null
Toårig utdanning Moteindustri
Unikt og fremtidsrettet studie som kvalifiserer til fire ulike hovedretninger innenfor moteindustrien;
Produksjon & Produkt, Styling, Mote & Markedsføring samt Motejournalistikk & PR. Toårig heltid (fire semestre).
Søk studie

Moteindustri

Med en utdannelse i Moteindustri står du godt rustet til å delta i utformingen av en bransje i stadig utvikling. I løpet av studiets to år tilegner du deg breddekunnskap gjennom både kreative og merkantile tilnærminger. Sentralt i utdanningen står oppbyggingen av en portefølje som samler arbeidene dine.  Etter endt utdanning er porteføljen et verdifullt redskap i jobbsøkerprosessen. Aktuelle områder å søke jobb er innenfor produksjon og produktutvikling, innkjøp, motejournalistikk og PR samt styling innenfor ulike arenaer.

Fire studiemoduler

Moteindustri er et unikt utdanningstilbud i Norge. Målsettingen til SoFI er å tilby studentene en fremtidsrettet utdanning som kvalifiserer til fire ulike hovedretninger innenfor moteindustrien.
Studiet består av fire studiemoduler: Produksjon & Produkt, Styling, Mote & Markedsføring samt Motejournalistikk & PR. Kunnskap og ferdigheter oppnådd innenfor én av studiemodulene har overføringsverdi til de andre modulene.Du tilegner deg tverrfaglig og bred kunnskap innenfor både kreative og merkantile fagområder.

Portefølje

Sentralt i utdanningen står oppbyggingen av egen portefølje.  Dette er det viktigste verktøyet etter endt utdanning. I første studieår vektes de ulike porteføljemodulene likt. Andre studieår velger du selv en av studiemodulene å fokusere porteføljen på. Slik rustes du til både å bli en allsidig bidragsyter samt ha spisskompetanse på et utvalgt område.

Praksis

I fjerde semester er det en verdifull praksisperiode på sju uker hos relevante bedrifter. Praksisplassen introduserer deg for bransjen og gir mulighet for å anvende kunnskapen din i en profesjonell kontekst. Utplassering i bransjen muliggjør også møter med verdifulle kontakter som du tar med deg videre.

På toårig Moteindustri tilegner du deg god tverrfaglig kunnskap i fire ulike fordypningsområder: Produksjon & produkt, Mote & Markedsføring, Motejournalistikk & PR samt Styling. Slik får du kjennskap til både den kreative og merkantile delen av industrien og opparbeider en forståelse for hvordan og hvorfor disse henger sammen.
Med utgangspunkt i et teoretisk rammeverk blir du gjennom praktiske oppgaver trygg i tekst og markedsføring, juridiske emner og produksjon samt stylingens mange stiluttrykk. Porteføljearbeid samler trådene og gir plass til fordypning. 

Moteindustri er delt inn i fire studiemoduler:

Produksjon & produkt

Tekstilers ulike kvaliteter og tekniske egenskaper samt miljømessige konsekvenser av dette er tema som tas opp i tekstillære. I produksjon og verdikjede fokuseres det på veien fra idé til ferdig produkt. Men, også om internasjonale avtaler og rammeverk, sosiale og etiske problemstillinger i en stadig mer globalisert tekstilindustri.

Mote & markedsføring

I faget mote og markedsføring utvikler du grunnleggende merkantil forståelse. Du lærer teknikker og strategier innenfor markedsføringen av mote med spesiell fokus på bruk av internett og sosiale medier. Fashion merchandising har også sentral plass i denne modulen. Her lærer du innkjøperens strategier for anskaffelse av produkter og hvordan disse plasseres i butikken.

Motejournalistikk & PR

Mote- og livsstilpresse utgjør en viktig maktfaktor i internasjonal moteindustri. Du vil lære journalistiske metoder fra idéutvikling til presentasjon av motestoff. Med mote som tematisk utgangspunkt vil det bli undervist i ulike sjangere som nyheter, feature og portrett. Kommunikasjonsevne og nyhetsteft er også viktig i PR, med særlig fokus på sosiale medier og blogger.

Styling

Kunnskap og inspirasjon er nødvendige bestanddeler i en motestylists arbeid. Dette innebærer kjennskap til  både nær motehistorie og nåtidige samfunnsmessige forhold som påvirker motebildet. Du vil jobbe med å utvikle din egen kreative signatur som på veien inkluderer bruk av moodboards og digitale verktøy. Det fokuseres også på stylistens rolle i forholdet til designeren og designprosessen.
I motestyling skal du planlegge og gjennomføre en photo shoot med bruk av profesjonell modell, og i samarbeid med makeupartist og fotograf. I personlig styling er hovedfokuset imagebygging av både offentlige og private personer. Her er det også viktig at du kan tolke og formidle budskapet til den du hjelper.

Moteindustri består av 22 fag. Her kan du lese mer om innholdet i hvert enkelt fag og laste ned fagplan for studiet. 

