Motedesign | 2 år | 120 studiepoeng | Høyere fagskolegrad

En digital og tidsriktig moteutdanning, tilpasset behovene fra industrien. Den norske moteindustrien er i stor vekst, og nye designere utmerker seg hvert år. Gjennom motedesign-utdanningen hos SOFI får du muligheten til å bli en av dem!

SoFI – School of Fashion Industry er nå en del av Fagskolen Kristiania.
Dette studiet er under revidering og vil ikke tilbys med oppstart høsten 2022.

Er du interessert i lignende utdanning?
Se våre ESMOD Oslo studier her.

 

Har du en designerspire i magen, eller er du en naturlig kunstner med symaskinen? Da er dette studiet for deg! Denne toårige utdanningen legger fokus på design og produksjon av klær, samtidig som du får et solid innblikk i hvordan markedet fungerer. Selv om dette hovedsakelig er en kreativ utdanning, har vi også teoretiske og markedsorienterte fag som gir deg oversikt og forståelse av hvordan det er å drive med klesproduksjon.

I tillegg til å utvikle søm-og designferdigheter, introduseres du til digitaliseringen innen klesproduksjon og design. Du vil få veiledning innenfor programvarene CLO3D og Adobe, som hjelper markedet til å forkorte produksjonstiden betraktelig, og som gjør det lettere å for deg å virkelig utfordre og utvikle dine designferdigheter.

Gjennom hele studiet får du hjelp og veiledning fra designere og andre kjente aktører fra bransjen, slik at du virkelig får utviklet dine ferdigheter som designer, eller som klesprodusent. Ved utdanningens slutt er det vårt mål at du står klar til å takle den norske moteindustrien, og at du har en god portefølje og nok kunnskap til å få jobb innenfor ønsket del av bransjen.

Fortsatt ikke overbevist? Hva med sjansen til å lage en egen kolleksjon? Det fjerde og siste semesteret er nemlig din sjanse til å vise markedet hva du har lært, og hvem du er som designer. Her skal du nemlig lage din HELT EGEN kolleksjon sammen med dine medstudenter, som skal vises frem under SoFIs offisielle avgangsvisning. Hvor spennende er ikke det?

 

Design og konstruksjon

Design og konstruksjon er hovedfagene i denne utdanningen. Her er det fokus på å utvikle dine ferdigheter og din kjennskap til tekstiler. Her vil du lære om mønsterkonstruksjon og forskjellige sømteknikker, bli kjent med de ulike materialene og tekstilene som brukes i klesproduksjon. I tillegg introduseres du til de digitale verktøyene som Adobe pakken og CLO3D som skal hjelpe deg under produksjon, slik at du kan bruke disse aktivt gjennom studietiden.

 

Portefølje og mini-kolleksjon

Gjennom hele studiet vil du jobbe aktivt med å utarbeide en egen portefølje ved hjelp av digitale verktøy. Dette blir en av dine viktigste verktøy når du skal ut å søke jobb etter endt utdanning. I tillegg skal du lage din egen mini-kolleksjon i løpet av det fjerde semesteret, som vil bli vist frem gjennom SOFI sin  avgangsvisning! Det er en helt unik sjanse for deg til å vise hva du har lært, og hvem du er som designer.

 

Støttefag

I tillegg til fag som er sentrert rundt design, søm og teknikk, er det også undervisning i teoretiske fag som vil være med på å utdype din forståelse av moteindustrien som en helhet. Dette vil være fag som: Karriereveiledning og Entreprenørskap, trend og trendforcastingmotehistorie og modernitet, Motejournalistikk og Internett samt produktutvalg og innkjøp. Dette er for å gi deg kunnskap i alt fra forretningsplanutvikling, til motehistorie og trendutvikling. Ved hjelp av dette vil du også kunne finne ut av hvem du vil være som designer, hvordan markedet og industrien fungerer, og hvordan du selv kan være med på å gjøre en forskjell. Det finnes mer informasjon om fagene lengre ned på siden.

 

Studietur til London:

På det andre året ditt ved SoFI vil du få muligheten til å dra på studietur til London! Formålet er å introdusere studentene til det London har å by på innen mote, opplevelser og de ulike tekstilgatene for å planlegge og kjøpe inn tekstiler til din helt egen minikolleksjon!

