null
OPPTAK
Har du spørsmål om opptaksprosessen?
Her kan du finne svar på ofte stilte spørsmål om opptaksprosessen,
skolen og utdanningene vi tilbyr!
SØK STUDIE

Valg av utdanning er spennende, og valg av skole er alltid vanskelig når du skal bestemme deg for utdanning. Nedenfor vil du finne informasjon om opptakskravene vi har til de ulike utdanningene, i tillegg til svar på ofte stilte spørsmål om opptaksprosessen, skolen og utdanningene vi tilbyr!

 

Finner du ikke svar på det du lurer på? Da er du velkommen til  å ta kontakt med oss på +47 24 14 97 50 eller post@sofi.no!

 

STUDIEVEILEDNING

Ønsker du en samtale om dine studievalg og muligheter? Book deg inn på en privat studiesamtale for å snakke med en av våre veiledere, se skolen, og høre mer om hva du lærer på SoFI. Du får snakke med fagpersoner fra våre ulike utdanningsretninger og få svar på alt du måtte lure på! Her kan vi også hjelpe med å avklare kvalifikasjoner og kompetanse. Du kan booke studiesamtale her.

OPPTAKET

SoFI – School of Fashion Industry opererer med løpende opptak for de halvårige studiene – det betyr at når du søker, vil du få svar fortløpende etter du har levert opptaksprøve. Vi har også løpende forhåndsopptak på de ett- og toårige studiene frem til 1. desember. Alle som søker mellom 1. desember og søknadsfristen 29. april, går innunder samlet opptak, og får svar på sin søknad i mai.

 

For å søke på utdanning hos oss registrerer du deg i søknadsskjemaet her. Etter at du har søkt vil du motta en automatisk epost med informasjon om opptaksprøve og innlevering av denne, i tillegg finner informasjon om dokumentasjon og opptaksprøvene lengre ned på denne siden. OBS: Dersom du ikke mottar denne informasjonen i løpet av kort tid må du ta kontakt på post@sofi.no, så hjelper vi deg videre.

 

Ett- & toårige utdanninger

Frem til 1. desember gjør vi forhåndsopptak og vurderer søknader løpende. Søknader som kommer etter 1. desember vurderes i samlet opptak i april.

29. april er søknadsfristen for våre ettårige og toårige studier.

 

Vår opptaksprosess
Vi har en ganske omfattende opptaksprosess, med både opptaksprøve, opptakskveld og individuelle samtaler. Alt dette er fordi vi ønsker å sikre at du er godt informert om studiet du går til, og at du er kjent med hvilke forventninger vi har til våre studenter. Vi ønsker rett og slett å forberede våre søkere på hva de vil møte som studenter, slik at du kan gjøre et godt informert valg. Samtidig er vi trygge på at vi får motiverte og engasjerte studenter, som er klare for studietiden som venter dem!

 

Opptaksprøve & innlevering av denne
Du søker ved å registrere deg her på vår nettside, og får deretter en e-post med informasjon om opptaksprøven for studiet du har valgt. Opptaksprøven kan leveres når som helst før søknadsfristen 29. april.

 

Før søknadsfristen vil du bli kontaktet av fagansvarlig for din utdanning, i tilfelle du har noen spørsmål om studiet eller opptaksprøven. Du kan også kontakte oss på post@sofi.no eller telefon 24 14 66 80 dersom du lurer på noe.

 

Opptakskveld
Husk å levere komplett opptaksprøve innen fristen 29. April! Dagen etter vil vår opptakskomité gå gjennom alle innsendte søknader, og dersom du kvalifiserer (har nødvendig dokumentasjon på fullført og bestått videregående utdanning eller tilsvarende kompetanse, samt har levert komplett opptaksprøve) blir du invitert til en spennende digital opptakskveld 7. mai. På opptakskvelden blir du bedre kjent med skolen og utdanningen du har valgt – så hold av denne datoen!

 

Opptakssamtaler
Uken etter, 10. og 11. mai  gjennomfører individuelle opptakssamtaler.  Tidspunkt for din samtale får du tilsendt på e-post før opptakskvelden. Dette er siste ledd i opptaksprosessen, og skal sikre at vi er rett skole for deg – og at du er rett student for oss.

