Motedesign | 2 år | 120 studiepoeng | Høyere fagskolegrad

En digital og tidsriktig moteutdanning, tilpasset behovene fra industrien. Den norske moteindustrien er i stor vekst, og nye designere utmerker seg hvert år. Gjennom motedesign-utdanningen hos SOFI får du muligheten til å bli en av dem!

Har du en designerspire i magen, eller er du en naturlig kunstner med symaskinen? Da er dette studiet for deg! Denne toårige utdanningen legger fokus på design og produksjon av klær, samtidig som du får et solid innblikk i hvordan markedet fungerer. Selv om dette hovedsakelig er en kreativ utdanning, har vi også teoretiske og markedsorienterte fag som gir deg oversikt og forståelse av hvordan det er å drive med klesproduksjon.

I tillegg til å utvikle søm-og designferdigheter, introduseres du til digitaliseringen innen klesproduksjon og design. Du vil få veiledning innenfor programvarene CLO3D og Adobe, som hjelper markedet til å forkorte produksjonstiden betraktelig, og som gjør det lettere å for deg å virkelig utfordre og utvikle dine designferdigheter.

Gjennom hele studiet får du hjelp og veiledning fra designere og andre kjente aktører fra bransjen, slik at du virkelig får utviklet dine ferdigheter som designer, eller som klesprodusent. Ved utdanningens slutt er det vårt mål at du står klar til å takle den norske moteindustrien, og at du har en god portefølje og nok kunnskap til å få jobb innenfor ønsket del av bransjen.

Fortsatt ikke overbevist? Hva med sjansen til å lage en egen kolleksjon? Det fjerde og siste semesteret er nemlig din sjanse til å vise markedet hva du har lært, og hvem du er som designer. Her skal du nemlig lage din HELT EGEN kolleksjon sammen med dine medstudenter, som skal vises frem under SoFIs offisielle avgangsvisning. Hvor spennende er ikke det?

 

Design og konstruksjon

Design og konstruksjon er hovedfagene i denne utdanningen. Her er det fokus på å utvikle dine ferdigheter og din kjennskap til tekstiler. Her vil du lære om mønsterkonstruksjon og forskjellige sømteknikker, bli kjent med de ulike materialene og tekstilene som brukes i klesproduksjon, samt fargelære. I tillegg introduseres du til de digitale verktøyene som skal hjelpe deg under produksjon, slik at du kan bruke disse aktivt gjennom studietiden.

 

Portefølje og mini-kolleksjon

Gjennom hele studiet vil du jobbe aktivt med å utarbeide en egen portefølje ved hjelp av digitale verktøy. Dette blir en av dine viktigste verktøy når du skal ut å søke jobb etter endt utdanning. I tillegg skal du lage din egen mini-kolleksjon i løpet av det fjerde semesteret, som vil bli vist frem gjennom SOFI sin helt egen avgangsvisning! Her vil det være designere, fremtidige arbeidsgivere, og andre kjente aktører innenfor industrien som vil komme for å se på kreasjonene deres. Det er en helt unik sjanse for deg til å vise hva du har lært, og hvem du er som designer.

 

Støttefag

I tillegg til fag som er sentrert rundt design, søm og teknikk, er det også undervisning i teoretiske fag som vil være med på å utdype din forståelse av moteindustrien som en helhet. Dette vil være fag som juridiske emner, entreprenørskap,motehistorie, og produktutvalg og innkjøp. Dette er for å gi deg kunnskap i alt fra lovverk og forretningsplanutvikling, til motehistorie og trendutvikling. Ved hjelp av dette vil du også kunne finne ut av hvem du vil være som designer, hvordan markedet og industrien fungerer, og hvordan du selv kan være med på å gjøre en forskjell. Det finnes mer informasjon om fagene lengre ned på siden.

 

Studietur til London:

På det andre året ditt ved SoFI vil du få muligheten til å dra på studietur til London! Formålet er å introdusere studentene til det London har å by på innen mote, opplevelser og de ulike tekstilgatene for å planlegge og kjøpe inn tekstiler til din helt egen minikolleksjon!

