null
OPPTAK
Har du spørsmål om opptaksprosessen?
Her kan du finne svar på ofte stilte spørsmål om opptaksprosessen,
skolen og utdanningene vi tilbyr!

Så spennende at du titter innom her! Valg av utdanning er både spennende og utfordrende. Mulighetene er mange og nedenfor kan du finne informasjon om opptaksprøvene vi har til våre ulike utdanninger. I tillegg finner du svar på ofte stilte spørsmål rundt opptaksprosessen, skolen og utdanningene vi tilbyr.

Finner du ikke svar på det du lurer på?
Da er du velkommen til å ta kontakt med oss på +47 24 14 97 50 eller resepsjon.nvg8@kristiania.no.

OPPTAK

01. august 2021 ble SoFi – School of Fashion industry en del av Fagskolen Kristiania.
Fagskolen Kristiania har omlag 3 000 studenter, og er eid av Høyskolen Kristiania – Ernst G. Mortensens stiftelse.

Interessert i å studere på SoFI?
Opptaket for 2021 er avsluttet. Neste års opptak vil foregå på kristiania.no. Søknadsskjema åpner vinteren 2021.

Ett- og to årige utdanninger

Søknadsfrist er 15. april for våre studier.

Norwegian Language requirements (level B2). 

SoFI is a vocational school and all our subjects are taught in Norwegian. Our courses are open to international students, but for non-native Norwegian speakers must Norwegian language proficiency be documented. The deadline for proof of Norwegian language proficiency is the same as the deadline for receipt of supporting documentation. We strongly encourage you to plan early to ensure your test result will arrive before this deadline.

 

Norwegian language proficiency must be documented by passing one of the following examinations:

  • Examination in Norwegian from a Norwegian upper secondary school on the“Vg3-level” (393 hours, third-year level): Norwegian (exam) or Norwegian as a second language (exam).
  • Norwegian for International Students, Level 3:examination in Norwegian for foreign students at Norwegian universities, such as (NOR-0030 Norsk for internasjonale studenter, Trinn III 3 – 15 ECTS
  • Examination from the1-year (60 ECTS) course in Norwegian language and culture for foreign students, taken at a university or a university college in Norway
  • Test in Norwegian – advanced level, written test ( Test i norsk – høyere nivå, skriftlig known as ”Bergenstesten”) with a score of at least 450 points, or with “Pass” (Bestått) mark if you took the test before 2009. From 2021 you also needTest in Norwegian – advanced level, oral test, (Test i norsk – høyere nivå, muntlig) with a minimum score of “pass” (bestått) or 500 points if you took the test before 2009.
  • Norwegian test for adult immigrants fromKompetanse Norge (VOX) with result B2 in all four parts

HVA KREVES?

For å søke utdanning på SoFI – School of Fashion Industry må du ha bestått generell eller spesiell studiekompetanse eller ha realkompetanse.

Hva er realkompetanse?

Mangler du studiekompetanse? Husk at vi også kan vurdere søknader ut i fra realkompetanse! Realkompetanse er kunnskap og ferdigheter du har skaffet deg gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonsarbeid eller fritidsaktiviteter. Merk at du må fylle 23 år eller eldre i søknadsåret for å kunne realkompetansevurderes etter ny fagskolelov. Er du i tvil om du oppfyller kravene, send inn en CV til oss, så kan vi ta en titt og veilede deg videre!

Opptaksprøve Interiør

 

1. Kreativitet

Lag to forskjellige borddekkinger med forskjellige stiler. Ta bilde av borddekkingene og beskriv stilene. Estimert tidsbruk er ca 30 minutter. Hensikten med oppgaven er å vise kreativitet og formidlingsegenskaper.

 

2. Interiør

Finn et bilde på internett av en cafe du synes er fin og beskriv hvorfor du liker den. Estimert tidsbruk er ca 30 minutter. Hensikten med oppgaven er å vise formidlingsegenskaper gjennom tekst og bilde.

 

3. Søknadsbrev

Fortell hvorfor du har lyst til å jobbe med Interiør. Skriv ca. en halv – 1 A4 side.

Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt fagområdet, yrkesvalg og potensielle karrieremuligheter.

Opptaksprøve Retail Design

 

1. Kreativitet

Ta bilde av et antrekk som du har hjemme, bruk gjerne belter, skjerf, vesker og smykker som passer til. Estimert tidsbruk er ca 30 minutter. Hensikten med oppgaven er at du viser kreativitet.

 

2. Retail design

Finn ett bilde på internett av en butikk som du synes er fin og beskriv hvorfor du liker den. Estimert tidsbruk er ca 30 minutter. Hensikten med oppgaven er å vise formidlingsegenskaper gjennom tekst og bilde.

 

3. Søknadsbrev

Fortell hvorfor du har lyst til å jobbe med Retail Design. Skriv ca. en halv – 1 A4 side.

Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt fagområdet, yrkesvalg og potensielle karrieremuligheter.

Komplett søknad

Svar på din søknad varsles pr epost, og du mottar deretter et brev med studiekontrakter og faktura for opptaksgebyr på 1800,-. Din studieplass er sikret når du har signert studiekontrakten og betalt opptaksgebyret. Velkommen som student hos oss!

 

Tiden frem mot studiestart

I perioden fra du er tatt opp som student og frem til studiestart vil du motta en rekke eposter og invitasjoner fra oss. I epostene finner du praktisk informasjon om studiet og forberedelser, mens invitasjonene er til åpne foredrag, treffkvelder og workshops som kan gi faglig innsikt og sosialt samvær med andre kommende studenter og fotomiljøet.