 

Tilbud om studieplass
Alle søkere mottar svar på sin søknad per e-post 20. mai. Du vil deretter få tilsendt kontrakt og faktura for opptaksgebyr på kr 1800. Når kontrakt er signert, og opptaksgebyr betalt, er studieplassen din!

 

Venteliste
Dersom det er flere kvalifiserte søkere enn plasser på utdanningen du har søkt vil det opprettes en venteliste. Hvem som tilbys plass og hvem som settes på venteliste vurderes ut i fra en poengrangering av opptaksprøvene.  Av erfaring vet vi at det gjerne åpner seg noen plasser på studiene i løpet av sommeren, så venteliste betyr ikke at alt håp er ute!

Halvårige studier & nettutdanninger

For halvårige studier og nettutdanninger kjører vi løpende opptak. Dette betyr at søkere vurderes i den rekkefølgen de kommer inn, og du vil få svar på din søknad i løpet av 1 uke etter levering av komplett opptaksprøve.

Du søker ved å registrere deg på våre nettsider. Deretter vil du motta en automatisk epost med instruksjoner om hvordan du fullfører opptaksprosessen. Du vil bli bedt om å levere vitnemål eller dokumentasjon på realkompetanse, samt en opptaksprøve, som du kan lese mer om under hvert enkelt studie.

Når du har lastet opp komplett søknad vil du få svar på epost fra vår opptakskomité i løpet av 1 uke. Deretter vil du få tilsendt kontrakt og faktura for opptaksgebyr på kr 1800. Når kontrakt er signert, og opptaksgebyr betalt, er studieplassen din!

Norwegian Language requirements (level B2). 

SoFI is a vocational school and all our subjects are taught in Norwegian. Our courses are open to international students, but for non-native Norwegian speakers must Norwegian language proficiency be documented. The deadline for proof of Norwegian language proficiency is the same as the deadline for receipt of supporting documentation. We strongly encourage you to plan early to ensure your test result will arrive before this deadline.

 

Norwegian language proficiency must be documented by passing one of the following examinations:

  • Examination in Norwegian from a Norwegian upper secondary school on the“Vg3-level” (393 hours, third-year level): Norwegian (exam) or Norwegian as a second language (exam).
  • Norwegian for International Students, Level 3:examination in Norwegian for foreign students at Norwegian universities, such as (NOR-0030 Norsk for internasjonale studenter, Trinn III 3 – 15 ECTS
  • Examination from the1-year (60 ECTS) course in Norwegian language and culture for foreign students, taken at a university or a university college in Norway
  • Test in Norwegian – advanced level, written test ( Test i norsk – høyere nivå, skriftlig known as ”Bergenstesten”) with a score of at least 450 points, or with “Pass” (Bestått) mark if you took the test before 2009. From 2021 you also needTest in Norwegian – advanced level, oral test, (Test i norsk – høyere nivå, muntlig) with a minimum score of “pass” (bestått) or 500 points if you took the test before 2009.
  • Norwegian test for adult immigrants fromKompetanse Norge (VOX) with result B2 in all four parts

HVA KREVES?

For å søke utdanning på SoFI – School of Fashion Industry må du ha bestått generell eller spesiell studiekompetanse eller ha realkompetanse.

Hva er realkompetanse?

Mangler du studiekompetanse? Husk at vi også kan vurdere søknader ut i fra realkompetanse! Realkompetanse er kunnskap og ferdigheter du har skaffet deg gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonsarbeid eller fritidsaktiviteter. Merk at du må fylle 23 år eller eldre i søknadsåret for å kunne realkompetansevurderes etter ny fagskolelov. Er du i tvil om du oppfyller kravene, send inn en CV til oss, så kan vi ta en titt og veilede deg videre!

Hvorfor har vi opptaksprøve?

