Tekst Stine Ravneberget

Foto Behind the scenes-bilde tatt fra en stylingjobb Marita har gjort for Alva Ravn fra Grow Records.

– Et av målene mine etter skolen er å kunne bruke designutdanningen min i jobben jeg har i dag

Motedesign-student Marita Gladsø har brukt nettverket hun har fått gjennom SoFI for alt det er verdt. Vi har tatt en prat med henne om hvordan det er å jobbe som stylist for Nora Creatives, hvor hun blant annet har stylet Arif, og veien videre etter endte studiene.

Hvordan har studietiden din vært?

 – Studietiden på SoFI har vært veldig fin! Jeg har lært utrolig mye, og kunne ikke vært foruten. Man får et godt innblikk i bransjen, og lærer utrolig mye på kort tid.

 

Hva har vært mest lærerikt?

 – Det er nesten umulig å si hva som har vært mest lærerikt. Men bare det at man får lært så mye på kun to år, er jo gull. Jeg hadde aldri trodd da jeg startet at jeg kom til å ta med meg så mye kunnskap ut av studiet.

– Om jeg skal trekke frem én ting, må det kanskje være alle foreleserne vi har hatt. De er alle sinnssykt flinke på sine felt, og jobber tett på bransjen – noe som gir oss studenter den beste og riktige kunnskapen om faget.

 

Hva tror du at du vil ta med deg videre inn i arbeidslivet etter endte studier? 

 – Det er mye. Men helt klart nettverket jeg har knyttet meg. Alle foreleserne ved SoFI jobber tett på bransjen i forskjellige fagfelt, noe som gjør at vi som studenter får en god fot innenfor. Og det er nesten avgjørende når man skal ut i jobb.

 

Fortell om jobben din som stylist for Nora Creatives?

 – Da jeg startet på SoFI skjønte jeg ganske raskt at man må jobbe mye selv for å komme dit man vil. Det handler om å bruke den kunnskapen man får gjennom studiet på riktig måte, og bruke den for alt den er verdt. Man får ingenting servert på sølvfat i denne bransjen, og jeg var ikke langt inn i studiet før jeg tok på meg en assistentjobb som en slags praksis ved siden av skolen.

– Her assisterte jeg en veldig flink stylist i Oslo, og jeg fant fort ut at styling var noe jeg kunne tenke meg å jobbe mer med. Etter hvert begynte jeg å ta på meg oppdrag selv, og jobben i Nora Creatives kom etter at jeg gjorde styling for en video for albumet til Arif, som er artist i Nora Collective. Siden har jeg vært i Nora, og er utrolig takknemlig for det.

Tekst fortsetter under bilde

Foto Marita Gladsø

Skoleoppgave hvor man fiktivt skulle ta over som kreativ direktør for et merke, valgte falt på Margiela.

Styling Marita har gjort for Natnael fra Nora Collective. Foto: Gitte Paulsbo.

Hvordan er en «vanlig» arbeidsdag som stylist?

 – Det finnes vel ingen «vanlige» arbeidsdager som stylist, men det er det jeg liker så godt med det også. Jeg er veldig nysgjerrig som person, og alltid ute etter nye utfordringer. Og det føler jeg jobben min i Nora gir meg. Man møter så mange flinke mennesker i alle mulige bransjer og lærer noe nytt hver eneste dag. Og det er alltid rom for å vokse.

– Selv om det er utrolig gøy, er det virkelig ikke så glamorøst som mange tror. Og det ligger sinnssykt mye forarbeid før en shoot. Store deler av jobben innebærer å løpe rundt til forskjellige showrooms med hendene fulle av klær, og dette er ekstra gøy når det ligger en halv meter snø i Oslos gater. Man sitter sjeldent på rumpa i en slik situasjon. Men det er som sagt det jeg elsker med det!

 

Hvilken kompetanse og kunnskap har SoFI gitt deg i forhold til styling?

 – Det studiet jeg går, Motedesign, har ikke styling som eget far, men et par leksjoner mot slutten av studiet knyttet opp mot avgangskolleksjonen. Så her har jeg egentlig bare tatt litt initiativ selv til å bruke nettverket jeg har knyttet meg fra skolen til å oppsøke folk i bransjen.

– Vi lærer mye om farger, trender og lignende, og dette er ting jeg har i bakhodet når jeg gjør et oppdrag. Ikke minst all den kunnskapen vi har fått gjennom Adobe-kurs som vi har hatt. Dette gjør det enkelt for meg å for eksempel lage moodboards til kunder.

 

Hvor går veien videre? Hva tenker du å gjøre etter endte studier?

– Etter studiet kommer jeg nok til å fortsette å jobbe i Nora. Nå har det vært mye fokus på skolen med tanke på avgangskolleksjonen, så mye av tiden min har naturligvis gått med til det.

– Men nå når den skal leveres i juni, kommer jeg til å få mer tid til å utforske flere sider av bransjen. Et av målene mine etter skolen er jo også å kunne bruke designutdanningen min i jobben jeg har i dag. Det er alltid rom for å utvikle seg, så får vi se hva mer jeg finner på.