 

Nettverksbygging:

Ved School of Fashion Industry er du så heldig å ha erfarne og dyktige bransjeaktører som forelesere, og som vet hva som kreves for å lykkes innen motedesign. Du vil lære om nettverk fra de beste i bransjen, og gjennom forelesningsrekken «Møte med Næringen» som arrangeres jevnlig vil du komme enda tettere moteindustrien! Blant annet har vi hatt besøk av Ditte Kristensen fra Oslo Runway og Fushion, Øyvind Ruud fra O-F-C, influenser Christina Fraas fra bloggen Kirsebærhagen, og Anh-Marthe Storheil som er gründeren bak Storheil Agency, butikk-konseptet Støy, og klesmerket Iben!

 

120 studiepoeng og muligheten til å studere videre i South Wales!

Etter en 2-årig utdanning i motedesign vil du opparbeide deg 120 studiepoeng. Dette gir deg muligheten til å bygge videre på utdanningen din! Ved SoFI har vi inngått et nytt samarbeid med University of South Wales som vil gi deg muligheten til å oppnå en bachelor i fashion marketing and Retail Design, eller fashion promotion på ett år!

Gjennom Motedesign tilbyr SOFI en yrkesrettet utdanning som gjør deg kvalifisert til flere ulike jobber i moteindustrien. Motedesign tilbys som toårig fulltidsutdanning. 

Etter fullført løp har du omfattende og allsidig kompetanse. Du vil tilegne deg god tverrfaglig kunnskap i alle modulenes fordypningsområder: Design, Produksjon, Motedesign & kontekst samt Støttefag. 

Portefølje og minikolleksjon

Som designer, enten du jobber i kommersielle firmaer eller alene i eget studio er det flere punkter du må forholde deg til; linjeføring, materialbruk og farger, prissetting av varer, sesongens trender og ikke minst konkurrenter og kundens behov. De fire modulenes samlede fokus er å gi deg kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse til å bli en reflektert designer med god bransjeinnsikt. Dette inkluderer en grunnleggende praktisk teoretisk tilnærming og solid trygghet rundt tekniske og håndverksmessige ferdigheter. Sentralt i utdanningen står oppbyggingen av din egen portefølje og utvikling av en egen minikolleksjon i det fjerde semesteret.

Fire moduler

DESIGN

I modulen Design vil du få en grundig innføring i motedesign. Det fokuseres på ulike måter å innhente og bearbeide inspirasjon på. Arbeidsoppgavene som gis vil oppmuntre utforskingen av din egen designidentitet, men også utfordre deg til å tenke utenfor rammene.

Faget Design bygger fundamentet for å bli motedesigner. Her får du praktisk innføring i proporsjon- og linjebruk, tekstil og fargevalg,  samt bruk av print.

Introduksjon til design, Illustrasjon og Metoder for research danner grunnlaget for å skape enkeltplagg og kolleksjoner. Gjennom utdanningsløpet fokuserer du på å utvikle din egen kreative stemme samtidig som denne plasseres inn i en kommersiell sammenheng bestående av segment, kundegruppe og konkurrenter. Et stort og fremtidsrettet steg i designfaget er opplæring i, og bruk av, digitale programmer som Illustrator, Photoshop og Indesign. I utdanningens andre år får du praktisk utløp for det du har lært ved å designe din egen mini-/capsule kolleksjon.

PRODUKSJON

Emnene i modulen Produksjon er Konstruksjon I og II i det første året, og Tekstillære samt Produksjon & verdikjede i det siste året.

I emnene Konstruksjon I og II lærer du avansert design og mønsterkonstruksjon. Du vil utvikle kritisk tenking og problemløsningsferdigheter for å håndtere designutfordringer og skape plagg av høy kvalitet. Disse oppgavene henger i stor grad sammen med oppgaver i Designmodulen.

I Tekstillære får du innsikt i den industrielle produksjonen av tekstiler fra fiberstadiet frem til ferdige stoffer. Dette inkluderer hvordan ulike prosesser tilfører tekstiler særskilte egenskaper; estetisk, miljø- og kvalitetsmessig. Slik blir du rustet til å foreta informerte beslutninger om tekstilproduktene.

