Tekst Stine Ravneberget

Foto Evan Knudsen

SoFI har lært meg mye om hva jeg kan forvente ute i motebransjen

Hun brukte første året av skolens motedesign-studie til å forberede seg til videre studier. Nå har Dardane Berisha (26) kommet inn på Kunsthøgskolen i Oslo.

– Jeg har alltid vært interessert i å uttrykke meg gjennom klær, men har slitt med å finne arenaer som har gitt meg følelsen av identitet. Med tiden har jeg forstått at denne typen kreativitet kommuniserer noe større og dypere for meg enn det å bare se bra ut, sier Dardane Berisha og fortsetter;

– Jeg hadde hørt om Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) fra før, men ble skremt av både opptaksprøver og rykter om tøffe dager. Jeg trengte modenhet og forståelse for bransjen og kunstformen, og oppsøkte derfor SoFI. Skolen hadde lav terskel for å imøtekomme meg og nysgjerrigheten min gjennom samtale og veiledning rundt studieretning.

Dardane forteller at SoFI var svært bransjerettet mens hun var student. Mulighetene for å stifte kontakter var store. Og avstanden mellom student og foreleser var kort, noe som åpnet dørene for henne med et internship hos det norske motemerket Moiré- et merke startet opp av to av skolens forelesere.

– Foreleserne våre jobbet alle i motebransjen. Alt fra kreative ledere til klesdesignere og grafisk designere. Der ofte utdannelser lærer deg teori, opplevde jeg at fokuset hos foreleserne på SoFI var å lære oss virkelige sider av bransjen man ofte først møter gjennom kinkige situasjoner i arbeidslivet.

Hun synes at å studere på SoFI på mange måter kan sammenlignes med hvordan motebransjen faktisk er.

– Det er mye å sjonglere, håndtering av ulike og miksede beskjeder, man må selv ta ansvar for å rydde opp i misforståelser, og man må forstå at man ikke er den eneste med sterk personlighet- og klare å dele på plassen med andre. 

– Selv om året mitt på skolen var intenst, lærte jeg på mange måter mye om selvregulering og hvor viktig det er å være ydmyk og snill i en tøff, men også gøy bransje.

Foto Evan Knudsen

Processed with VSCO with hb2 preset

Hvilke fag likte du best, og hvilken kompetanse ga disse deg?

– Fagene jeg likte best var uten tvil Design, Konstruksjon og Motehistorie. Jeg skulle gjerne hatt flere timer i disse. For meg er forståelsen og læren om veien fra inspirasjon til idé og ferdig produkt mye viktigere enn å tilegne meg dyp bransjekunnskap. Nysgjerrigheten og behovet for mer av denne kunnskapen var hovedgrunnen til at jeg søkte høyere utdanning med håndverk i fokus.

– SoFI har lært meg mye om hva jeg kan forvente ute i motebransjen. I tillegg har jeg lært å presentere prosjekter ved bruk av visuelle virkemidler gjennom ulike Adobe-programmer som Photoshop, Illustrator og InDesign. Dette ser jeg på som styrker jeg tar med meg videre i studieløpet ved KHiO.

Dardane forteller at videreutdanning med fokus på dybdekunnskap for håndverk, konseptuell arbeidsmetode og grunnleggende og utviklende forståelse for design og søm er viktig for henne.

– Jeg har behov for å uttrykke meg i et kreativt rom, og opplever KHiO som en fantastisk arena med unike fasiliteter som gir rom for både grundig læring, identitetsutvikling og særpregsutvikling som designer.

– Jeg synes det å være designer er en oppgave med et stort ansvar. I en tid med miljømessige utfordringer har dybdekunnskap og kritisk holdning til avtrykkene man etterlater seg blitt desto viktigere for meg.