 

Her kan du laste ned fagplan for Moteindustri

Per Åge Bergquist Sivertsen

Per Åge Bergquist Sivertsen (1976) er en norsk designer med lang fartstid i bransjen, nå i rollen som fungerende rektor ved SoFI, og underviser samtidig i flere fag. Han har jobbet som designer i de siste 17 årene blant annet for norske merkevarer som ByTimo og Riccovero. Han var også med å grunde det bærekraftige motemerket FIN Oslo, som var pionerer innen miljøvennlig mote, samt designet en 100% økologisk mini kolleksjon for ASOS.com.… Read More

Christina Ledang

I 2006 ble Christina Ledang uteksaminert fra Universitetet i Middlesex med en bachelor innenfor klesdesign for kvinner. Hun har i ettertid fått et stort navn innenfor den norske motebransjen både som stylist for Pudder Agency og som designer.… Read More

Elizabeth Romanin

Elizabeth Romanin ble en del av School of Fashion Industry sommeren 2017. Elizabeth har vært aktiv innenfor motebransjen i over 15 år, og har inntatt roller som visual merchandiser, tilbehørs-designer for Bik Bok, og hoveddesigner for FWSS… Read More

Mari Jæger

Mari Jæger har en bachelorgrad i markedsføring fra BI og ble ferdig utdannet designer fra Kunsthøgskolen i 2018.  Avgangskolleksjonen heter Coding Craft og undersøker hvordan håndverkerens tradisjonsbaserte kompetanse kan utnytte seg av teknologisk utvikling for å gjøre tilpasning av klær… Read More

Luca Sørheim

Luca Sørheim er fotokunstner og jobber som art director, redaktør og DJ, og tar for tiden en mastergrad ved KHIO. Han er tidligere student ved SoFI, og det var under studietiden her at hans hovedprosjekt mon Dieu så dagens lys. mon Dieu er en multiplattform og kreativt studio der Luca har vært fungerende redaktør og jobbet med kunstnere og fotografer med å forme deres praksis.… Read More

Elisabeth Stray Pedersen

Elizabeth ble uteksaminert fra kunsthøgskolen i Oslo i 2014 med en master innenfor mote design. Etter uteksaminering skapte hun klesmerket ESP – et klesmerke som har fått synlighet verden over og gjort henne til en av Norges mest aktuelle motedesignere. I dag jobber hun hovedsakelig som sjefsdesigner for ESP og… Read More

Eirik Mogseth

Eirik Mogseth har vært en del av School of Fashion Industry siden 2010. Eirik ble uteksaminert fra kunsthøgskolen med en bachelor innen kles- og kostymedesign i 2008 som markerte starten på hans rolle innenfor motebransjen.… Read More

Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen (f. 1970) er en norsk forfatter og journalist. Hun har skrevet om mote og visuell kultur i en årrekke for blant annet Dagens Næringslivs magasin D2 og Aftenposten.… Read More

Jon Amund Søfferud

Jon Amund Søfferud har designutdannelse fra Esmod Oslo, og tok deretter en Bachelor og Master i motedesign ved the Royal Academy of Fine Arts, Antwerpen, Belgia. Han har  i tillegg UHPED-(universitet og høgskole pedagogikk) ved HiOA.… Read More

For Moteindustri studiet opererer vi med løpende opptak. Dette betyr at du kan sikre deg din studieplass når som helst i løpet av året – så lenge det er ledige plasser. Så fort du har registrert din elektroniske søknad vil du motta en e-post med utfyllende informasjon om opptaksprøve og søknadsgang. 

Når du har besluttet at du vil søke trykker du på «Søk Studie» og fyller ut skjemaet der. Når du har sendt inn skjemaet vil du motta en automatisk epost med instruksjoner rundt opptaksprøven. Du har deretter to uker på å levere komplett opptaksprøve. Dersom du trenger lenger tid er det bare å sende oss en mail på post@sofi.no. 

Opptaksprøve

Oppgave1: Lag et moodboard i A3 med bilder og tekst som formilder en av dine interesseområder innenfor mote-industrien.

Oppgave 2: Skriv maksimum 500 ord om det du brenner for innenfor motefaget, og hva tenker du at du kan bidra med innenfor moteindustrien?

Oppgave 3: Gi ett eksempel på en designer, stylist, merkevare eller journalist du liker, og begrunn hvorfor. Skriv 500 ord og legg ved minimum 3 fotografier. Presenter dette på maksimum 2 sider. Bruk gjerne A3 eller A4.

Komplett søknad

Når komplett søknad er levert vil du motta svar på din søknad i løpet av få dager. Svar på din søknad varsles pr. epost, og du mottar deretter digital studiekontrakt og faktura for opptaksgebyr på 1800,-. Din studieplass er sikret når du har signert studiekontrakten og betalt opptaksgebyret. Velkommen som student hos oss! 

PRAKTISK INFORMASJON

Studiestart
20. August 2019

Søknadsfrist
Løpende opptak frem til studiestart.

Varighet
Fire semester

Studieavgift
54.500 kr per semester
Opptaksgebyr 1800 kr

Fakturering følger lånekassens utbetalinger.

Statens Lånekasse
Godkjent for lån og stipend

 
Fagskole Nivå 2
NOKUT-godkjent.
120 studiepoeng.