Produksjon & verdikjede tar for seg den industrielle delen av produktet fra idéplan til prototype og frem til ferdig produkt. Du får kjennskap til hvordan leverandørkjeder innenfor tekstil og mote er bygget opp, hva som kjennetegner dem og hvordan man kommuniserer krav til en produsent på en kompetent, effektiv og profesjonell måte.

MOTEDESIGN OG KONTEKST

I modulen Motedesign & kontekst får du innsikt i hvordan samfunnet påvirker moten – og omvendt. I emnet Mote & formidling ser vi på hva mote er og hvilken funksjon den har for enkeltmennesket og samfunnet som helhet. Motehistorie & modernitet tar for seg kles- og motehistorie fra antikken frem til i dag. Et særlig fokus ligger på det 20.århundre, og de kulturelle og teknologiske forholdene som påvirket klesdrakten. Som motedesigner er det viktig å være oppdatert på trender og tendenser.  Innenfor Trend & trend forcasting ser vi på anerkjente leverandører av trendrapporter og går gjennom ulike verktøy som brukes for å forutse kommende trender. Produktutvalg & innkjøp tar for seg flere sider av innkjøperrollen. Mange med bakgrunn fra motedesign går inn i denne rollen etter endt utdanning. Å kunne sette sammen et produktutvalg er også relevant for motedesigneren da en balansert kolleksjon øker salgbarhet.

STØTTEFAG

Innenfor støttefag ligger emnene KarriereveiledningEntreprenørskap, Møte med næringen og Juridiske emner. I denne modulen får du innføring i forretningsplan og ulike selskapsformer, juridiske problemstillinger i henhold til produksjon og konkret individuell veiledning.

I emnet Portefølje, der arbeider fra alle modulene samles, får du veiledning i å spisse innholdet til det området av motenæringen du er mest interessert i å søke jobb.

 

Eksamener og obligatoriske innleveringer
  • Motedesign
  • Konstruksjon
  • Tekstillære
  • Mote og formidling
  • Produksjon og verdikjede
  • Motehistorie og modernitet
  • Portefølje – obligatorisk innlevering i andre og fjerde semester
Estimert arbeidsbelastning

Utdanningen tilbys på dagtid (fulltid) og går over fire semestre. Utdanningen har minimum 320 timer undervisning per semester. Læringsprosessene består av klasseromsundervisning, caseoppgaver, praktisk arbeid, gruppearbeid, diskusjoner og veiledningstimer. Du må i tillegg være innstilt på stor egeninnsats og egenarbeid.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 

Motedesign består av en rekke ulike fag som gir deg innføring i de forskjellige sektorene innenfor moteindustrien. Her kan du lese mer om innholdet i hvert enkelt fag. Om du gjennomfører denne 2årige utdanningen kvalifiserer du til å gå opp til 3 år Bachelor ved University of South Wales .

Estimert arbeidsbelastning
Moteindustri er et heltidsstudium over to år. En fagskoleutdanning legger opp til mye praktisk arbeid, og er derfor arbeidsintensiv. Studiet inneholder ca 300 undervisningstimer per semester, og krever egeninnsats og egenarbeid i form av oppgaveløsning, orientering i pensum og oppdatering på hva som skjer i motebransjen.

Ordinær undervisningstid er fra 08.30 – 16.00. Normal estimert tidsbruk på egenarbeid for et heltidsstudium er ca 600 timer i semesteret, men dette vil variere fra student til student. Det er derfor ikke lagt opp til undervisning hver dag, og de fleste uker vil du ha noen økter tilgjengelig for egenarbeid. Dette vises i timeplanen som blanke økter, men er å beregne som skoletid.

Tidligere motedesign student Paula Potocnik skaper design for artisten Gulla!