Opptaksprøvene ved SoFI – School of Fashion Industry er for å sikre motiverte og dedikerte studenter på riktig ferdighetsnivå. Opptaksprøven handler ikke bare om at du skal vise hvor dyktig du er, men vel så mye om at vi skal få et inntrykk av deg som person og dine kreative preferanser! Du skal altså ikke være redd for å ikke være “god” nok når du leverer inn opptaksprøven! Våre opptak er basert på en helhetlig vurdering av deg som søker.

Usikker på hvordan du leverer opptaksprøven? Her er en guide til hvordan man oppretter mappestruktur og laster opp!

OPPTAKSPRØVER

Opptaksprøve Motedesign

 

1. Moodboard

Moodboard er et visuelt hjelpemiddel som viser inspirasjon gjennom et utvalg av bilder, materialer, farger, mønster og annet. I denne oppgaven ønsker vi å se hva som inspirerer deg gjennom et moodboard. Her er alt lov, det er du som bestemmer hva som inspirerer deg. Du kan lage moodboardet både digitalt eller med saks og lim.

 

2.Tegneoppgave

Tegn en av dine favoritt plagg fra garderoben din, og beskriv ved hjelp av 2 til 3 fotografier og tekst hvorfor du liker dette plagget.

Beskriv passformen på plagget (hva slags volum og form har plagget).

Mål både lengden og bredden.

Beskriv tekstilet, er det soft, teksturert, mønstrete? Inkluder en kort forklaring av hva tekstilet består av.

 

3. Søknadsbrev

Vi ønsker å bli bedre kjent med deg! Fortell oss hvem du er, hvordan din moteinteresse startet og hvorfor du ønsker å studere Moteindustri/design. Skriv ca. en halv – 1 A4 side. Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt fagområdet, yrkesvalg og potensielle karrieremuligheter.

Opptaksprøve Moteindustri

 

1.Inspirasjon

Skriv 1/2 – 1 A4 side om en person (eks. designer,fotograf,stylist) i motebransjen du ser opp til. Legg ved 3 – 4 bilder som viser til hvorfor du valgte han/henne.

Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt hvem du inspireres av i motebransjen.

 

2. Moodboard

Lag et moodboard over sesongens summer/spring-trender fra Catwalken. Deretter velger du ut en butikk som selger flere merkevarer (eks.YME, Høyer).

Med utgangspunkt i moodboardet skal du nå velge hvilke trendprodukter du ville kjøpt inn til butikken du har valgt. Skriv 2-3 setninger om hvorfor du tror denne trenden hadde passet til valgt butikk.

Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt trender i samfunnet og hvordan disse gjenspeiles i produktutvalg i butikk. Moodboardet kan du lage både digitalt eller med saks og lim.

 

3. Søknadsbrev

Vi ønsker å bli bedre kjent med deg! Fortell oss hvem du er, hvordan din moteinteresse startet og hvorfor du ønsker å studere Moteindustri. Skriv ca. 1/2 – 1 A4 side. Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt fagområdet, yrkesvalg og potensielle karrieremuligheter.

Opptaksprøve Motekonsulent

 

1. Moodboard

Moodboard er et visuelt hjelpemiddel som viser inspirasjon gjennom et utvalg av bilder, materialer, farger, mønster og annet. I denne oppgaven ønsker vi å se hva som inspirerer deg gjennom et moodboard. Her er alt lov, det er du som bestemmer hva som inspirerer deg. Du kan lage moodboardet både digitalt eller med saks og lim.

 

2. Søknadsbrev

Vi ønsker å bli bedre kjent med deg! Fortell oss hvem du er, hvordan din interesse for faget startet og hvorfor du ønsker å studere akkurat denne fagretningen! Skriv ca. en halv – 1 A4 side. Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt fagområdet, yrkesvalg og potensielle karrieremuligheter.

Opptaksprøve Motekommunikasjon

 

1. Moodboard

Moodboard er et visuelt hjelpemiddel som viser inspirasjon gjennom et utvalg av bilder, materialer, farger, mønster og annet. I denne oppgaven ønsker vi å se hva som inspirerer deg gjennom et moodboard. Her er alt lov, det er du som bestemmer hva som inspirerer deg. Du kan lage moodboardet både digitalt eller med saks og lim.

