Motepraktikant

Stine Ravneberget var motepraktikant hos Tableau og Vixen Magazine.

Stine Nibe Ravneberget(25) er bosatt i Oslo og studerer Moteindustri ved SoFI. Hun ønsker å jobbe som motejournalist. Praksisperioden hadde hun hos de norske magasinene Tableau Paper og Vixen Magazine.

Jeg valgte å starte på SoFI fordi jeg alltid har hatt en drøm om å jobbe i motebransjen. Tidligere har jeg studert italiensk, og etter jeg var ferdig med bachelorgraden min hadde jeg tenkt til å flytte til Italia for å studere mote. Planene endret seg etter jeg var ferdig på skolen. Jeg fant ut at det ville være et smartere valg å studere i Norge. Det er motejournalistikk jeg ønsker å jobbe med. Etter å ha besøkt SoFI på åpen dag bestemte jeg meg for å søke om studieplass.

Under praksisperioden min jobbet jeg for Tableau Paper og Vixen.

Tableau synes jeg er et veldig interessant og bra magasin som fokuserer på andre vinklinger enn den typiske forbrukerrettede journalistikken.  Den ser vi i veldig mange norske motepublikasjoner. Jeg fikk skrive egne saker og hjalp til med relanseringen av den nye utgaven. Tidligere har Tableau vært en gratis papiravis, men har nå fått en glossy look og  økt antall sider. Den selges på blant annet YME, F5 Concept Store, og Narvesen. Andre oppgaver jeg fikk tildelt var å hente og levere styling som skulle brukes i moteserier, og mye redaksjonelt arbeid.

Å skrive for Vixen på nett var ganske annerledes enn å jobbe for Tableau.

Vixen er det nettmagasinet jeg liker best i Norge. Jeg har selv lest det fra oppstarten for noen år siden. I praksisperioden min ble jeg kastet ut i å skrive saker fra første stund og fikk god erfaring med nettjournalistikk.

Praksisperioden min gjorde meg sikker på at det er motejournalistikk jeg vil jobbe med i fremtiden. Drømmen er å skrive for magasiner som D2 og PS Magasin. De leverer gode saker med spennende vinklinger. Jeg kunne også tenke meg å skrive for Elle eller Costume. De arbeider mer med trender og oppdaterer leserne sine på det nyeste fra moteukene.

Flere relevante fag på Moteindustri

Motejournalistikk er det faget som har vært mest relevant for meg på SoFI. Men, jeg er også glad for at vi har fått opplæring i digitale programmer som Photoshop, Illustrator, og InDesign. Faget Produksjon og verdikjede har vært veldig lærerikt. Det åpnet øynene mine for den mørke siden av bransjen og konsekvensene av uetisk produksjon. Dette har hjulpet meg når jeg har skrevet saker, og gjort at jeg tenker meg om to ganger når jeg mottar pressemeldinger fra PR-byråer. Jeg er blitt mer kritisk, og mer bevisst på hvordan billigkjeder operer.

Mitt beste råd

Mitt råd om man vil bli motejournalist er å lese mye artikler i ulike magasiner.Ikke være redd for å skrive selv. Læreren min i journalistikk på SoFI har vært til god hjelp. Jeg har lært veldig mye på bare ett år.
Med tanke på at dårlige tider i magasinbransjen, er motejournalistikk et vågalt karrierevalg. Jeg ser for meg å frilanse etter jeg er ferdigutdannet, og kommer nok til å basere meg mest på nettjournalistikk. Jeg tror det er viktig å tenke i nye baner – kanskje man skulle startet et helt nytt nettmagasin?

FØLG OSS GJERNE