Tidligere motedesign student Paula Potocnik er halvt norsk, og har vokst opp i Sveits. Etter videregående pakket hun kofferten og rettet snuten mot Oslo for å starte på SoFI. Hun har alltid vært interessert i mote og ønsket å ta en kreativ utdanning!… Read More

Studentintervju med Trine Lise Hansen

Det er ikke bare klesdesigner man kan bli etter å ha studert motedesign ved SoFI. Designstudent Trine Lise Hansen lanserte i år Sy Journalen, og selger symønstre gjennom merket sitt Lavender Sewing Patterns.… Read More

Studentintervju med Marita Gladsø

Motedesign-student Marita Gladsø har brukt nettverket hun har fått gjennom SoFI for alt det er verdt. Vi har tatt en prat med henne om hvordan det er å jobbe som stylist for Nora Creatives, hvor hun blant annet har stylet Arif, og veien videre etter endte studiene.… Read More

Tidligere student Danielle Heide – nå designassistent for Varner

Read More

Intervju med tidligere student Dardane Berisha

Read More

Studentintervjuer!

Hvordan er det å studere mote? – og hva motiverer deg til å ta en utdannelse  innen moteindustrien? Les intervjuene fra de fine studentene våres her :)… Read More

Studentoppgave; Konstruksjon

Studentene fikk i eksamen å velge deg ut ett skjørt å kopiere, og lage en valgfri overdel som passet til. Her skulle studenten vise sine ferdigheter gjennom konstruksjon og digitale flattegninger. Se noen av resultatene under. … Read More

Studentoppgave; Dekonstruksjon

Motedesign studentene som går 1.år fikk i oppgave å dekonstruere den klassiske Trenchcoaten. Se noen av resultatene nedenfor.… Read More

Downsizing av Alica Liebic!

Se hvordan Alica valgte å gjennomføre sin minikolleksjon!… Read More

Visning: Motedesign avgangskolleksjoner på Røverstaden 2019

Tirsdag 4. Juni 2019 viste 10 avgangsstudenter fra Motedesign-klassen, fra SoFI – School of Fashion Industry, sine avgangskolleksjoner på Røverstaden i Oslo. Etter nesten to års studie har studentene laget individuelle kleskolleksjoner. Disse er basert på inviduelle temaer som studentene selv har bestemt.  … Read More

Studentgalleri – Trend forecasting

Hva er egentlig en trendrapport?… Read More

Studentgalleri – Motedesign

Se et utdrag av Daniel Heide Gundersen sin vakre eksamensoppgave i Motedesign! … Read More

Studentgalleri – Sweatshirt

Motedesign hadde innlevering på fredag hvor oppgaven var å implementere kreativ bruk av materialer i et kommersielt produkt: collegegenseren. … Read More

Studentgalleri – Jennie Steen Nilsen

Jennie Steen Nilsen går utdanningen Motedesign ved SoFI. Den siste oppgaven klassen hennes utdelt gikk ut på å skape en kolleksjon basert på arkitektoniske detaljer med fritt valg av stilart.… Read More

Motedesign – Studentgalleri

Se resultatene fra oppgaven Motedesign leverte på fredag. Her skulle studentene implementere kreativ bruk av materialer i et kommersielt produkt: collegegenseren.… Read More

Studentgalleri – Motedesign

Daniel Gundersen har han latt seg inspirere av nordisk arkitektur og norrøn mytologi i sin siste oppgave i Motedesign.

Read More

Studentgalleri – Motedesign

Motedesign jobber primært digitalt, men bruker også tid i studio for å lære seg diverse konstruksjons-og draperingsteknikker. Hanne Haugrønning har brukt begge i sin siste oppgave.… Read More

Studentgalleri – Motedesign

Studentene på Motedesign leverte i forrige uken en oppgave hvor de skulle sy en ytterjakke. Det var opp til hver enkelt å velge stoff, design, og fremgangsmåte selv.… Read More

Intervju med foreleser Coline Cherry

Koronapandemien har fremskyndet en utvikling mot bruk av 3D-verktøy innen design, mener Coline Cherry som underviser i konstruksjon ved SoFI. Hun er en av få som sitter på kunnskap om 3D-design i Norge.… Read More

Intervju med Jon Amund Søfferud

Etter å ha studert klesdesign med berømte gjesteforelesere som Raf Simons og Dries van Noten, bestemte Jon Amund Søfferud seg for å undervise i mote.… Read More

