Etter å ha studert Motekonsulent i 2012 og jobbet som butikksjef hos Michael Kors på Steen & Strøm, driver Donna Kastrati i dag sitt eget klesmerke Little Kingdom som har fått internasjonal oppmerksomhet i Vogue, og firmaene Equal Agency og Hun Etablerer, som ble nominert til Jenteprisen tidligere i år.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget

 

Hvorfor bestemte du deg for å studere motekonsulent på Sofi?

 

– Jeg har alltid elsket mote og ville lære mer om alt som foregår bak kulissene – både for design, produksjon og markedsføring.

 

Hvordan var studietiden din ved Sofi?

 

– Studietiden var veldig kort, men veldig fin og lærerik. Jeg studerte på kveldstid, to ganger i uken. Jeg elsket å være på skolen. Vi gjorde alltid mange kule prosjekter og oppgaver i timene, hvor vi fikk bruke vår kreativitet og virkelig kjenne på tempoet i bransjen.

 

Hvilke fag likte du best og hvorfor?

 

– Motehistorie og materialkunnskap var mine favorittfag. Motehistorie er utrolig spennende, hvor man virkelig får en bredere forståelse av hvor stil kommer fra og hvordan tidligere designere jobbet.

 

– Materialkunnskap har vært utrolig lærerikt i utviklingen av mitt eget klesmerke, Little Kingdom. Det å forstå hvordan de forskjellige materialene fungerer sammen, hvorfor naturmaterialer er dyrere og hvordan materialene produseres fra scratch har gjort det mye lettere for meg å ta bevisste og etiske miljøvalg i egen produksjon.

 

Fortell om nettverket du fikk mens du studerte?

 

– Nettverk er ALT! Med SoFI fikk vi muligheter til å delta på motevisninger, bidra bak kulissene på tv-programmet Trinny & Susannah og hjelpe PR-byråer med eventer og pressevisninger. Det ble mange timer med gratis arbeid der og da, men det har virkelig lønnet seg. Mange av disse kontaktene har jeg brukt mye i etterkant, blant annet fikk jeg klesmerket mitt i Vogue to ganger.

Foto: Donna Kastrati

Foto: Equal agency

Hvorfor startet du Equal Agency?

 

– Jeg startet Equal Agency nettopp for å kunne lage et fellesskap og nettverk for kvinner som vil noe mer. Enten det er å utvikle seg selv og sine muligheter, men også starte egne bedrifter, brands og skape sin egen karriere.

 

– Equal er et stort fellesskap av likesinnede kvinner som virkelig har gitt mange nye bekjentskaper til enkeltpersoner som normalt aldri ville turt å gå og snakke med fremmede mennesker for å få til en form for samarbeid. Vi heier på kvinnelige gründere, enten du er født kvinne eller kvalifiserer som en selv. Equal drives i dag av meg, Karoline Hamre og Benedicte Haugaard.

 

Fortell om Hun Etablerer? 

 

– Hun Etablerer er et søsterselskap for Equal Agency. Det ble til som et resultat av høy etterspørsel om hjelp til utvikling og oppstart av egen bedrift. Så langt har vi etablert hele 60 AS selskaper, inkludert mine egne.

 

Hvilken kunnskap fra skolen brukte du da du etablerte Equal Agency? Hva har du tatt med deg videre inn i arbeidslivet?

 

– Nettverksbygging har vært sentralt for meg, men også materialkunnskapen kom godt med under design og produksjon av eget klesmerke. Du bygger stor tillitt til både kunder og samarbeidspartnere når du har mye fagkunnskap. Og det er også noe med å se på det som et fag. For veldig mange utenfra tror mote bare er fine klær og magasiner.

 

Hvordan er det å jobbe som gründer og hjelpe andre med å utvikle og følge drømmene sine?

 

– Jeg fikk flere gode stillinger med SoFI på CVen, blant annet var jeg en stolt Store Manager for Michael Kors på Steen & Strøm. Allikevel så er det å være selvstendig, gjøre akkurat det man vil og elsker noe av det beste livet har å by på.

 

– For meg er dette en utrolig givende jobb. Jeg møter mange flotte kvinner som jeg inspirerer – og blir minst like inspirert av selv. Nettverket mitt vokser og det er uten tvil noe jeg er aller mest takknemlig for i dag.