 

Nettverksbygging:

Ved School of Fashion Industry er du så heldig å ha erfarne og dyktige bransjeaktører som forelesere, og som vet hva som kreves for å lykkes innen motedesign. Du vil lære om nettverk fra de beste i bransjen, og gjennom forelesningsrekken «Møte med Næringen» som arrangeres jevnlig vil du komme enda tettere moteindustrien! Blant annet har vi hatt besøk av Ditte Kristensen fra Oslo Runway og Fushion, Øyvind Ruud fra O-F-C, influenser Christina Fraas fra bloggen Kirsebærhagen, og Anh-Marthe Storheil som er gründeren bak Storheil Agency, butikk-konseptet Støy, og klesmerket Iben!

 

120 studiepoeng og muligheten til å studere videre i South Wales!

Etter en 2-årig utdanning i motedesign vil du opparbeide deg 120 studiepoeng. Dette gir deg muligheten til å bygge videre på utdanningen din! Ved SoFI har vi inngått et nytt samarbeid med University of South Wales som vil gi deg muligheten til å oppnå en bachelor i fashion marketing and Retail Design, eller fashion promotion på ett år!

Gjennom Motedesign tilbyr SOFI en yrkesrettet utdanning som gjør deg kvalifisert til flere ulike jobber i moteindustrien. Motedesign tilbys som toårig fulltidsutdanning. 

Etter fullført løp har du omfattende og allsidig kompetanse. Du vil tilegne deg god tverrfaglig kunnskap i alle modulenes fordypningsområder: Design, Produksjon, Motedesign & kontekst samt Støttefag. 

Portefølje og minikolleksjon

Som designer, enten du jobber i kommersielle firmaer eller alene i eget studio er det flere punkter du må forholde deg til; linjeføring, materialbruk og farger, prissetting av varer, sesongens trender og ikke minst konkurrenter og kundens behov. De fire modulenes samlede fokus er å gi deg kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse til å bli en reflektert designer med god bransjeinnsikt. Dette inkluderer en grunnleggende praktisk teoretisk tilnærming og solid trygghet rundt tekniske og håndverksmessige ferdigheter. Sentralt i utdanningen står oppbyggingen av din egen portefølje og utvikling av en egen minikolleksjon i det fjerde semesteret.

Fire moduler

DESIGN

I modulen Design vil du få en grundig innføring i motedesign. Det fokuseres på ulike måter å innhente og bearbeide inspirasjon på. Arbeidsoppgavene som gis vil oppmuntre utforskingen av din egen designidentitet, men også utfordre deg til å tenke utenfor rammene.

Faget Design bygger fundamentet for å bli motedesigner. Her får du praktisk innføring i proporsjon- og linjebruk, tekstil og fargevalg,  samt bruk av print.

Introduksjon til design, Illustrasjon og Metoder for research danner grunnlaget for å skape enkeltplagg og kolleksjoner. Gjennom utdanningsløpet fokuserer du på å utvikle din egen kreative stemme samtidig som denne plasseres inn i en kommersiell sammenheng bestående av segment, kundegruppe og konkurrenter. Et stort og fremtidsrettet steg i designfaget er opplæring i, og bruk av, digitale programmer som Illustrator, Photoshop og Indesign. I utdanningens andre år får du praktisk utløp for det du har lært ved å designe din egen mini-/capsule kolleksjon.

PRODUKSJON

Emnene i modulen Produksjon er Konstruksjon I og II i det første året, og Tekstillære samt Produksjon & verdikjede i det siste året.

I emnene Konstruksjon I og II lærer du avansert design og mønsterkonstruksjon. Du vil utvikle kritisk tenking og problemløsningsferdigheter for å håndtere designutfordringer og skape plagg av høy kvalitet. Disse oppgavene henger i stor grad sammen med oppgaver i Designmodulen.

I Tekstillære får du innsikt i den industrielle produksjonen av tekstiler fra fiberstadiet frem til ferdige stoffer. Dette inkluderer hvordan ulike prosesser tilfører tekstiler særskilte egenskaper; estetisk, miljø- og kvalitetsmessig. Slik blir du rustet til å foreta informerte beslutninger om tekstilproduktene.

Produksjon & verdikjede tar for seg den industrielle delen av produktet fra idéplan til prototype og frem til ferdig produkt. Du får kjennskap til hvordan leverandørkjeder innenfor tekstil og mote er bygget opp, hva som kjennetegner dem og hvordan man kommuniserer krav til en produsent på en kompetent, effektiv og profesjonell måte.