 

2. Søknadsbrev

Vi ønsker å bli bedre kjent med deg! Fortell oss hvem du er, hvordan din interesse for faget startet og hvorfor du ønsker å studere akkurat denne fagretningen! Skriv ca. en halv – 1 A4 side. Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt fagområdet, yrkesvalg og potensielle karrieremuligheter.

Opptaksprøve Interiør

 

1. Kreativitet

Lag to forskjellige borddekkinger med forskjellige stiler. Ta bilde av borddekkingene og beskriv stilene. Estimert tidsbruk er ca 30 minutter. Hensikten med oppgaven er å vise kreativitet og formidlingsegenskaper.

 

2. Interiør

Finn et bilde på internett av en cafe du synes er fin og beskriv hvorfor du liker den. Estimert tidsbruk er ca 30 minutter. Hensikten med oppgaven er å vise formidlingsegenskaper gjennom tekst og bilde.

 

3. Søknadsbrev

Fortell hvorfor du har lyst til å jobbe med Interiør. Skriv ca. en halv – 1 A4 side.

Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt fagområdet, yrkesvalg og potensielle karrieremuligheter.

Opptaksprøve Retail Design

 

1. Kreativitet

Ta bilde av et antrekk som du har hjemme, bruk gjerne belter, skjerf, vesker og smykker som passer til. Estimert tidsbruk er ca 30 minutter. Hensikten med oppgaven er at du viser kreativitet.

 

2. Retail design

Finn ett bilde på internett av en butikk som du synes er fin og beskriv hvorfor du liker den. Estimert tidsbruk er ca 30 minutter. Hensikten med oppgaven er å vise formidlingsegenskaper gjennom tekst og bilde.

 

3. Søknadsbrev

Fortell hvorfor du har lyst til å jobbe med Retail Design. Skriv ca. en halv – 1 A4 side.

Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt fagområdet, yrkesvalg og potensielle karrieremuligheter.

Komplett søknad

Svar på din søknad varsles pr epost, og du mottar deretter et brev med studiekontrakter og faktura for opptaksgebyr på 1800,-. Din studieplass er sikret når du har signert studiekontrakten og betalt opptaksgebyret. Velkommen som student hos oss!

 

Tiden frem mot studiestart

I perioden fra du er tatt opp som student og frem til studiestart vil du motta en rekke eposter og invitasjoner fra oss. I epostene finner du praktisk informasjon om studiet og forberedelser, mens invitasjonene er til åpne foredrag, treffkvelder og workshops som kan gi faglig innsikt og sosialt samvær med andre kommende studenter og fotomiljøet.

 

Husk at selv om studiekontrakt og opptaksgebyret er betalt, er du ikke bundet til kontraktsbetingelsene før du møter opp første skoledag. Du kan altså trekke studieplassen din helt frem til dette tidspunktet ved å sende oss en e-post til post@sofi.no

Ofte stilte spørsmål

Skolen ligger midt i Oslo sentrum – ved Stortinget og Rådhusplassen! Vi har kort avstand til det aller meste, og det er lett å komme seg hit med kollektiv, noe som gjør det til en fin beliggenhet for nysgjerrige studenter!

Adressen er Nedre Vollgate 8, 0158 Oslo

Toårig Motedesign koster 54 500 kr per semester, toårig Moteindustri for nye medier koster 54 500 kr per semester. Motekonsulent og Motekommunikasjon har begge en samlet studieavgift på 59.000 kr. Retail design og Interiør koster 58 000 kr per semester. Registreringsavgift på 1800 kr tilkommer alle studieretninger og betales ved bekreftelse av studieplassen.

Alle våre utdanninger er godkjent for lån og stipend. På www.lanekassen.no kan du se hvor mye du kan få i studielån og stipend.

NB! Når du søker støtte i Lånekassen, ligger School of Fashion Industry under NKI Fagskoler

På skolen vil det bli stilt høye krav til deg som student! Det gis minimum 300 undervisningstimer per semester. Vår erfaring er at dette er mer enn nok, fordi en viktig del av din utvikling er gjennomføringen av skolestyrte og individuelle oppgaver. Om du ønsker en høyere intensitet så vil vi ha tilbud som foregår parallellt med utdanningen, som praksisarbeid på arrangementer, utstillinger med mer.

