Motepraktikant

Når motebransjen kaller.

Charlotte Sørvald(26) har tidligere tatt en bachelor i Kultur- og samfunnsfag, men hadde også en drøm om å ende opp i motebransjen. Hun tok utdanningen Motekonsulent på deltid og kombinerte dette med interships hos spennende aktører som Stylista.no og Bonnier Media. I dag skriver hun master i Mote og samfunn, og jobber for det norske merket Aphru.

 

Motepraktikant SoFI School of Fashion Industry; Charlotte Sørvald

Motekonsulent

Hva fikk deg til å velge utdanningen Motekonsulent deltid? 

Jeg har helt siden jeg kan huske vært superfascinert av motebransjen. Jeg ønsket allikevel å ta en ”bred” bachelor og studerte tre år med Kultur – og samfunnsfag på UIO. I mellomtiden hadde jeg motefaget i bakhodet hele veien, og tenkte (drømte om) at jeg ville ende opp med å gjøre noe innenfor bransjen etterhvert. Jeg gikk gjennom en liten periode etter endt bachelor hvor jeg var usikker på hva jeg skulle gjøre videre. Gjorde masse research på forskjellige retninger jeg kunne velge. Jeg oppdaget SoFI helt tilfeldig, og fant ut at det var en fin mulighet for å utforske de forskjellige områdene innen motebransjen. Det var den perfekte starten for meg fordi jeg fort fant ut hva jeg syns var morsomt og ville utforske videre.

Hvorfor var deltid det beste alternativet for deg? 

Ved å studere på deltid hadde jeg muligheten til å ta et internship, noe som gjorde at jeg fikk jobberfaring i tillegg til studier. Før studiestart tok jeg kontakt med Stylista.no som tilfeldigvis hadde en praktikantplass ledig. Jeg hadde et par møter med dem, og startet i internshipet noen uker etter studiestart på SoFI. Jeg endte opp med å jobbe i Stylista og i andre stillinger i Bonnier Media etter endt studietid, noe som har gitt meg verdifull kunnskap om hvordan det er å jobbe i bransjen. Jeg vil si at det nesten er essensielt å ha et internship, særlig hvis man ikke har noe praktisk erfaring fra tidligere.

Spennende fag

Hvilke fag og prosjekter ved SoFI synes du var mest spennende? 

Jeg syns faget Trend og samfunn var utrolig spennende. Det var interessant å få en forståelse av industrien og å se hvordan den sameksisterer med samfunnet. Jeg likte også godt  Motehistorie. Det var en utfordring å sette seg inn i alle årstall og epoker. Men, veldig viktig å lære for å kunne hente inn tidligere referanser fra viktige hendelser i motehistorien. Det er også morsomt å forstå hvordan trender oppstår og gjentar seg etter flere tiår.

Etter SoFI – veien videre

Hva gjør du i dag, og har du fått bruk for kunnskapen du tilegnet deg på SoFI i jobb eller studier?

Til høsten skal jeg skrive masteroppgaven min i Mote og samfunn, noe jeg gleder meg veldig til. Ved siden av skolen skal jeg fortsette å jobbe for det norske klesmerket Aphru. Der startet jeg  opp som intern. Jeg står nå litt i konseptbutikken på Paleet, men gjør også andre ting som fotoshoots og sosiale medier. Samt små og store oppgaver som designeren måtte trenge hjelp til.

Det viktigste jeg har tatt med meg fra SoFI inn i arbeidslivet og studenttilværelsen er evnen til å tenke kreativt men samtidig relevant. Kreativitet er viktig i motebransjen.  Men, det er også viktig at det kreative ikke kommer ”i veien” for hva som er aktuelt – det må være en balanse.

Har du noen tips til andre som ønsker å gå samme vei som deg?

Bare kjør på! Livet er virkelig for kort til å ikke gjøre det som gjør en glad. Hvis du er interessert i mote, hvorfor ikke opparbeide seg mest mulig kunnskap om akkurat dette?

Personlig så mener jeg at flere bør utdanne seg innenfor motefaget, slik at kompetansen øker. Det er så utrolig mye å lære. Jeg tror at bransjen vil kunne dra nytte av flere utdannede bidragsytere.