MOTEDESIGN OG KONTEKST

I modulen Motedesign & kontekst får du innsikt i hvordan samfunnet påvirker moten – og omvendt. I emnet Mote & formidling ser vi på hva mote er og hvilken funksjon den har for enkeltmennesket og samfunnet som helhet. Motehistorie & modernitet tar for seg kles- og motehistorie fra antikken frem til i dag. Et særlig fokus ligger på det 20.århundre, og de kulturelle og teknologiske forholdene som påvirket klesdrakten. Som motedesigner er det viktig å være oppdatert på trender og tendenser.  Innenfor Trend & trend forcasting ser vi på anerkjente leverandører av trendrapporter og går gjennom ulike verktøy som brukes for å forutse kommende trender. Produktutvalg & innkjøp tar for seg flere sider av innkjøperrollen. Mange med bakgrunn fra motedesign går inn i denne rollen etter endt utdanning. Å kunne sette sammen et produktutvalg er også relevant for motedesigneren da en balansert kolleksjon øker salgbarhet.

STØTTEFAG

Innenfor støttefag ligger emnene KarriereveiledningEntreprenørskap, Møte med næringen og Juridiske emner. I denne modulen får du innføring i forretningsplan og ulike selskapsformer, juridiske problemstillinger i henhold til produksjon og konkret individuell veiledning.

I emnet Portefølje, der arbeider fra alle modulene samles, får du veiledning i å spisse innholdet til det området av motenæringen du er mest interessert i å søke jobb.

 

Eksamener og obligatoriske innleveringer
  • Motedesign
  • Konstruksjon
  • Tekstillære
  • Mote og formidling
  • Produksjon og verdikjede
  • Motehistorie og modernitet
  • Portefølje – obligatorisk innlevering i andre og fjerde semester
Estimert arbeidsbelastning

Utdanningen tilbys på dagtid (fulltid) og går over fire semestre. Utdanningen har minimum 320 timer undervisning per semester. Læringsprosessene består av klasseromsundervisning, caseoppgaver, praktisk arbeid, gruppearbeid, diskusjoner og veiledningstimer. Du må i tillegg være innstilt på stor egeninnsats og egenarbeid.

Per Åge Bergquist Sivertsen

Per Åge Bergquist Sivertsen (1976) er en norsk designer med lang fartstid i bransjen, nå i rollen som rektor ved SoFI, og underviser i flere fag. Han har studert klesdesign ved Kunsthøyskolen i Oslo og har en Master i Womenswear derfra. … Read More

Jon Amund Søfferud

Jon Amund Søfferud har studert ved ESMOD Oslo med spesialisering womenswear, og har også en MA i motedesign ved the Royal Academy of Fine Arts, Antwerpen, Belgia hvor han spesialiserte seg i menswear. … Read More

Christina Ledang

I 2006 ble Christina Ledang uteksaminert fra Universitetet i Middlesex med en bachelor innenfor klesdesign for kvinner. Hun har i ettertid fått et stort navn innenfor den norske motebransjen både som stylist for Pudder Agency og som designer.… Read More

Alexander Krystad Marthinsen

Alexander Krystad Marthinsen har lang fartstid fra mote og retail bransjen, hvor han har jobbet for blant annet Filippa K og Acne Studios. … Read More

Cathrine Sveholm

 Cathrine ble utdannet Interiør Designer fra SoFI `19 og startet eget firma «Bric a Brac AS». Utover å være assistentlærer er hun tilknyttet Magenta Interiørarkitekter AS på Jar i Bærum. … Read More

Luca Sørheim

Luca Sørheim er fotokunstner og jobber som art director, redaktør og DJ, og tar for tiden en mastergrad ved KHIO. Han er tidligere student ved SoFI, og det var under studietiden her at hans hovedprosjekt mon Dieu så dagens lys. mon Dieu er en multiplattform og kreativt studio der Luca har vært fungerende redaktør og jobbet med kunstnere og fotografer med å forme deres praksis.… Read More

Elisabeth Stray Pedersen

Elizabeth ble uteksaminert fra kunsthøgskolen i Oslo i 2014 med en master innenfor mote design. Etter uteksaminering skapte hun klesmerket ESP – et klesmerke som har fått synlighet verden over og gjort henne til en av Norges mest aktuelle motedesignere. I dag jobber hun hovedsakelig som sjefsdesigner for ESP og… Read More

Eirik Mogseth

Eirik Mogseth har vært en del av School of Fashion Industry siden 2010. Eirik ble uteksaminert fra kunsthøgskolen med en bachelor innen kles- og kostymedesign i 2008 som markerte starten på hans rolle innenfor motebransjen.… Read More

 

Motedesign består av en rekke ulike fag som gir deg innføring i de forskjellige sektorene innenfor moteindustrien. Her kan du lese mer om innholdet i hvert enkelt fag. Om du gjennomfører denne 2årige utdanningen kvalifiserer du til å gå opp til 3 år Bachelor ved University of South Wales .