Vi krever deltakelse, pålitelighet og punktlighet av studentene våre. Arbeidsmengden vil være stor, og du må sette av rikelig med tid til oppgaver mellom undervisningsøktene. Disse kravene stiller vi for at du skal lære mest mulig under studietiden, og for at vi ønsker å forberede deg på profesjonell utførelse av yrket etter endt utdanning.

Vi prøver å utdanne studenter som er klare for de kreative markedene – det er derfor vi tar inn en stor mengde yrkesaktive aktører, slik at alle våre studenter får god innsikt i hvordan det er å arbeide innenfor gitt område.

Det er mange veier å etablere seg innenfor kreative og praktiske yrker – enten du går rett i gang med egen bedrift, eller skaper noe sammen med medstudenter eller starter hos en bedrift.

MOTE UTDANNINGENE:

For moteutdanningene er det en rekke spennende yrker der ute, og moteindustrien er i en stor digital endring som gjør at jobbmarkedet har vokst enorm de siste årene. Spesielt lokalt i Norge, som bare blir en større og større motedestinasjon i verden. Når du har studert mote har du en rekke muligheter, blant annet kan du jobbe innenfor butikk, retail og Visual Merchandising, som PR-, agentur- eller showroomassistent, ansvarlig for digitale-/sosiale medier eller kommuniksjonsassistent. Du kan jobbe som stylist, for magasiner eller starte ditt eget agency som tilbyr tjenester!

Som motedesigner har du også mange muligheter, du kan jobbe som selvstendig designer eller for et merke, du kan jobbe som innkjøpere, kolleksjonskoordinatorer, kostymemakere, produksjonskoordinatorer, produktutvikler og mønsterkonstruktører.

INTERIØR UTDANNINGENE:

nteressen for interiør og Retail design vokser stadig, og bransjen har behov for ansatte med fagkunnskap om innredning, trender, farger og tekstiler.

Det er en rekke spennende karrieremuligheter innen interiør-bransjen. Etter fullført utdanning på kan du jobbe som interiørkonsulent, interiørstylist, fotostylist, interiørdesigner eller boligstylist, alternativt med innredning i en kjede som eksempelvis Ikea. Som Retail designer kan du jobbe som butikkdesigner, med eksponeringsdesign, som dekoratør eller med event!

Utdanningen kvalifiserer også til å søke medlemskap i Interiørarkitektenes Forening (IAF), som gir rett til å benytte tittelen Interiørarkitekt MIAF etter endt utdanning.

Utstyr

Som student ved SoFI – School of Fashion Industry vil du ha behov for å kunne jobbe med oppgaver også utenfor skolen. Studenter må derfor ha tilgang på egen bærbar datamaskin. Skolen har flere datarom for undervisning, som også kan benyttes utenom undervisningstid, men man må allikevel ha mulighet til å bruke egen maskin ved behov.

Datamaskinen din må være  i stand til å håndtere tunge programmer som Creative Cloud-programvare (Photoshop, InDesign etc.) Prosessor i5 eller høyere, minst 16GB ram og minst 250 GB lagring er anbefalte specs.

Kostnader til pensum og annet utstyr varierer mellom de ulike utdanningene, men du må regne med cirka 5000,- for pensumlitteratur, materiell til praktiske oppgaver, eventuelle tilleggstilbud og depositum for kodebrikke ved oppstart.

Vi har foreløpig ikke noen avtaler rundt studentboliger. Vi anbefaler å søke etter hybel på Finn.no og Hybel.no. Ellers kan man også søke om hybel hos private studentboliger slik som Anker studentbolig.

Ja, det gjør du! Halvårige utdanninger gir 30 studiepoeng, ett år gir 60 studiepoeng og to år gir 120 studiepoeng. Ettårige utdanninger gir fagskolegrad, mens de toårige utdanningene gir høyere fagskolegrad.

null
Klar for å søke studie?
SØK STUDIE