 

Husk at selv om studiekontrakt og opptaksgebyret er betalt, er du ikke bundet til kontraktsbetingelsene før du møter opp første skoledag. Du kan altså trekke studieplassen din helt frem til dette tidspunktet ved å sende oss en e-post til post@sofi.no

Ofte stilte spørsmål

Rett ved Stortinget og Rådhuset finner du skolen, med andre ord, midt i Oslo sentrum. Her er det kort avstand til det aller meste og det er lett å komme deg hit med kollektivtransport. Det gjør det til en fin beliggenhet for nysgjerrige studenter!

 

Adressen er Nedre Vollgate 8, 0158 Oslo

Toårig Motedesign koster 54 500 kr per semester, toårig Moteindustri for nye medier koster 54 500 kr per semester. Motekonsulent og Motekommunikasjon har begge en samlet studieavgift på 59.000 kr. Retail design og Interiør koster 58 000 kr per semester. Registreringsavgift på 1800 kr tilkommer alle studieretninger og betales ved bekreftelse av studieplassen.

Alle våre utdanninger er godkjent for lån og stipend. På www.lanekassen.no kan du se hvor mye du kan få i studielån og stipend.

NB! Når du søker støtte i Lånekassen, ligger School of Fashion Industry under NKI Fagskoler

På skolen vil det bli stilt høye krav til deg som student! Det gis minimum 300 undervisningstimer per semester. Vår erfaring er at dette er mer enn nok, fordi en viktig del av din utvikling er gjennomføringen av skolestyrte og individuelle oppgaver. Om du ønsker en høyere intensitet så vil vi ha tilbud som foregår parallellt med utdanningen, som praksisarbeid på arrangementer, utstillinger med mer.

Vi krever deltakelse, pålitelighet og punktlighet av studentene våre. Arbeidsmengden vil være stor, og du må sette av rikelig med tid til oppgaver mellom undervisningsøktene. Disse kravene stiller vi for at du skal lære mest mulig under studietiden, og for at vi ønsker å forberede deg på profesjonell utførelse av yrket etter endt utdanning.

Vi prøver å utdanne studenter som er klare for de kreative markedene – det er derfor vi tar inn en stor mengde yrkesaktive aktører, slik at alle våre studenter får god innsikt i hvordan det er å arbeide innenfor gitt område.

Det er mange veier å etablere seg innenfor kreative og praktiske yrker – enten du går rett i gang med egen bedrift, eller skaper noe sammen med medstudenter eller starter hos en bedrift.

MOTE UTDANNINGENE:

For moteutdanningene er det en rekke spennende yrker der ute, og moteindustrien er i en stor digital endring som gjør at jobbmarkedet har vokst enorm de siste årene. Spesielt lokalt i Norge, som bare blir en større og større motedestinasjon i verden. Når du har studert mote har du en rekke muligheter, blant annet kan du jobbe innenfor butikk, retail og Visual Merchandising, som PR-, agentur- eller showroomassistent, ansvarlig for digitale-/sosiale medier eller kommuniksjonsassistent. Du kan jobbe som stylist, for magasiner eller starte ditt eget agency som tilbyr tjenester!

Som motedesigner har du også mange muligheter, du kan jobbe som selvstendig designer eller for et merke, du kan jobbe som innkjøpere, kolleksjonskoordinatorer, kostymemakere, produksjonskoordinatorer, produktutvikler og mønsterkonstruktører.

INTERIØR UTDANNINGENE:

nteressen for interiør og Retail design vokser stadig, og bransjen har behov for ansatte med fagkunnskap om innredning, trender, farger og tekstiler.

Det er en rekke spennende karrieremuligheter innen interiør-bransjen. Etter fullført utdanning på kan du jobbe som interiørkonsulent, interiørstylist, fotostylist, interiørdesigner eller boligstylist, alternativt med innredning i en kjede som eksempelvis Ikea. Som Retail designer kan du jobbe som butikkdesigner, med eksponeringsdesign, som dekoratør eller med event!

Utdanningen kvalifiserer også til å søke medlemskap i Interiørarkitektenes Forening (IAF), som gir rett til å benytte tittelen Interiørarkitekt MIAF etter endt utdanning.

Utstyr

Som student ved SoFI – School of Fashion Industry vil du ha behov for å kunne jobbe med oppgaver også utenfor skolen. Studenter må derfor ha tilgang på egen bærbar datamaskin. Skolen har flere datarom for undervisning, som også kan benyttes utenom undervisningstid, men man må allikevel ha mulighet til å bruke egen maskin ved behov.

Datamaskinen din må være  i stand til å håndtere tunge programmer som Creative Cloud-programvare (Photoshop, InDesign etc.) Prosessor i5 eller høyere, minst 16GB ram og minst 250 GB lagring er anbefalte specs.

Kostnader til pensum og annet utstyr varierer mellom de ulike utdanningene, men du må regne med cirka 5000,- for pensumlitteratur, materiell til praktiske oppgaver, eventuelle tilleggstilbud og depositum for kodebrikke ved oppstart.

Vi anbefaler å søke etter hybel på Finn.no og Hybel.no da vi ikke foreløpig har noen avtaler rundt studentboliger. Ellers kan man også søke om hybel hos private studentboliger slik som Anker studentbolig.

Ja, det gjør du! Halvårige utdanninger gir 30 studiepoeng, ett år gir 60 studiepoeng og to år gir 120 studiepoeng. Ettårige utdanninger gir fagskolegrad, mens de toårige utdanningene gir høyere fagskolegrad.