Intervju med rektor Per Åge Bergquist Sivertsen

Read More

Søknadsprosess 

Ønsker du tidlig avklaring på om du kommer inn eller ikke? Frem til 1. Desember gjør vi forhåndsopptak og vurderer søknader løpende. Søknader som kommer etter 1. Desember vurderes i samlet opptak i april. 29.april er søknadsfristen for våre ettårige og toårige studier. Du søker ved å registrere deg på vår nettside, og får deretter en epost med informasjon om opptaksprøven for studiet du har valgt.

Husk å levere komplett opptaksprøve innen fristen 29. April! Dagen etter vil vår opptakskomité gå gjennom alle innsendte søknader, og dersom du kvalifiserer blir du invitert til en spennende opptakshelg 8. – 9. Mai. Bor du langt unna og trenger tidligere svar for å kunne bestille reise? Kontakt oss på post@bildernordic.no, så gjør vi en forhåndsvurdering av din søknad!

PS: 22. April inviterer vi til opptaksprøve-kveld, for deg som trenger hjelp eller innspill til din opptaksprøve! Her er studieleder for utdanningen tilgjengelig og kan veilede deg – samtidig som du kan få svar på eventuelle spørsmål du måtte ha angående studiet.

Under opptakshelgen blir du bedre kjent med skolen og utdanningen du har valgt, før vi gjennomfører et opptaksintervju. Dette er siste ledd i opptaksprosessen, og skal sikre at vi er rett skole for deg – og at du er rett student for oss.

Alle søkere mottar svar på sin søknad per epost 11. Mai. Du vil deretter få tilsendt kontrakt og faktura for opptaksgebyr på kr 1800. Når kontrakt er signert, og opptaksgebyr betalt, er studieplassen din!

Om opptakshelgen
Opptakshelgen starter fredag ettermiddag, hvor vi har et spennende program for å gjøre deg kjent med skolen og utdanningen du har valgt! I løpet av kvelden vil du treffe studieleder, forelesere og tidligere studenter og få et solid bilde av hva du går gjennom i studieløpet, samt dine karrieremuligheter. Lørdagen er satt av til opptaksintervjuer. Du vil få en epost med din tid for opptakssamtale i forkant av helgen, og når du er ferdig med intervjuet er du ferdig for helgen.

Opptaksprøve

1. Moodboard

Moodboard er et visuelt hjelpemiddel som viser inspirasjon gjennom et utvalg av bilder, materialer, farger, mønster og annet. I denne oppgaven ønsker vi å se hva som inspirerer deg gjennom et moodboard. Her er alt lov, det er du som bestemmer hva som inspirerer deg. Du kan lage moodboardet både digitalt eller med saks og lim.

2. Tegneoppgave

Tegn et favoritt plagg fra garderoben din, og beskriv ved hjelp av 2 til 3 fotografier og tekst hvorfor du liker dette plagget?»

Beskriv

Silhuett

Passform

Mål ( som i lengde og bredde)

Tekstilet ( inkludert en kort forklaring av hva tekstilet består av)

3. Søknadsbrev

Vi ønsker å bli bedre kjent med deg! Fortell oss hvem du er, hvordan din moteinteresse startet og hvorfor du ønsker å studere Moteindustri/design. Skriv ca. en halv – 1 A4 side. Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt fagområdet, yrkesvalg og potensielle karrieremuligheter.

PRAKTISK INFORMASJON

Studiestart
25.August 2020

Søknadsfrist
29.April

Varighet
Fire semester heltid.

Studieavgift
54.500 kr per semester
Opptaksgebyr 1800 kr

Fakturering følger lånekassens utbetalinger.

Statens Lånekasse
Godkjent for lån og stipend

Fagskole Nivå 2
NOKUT-godkjent.
120 studiepoeng.