Intervju med rektor

Per Åge Bergquist Sivertsen

Tekst Stine Ravneberget

Foto Andrea Lamberg

Per Åge Bergquist Sivertsen (43) er rektor ved SoFI og har lang fartstid innen norsk motebransje med merker som ByTimo og Riccovero.

 

– Jeg elsker å formidle og dele av kunnskap og erfaringer som jeg har tilegnet meg som produksjonssjef og senior designer gjennom 17 år i bransjen. Denne erfaringen gjør det også lettere å sikre at utdanningen på skolen har en nærhet til bransjen gjennom nettverket jeg har bygget i løpet av karrieren. I tillegg vil jeg fortsette å sette bærekraft på agendaen, forteller Per Åge Bergquist Sivertsen om rollen sin på SoFI. 

Som ny rektor ved skolen har han mye erfaring å dele med studentene. Han startet det bærekraftige motemerket FIN i 2007, som fikk mye internasjonal oppmerksomhet. Tre av merkets kjoler er blitt innlemmet i samlingen til anerkjente Fashion Institute of Technology i New York.

– Vi opplevde å være veldig tidlig ute med et slikt konsept i Norge. Det kom ut flere fagbøker om bærekraftig mote på denne tiden, og vi ble omtalt i flere av disse. Vi fikk også en del internasjonal presse rundt merkevaren vår, blant annet en lengre artikkel i Wall Street Journal.

– Dette fikk kurator Mathilda McQuaid med seg da hun kuraterte National Design Trienal ved Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum i New York, hvor fokuset skulle være på innovativ design og bærekraft. Resultatet ble at vi fikk delta med deler av A/W 2009-kolleksjonen vår, hvor inspirasjonen var hentet fra en tsjekkisk Franz Kafka-film.

Merket fikk også muligheten til å designe en capsule-kolleksjon for nettbutikk-giganten ASOS. Her designet Per Åge i økologisk bomullstwill og poplin, bærekraftig silke og et materiale fremstilt av rester fra melkeproduksjon.

– Vi jobbet under veldig raske tidsfrister og jeg var i London og presenterte kolleksjonen for deres innkjøpere på hovedkontoret til ASOS, som var den raskets voksende nettbutikken på den tiden. De hadde veldig klare retningslinjer på hvordan alle materialer og produksjonsprosesser måtte dokumenteres, så dette var en lærerik prosess på alle måter.

Senere jobbet Per Åge som produksjonssjef og senior designer i ByTimo i over fem år. Her lærte han hvordan man designer med utgangspunkt i vintage plagg, og fikk reise verden rundt på vintagemesser på innkjøp for inspirasjon til kommende kolleksjoner.

SS 2011 design for FIN OSLO – Resirkulert polyester

Foto Jørgen Gomnæs

– ByTimo har et veldig frodig uttrykk hvor alle prints er utviklet av merkevaren, med store volumer i designet og raffinerte blondedetaljer og vintage sømteknikker. Det var en periode hvor jeg utviklet meg veldig som produktutvikler og designer.

Han har også jobbet som menswear-designer i Riccovero, som han forteller ikke har et uttalt fokus på bærekraft, men derimot en profil hvor tekstiler av høy kvalitet verdsettes.

Hva tenker du om bærekraft i dag?

– Jeg håper å se mye innovasjon og initiativer som handler om gjenbruk og resirkulering av materialer i nærmeste fremtid. Vi kan ikke fortsette å leve i en verden hvor vi er vitner til at etablerte merkevarer brenner førsteklasses produkter, for deretter å produsere nye produkter hvor overskuddet av produksjonen ender på bålet etter endt sesong.

– I tillegg står motebransjen ovenfor en stor digital omstillingsprosess som vil kunne dytte oss i en mer bærekraftig retning, blant annet på grunn av en enorm effektivisering av design og produksjonsprosesser. Vi må tro på en grønn fremtid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AW 2010 design for FIN OSLO – Økologisk Bambus

I den faste samlingen til Fashion Institute of Technology