisk men sensuell og rolig refleksjon av dagens urolige modernitet, og vil være ett av de kunstneriske høydepunktene under FUSHION.

 

Samtidig gleder vi oss til å se utstillingen til Frederik Heyman, som tidligere har jobbet med Dazed and Confused, Gentle Monster, Dust Magazine, Nowness og Y/Project. Heyman kombinerer flere medier som video, installasjoner og fotografi i et digitalt påvirket miljø for å iscenesette mekaniske 3D figurer som også samkjører med tidsbestemte bevegelser og lyd. Slik skaper han scener som fanger oppmerksomheten fra tilskuerne, i tillegg til at de får tid til å observere situasjonen som en helhet. Metoden han bruker mest i sine verker kalles for fotogrammetri, og blir brukt for å skanne og kartlegge avstand mellom objekter.

Bilder fra Frederik Heyman – Tatt fra FUSHION sin hjemmeside

Strekker seg gjennom Oslo

FUSHION har tatt i bruk hele Oslo til sin disposisjon, og Oslos gater vil disse tre dagene blomstre med kunst, kultur og mote. Gjennom arrangementet har de invitert bransjepersonligheter, presse, kunstentusiaster, og moteinteresserte til å delta i spennende utstillinger, eventer, debatter, konserter, lanseringer og fester, som vil finne sted rundt om i hele Oslo. Noen av disse lokasjonene har tidligere vært sentrale innenfor Oslo Runway og UNCONTAMINATED, slik som Aker Brygge og Promenaden. I tillegg vil FUSHION finne sted på gate-nivå, langs Oslos gater, på kjøpesentre, gallerier og i museum. Hovedbasen vil i år ligge sentralt i Oslo, på utestedet YOUNGS som ligger ved Youngstorget. I tillegg har FUSHION oppfordret unge designere til å kunne utstille sine verk hos Byporten, ettersom arrangementet har fått muligheten til å ta over noen av lokalene.

 

Arrangementet vil i år være GRATIS og åpent for alle! Dette er et nytt konsept, spesielt for de som tidligere har deltatt på Oslo Runway der man vanligvis må søke om å få kunne delta på de fleste visningene. Formålet med dette er å kunne gi alle kulturinteresserte en sjanse til å oppleve de mange kreative utstillingene og visningene. Ettersom det blir fremstilt et mangfold av designere og kunstnere vil det være noe for alle, og det er sikkert mange som har lyst til å få med seg så mye de kan i løpet av de tre dagene.

 

Med lanseringen av FUSHION som ett samarbeid med Oslo Runway, og harmonien mellom de to sterke plattformene, ser vi frem til veien videre som ett møtepunkt mellom innovasjon og vekst.

– Hilde Pettersen Reljin, grunnlegger av Collective

Oslo FUSHION Team:

DITTE KRISTENSEN FUSHION Founder, CEO Oslo Runway

HILDE PETTERSEN RELJIN FUSHION Founder, CEO Collective Oslo Fashion Art Festival

ADAM TRIEU DUONG Project Director

CHRISTIAN HOVDA HUSAN Head of Design

EMIL STEJDE HEGGESTAD Project Director

BLAKE SCHAEFERING Lifestyle Director

KAREN MARIE SKJELLAUG JENSSEN Project Manager Volunteers

MCKENZIE PRICE Head of Social Media

HADDY VON CEESAY Project Manager

VERONICA SANTOS AGAPAY Project Manager

JULES REITAN Text Editor / Assistant Social Media

MARION HANSON Production Leader / Project Manager

ANDERS GRAHAM Art Advisor / Co Curator

THARADON Set Designer

HELENA BOSDAL Production Leader/ Photo Printing

ALEKSANDER SÆTHRE Film / Livestream

ELISABETH BALDVINSDOTTIR Project Manager

THIS IS PR Press: kristina@thisis.no

 

Denne artikkelen:

Tekst: Benedicte Storm Bamvik

Header: Fotografi tatt av Pernille Sandberg

Resterende bilder: Tatt fra Oslo FUSHION sin hjemmeside

Sitater fra Melk & Honning: Her er programmet for Norges nye mote- og kunstfestival