Sunniva Melbye

Sunniva Mellbye er en norsk grafisk designer og illustratør. Hun har samarbeidet med ulike aktører innen kunst og kultur, samt med ideelle organisasjoner, i arbeidet om å visualisere og kommunisere deres budskap. Sunniva har en bachelorgrad i grafisk design fra Westerdals ACT.… Read More

Per Åge Bergquist Sivertsen

Per Åge Bergquist Sivertsen (1976) er en norsk designer med lang fartstid i bransjen, nå i rollen som rektor ved SoFI, og underviser i flere fag. Han har studert klesdesign ved Kunsthøyskolen i Oslo og har en Master i Womenswear derfra. … Read More

Jon Amund Søfferud

Jon Amund er leder for SoFI Kompetanse, studieleder for Motedesign og Hovedlærer ved SoFI.
Han er CLO3D sertifisert og underviser studenter og bedrifter programvaren.

Han har tidligere vært designlærer ved ESMOD Oslo, og forelest ved OsloMet og Bilder Nordic og jobbet med designere som Damien Fredriksen Ravn, Helly Hansen, Soyaaulait og Haik.… Read More

Christina Ledang

I 2006 ble Christina Ledang uteksaminert fra Universitetet i Middlesex med en bachelor innenfor klesdesign for kvinner. Hun har i ettertid fått et stort navn innenfor den norske motebransjen både som stylist for Pudder Agency og som designer.… Read More

Alexander Krystad Marthinsen

Alexander Krystad Marthinsen har lang fartstid fra mote og retail bransjen, hvor han har jobbet for blant annet Filippa K og Acne Studios. … Read More

Den Luca

Luca Sørheim er fotokunstner og jobber som art director, redaktør og DJ, og tar for tiden en mastergrad ved KHIO. Han er tidligere student ved SoFI, og det var under studietiden her at hans hovedprosjekt mon Dieu så dagens lys. mon Dieu er en multiplattform og kreativt studio der Luca har vært fungerende redaktør og jobbet med kunstnere og fotografer med å forme deres praksis.… Read More

Elisabeth Stray Pedersen

Elizabeth ble uteksaminert fra kunsthøgskolen i Oslo i 2014 med en master innenfor mote design. Etter uteksaminering skapte hun klesmerket ESP – et klesmerke som har fått synlighet verden over og gjort henne til en av Norges mest aktuelle motedesignere. I dag jobber hun hovedsakelig som sjefsdesigner for ESP og… Read More

Utstyr

Som student ved SoFI – School of Fashion Industry vil du ha behov for å kunne jobbe med oppgaver også utenfor skolen. Studenter må derfor ha tilgang på egen bærbar datamaskin. Skolen har flere datarom for undervisning, som også kan benyttes utenom undervisningstid, men man må allikevel ha mulighet til å bruke egen maskin ved behov.

Datamaskinen din må være  i stand til å håndtere tunge programmer som Creative Cloud-programvare (Photoshop, InDesign etc.) Prosessor i5 eller høyere, minst 16GB ram og minst 250 GB lagring er anbefalte specs.

Pensum
De fleste av pensumbøkene til utdanningen vil være tilgjengelig digitalt gjennom Bloomsbury Fashion Central, men det må beregnes innkjøp av noen bøker i tillegg. Pensumliste kunngjøres ved oppstart.

PRAKTISK INFORMASJON

Studiestart
25. August 2021

Søknadsfrist
Forhåndsopptak:  1. Desember 2020
Ordinært opptak: 29. April 2021

Varighet
Fire semester heltid.

Studieavgift
54.500 kr per semester
Opptaksgebyr 1800 kr

Fakturering følger lånekassens utbetalinger.

Lånekassen

Godkjent for lån og stipend

Sjekk hvor mye du kan få i lån og stipend her

Fagskole Nivå 2
NOKUT-godkjent.
120 studiepoeng.
Undervisningstider
Hverdager 08:30-16:00, med noen ukentlige dager satt av til egenarbeid. Disse kan variere fra uke til uke. Eksempel på timeplan kan sees her – merk at denne ikke er bindende.