Intervju med foreleser Den Luca

Foreleser ved Motedesign og Moteindustri Den Luca

– Hemmeligheten er å jobbe til du er ferdig, ikke til du må legge deg

Den Luca (26) jobber som fotokunstner og art director, og sjonglerer i dag flere jobber ved siden av kunststudier.

 

– Som tenåring startet jeg et av Norges første bloggnettverk som fikk navnet mon Dieu, forteller Den Luca og fortsetter;

– På SoFI møtte jeg likesinnede med egne, relevante prosjekter. Vi valgte å slå disse sammen til mon Dieu. Det ble et magasin som gjorde at vi kunne bygge opp oss selv og andre på våre egne premisser, istedenfor å gjøre det gjennom å jobbe for andre.

I dag jobber Luca som fotokunstner og art director, samtidig som hen studerer billedkunst på Kunstakademiet i Oslo. Hen la ned mon Dieu tidligere i år for å fokusere på nye tankerekker.

– Nå sitter jeg hele dagen i atelieret hvor jeg jobber med et større fotoprosjekt og med materialisering av motstand. Ellers jobber jeg mest idébasert med flere butikker og brands med deres kreative behov, og med en motkulturell publikasjon som heter Gateavisa.

Hvordan får du tid til å kombinere studier med jobb?

– Jeg har vel sjonglert mellom tre og fem jobber i mange år, og det som gjør det hele mulig er å jobbe for seg selv. Hemmeligheten er vel å jobbe til du er ferdig, ikke til du må legge deg eller løpe til neste avtale. For meg er det også veldig viktig å ligge foran meg selv. Akkurat nå jobber jeg med et arbeid som må være ferdig om fire måneder.

– Selv om jeg jobber for meg selv, så er det viktig å jobbe med andre mennesker. Derfor jobber jeg også aktivt med å formidle kunst, og med andre kreative for å forme deres egen praksis.

 

Tekst Stine Ravneberget

Foto  Aleksandra Lamberg

Bilde hentet fra Instagram @Gateavisa

Foto av Kristine Jakobsen for D2

Hva synes du om å ha et godt nettverk for å jobbe i den norske motebransjen?

– Det spørs om du vil jobbe for deg selv eller andre. Jeg synes det er viktig for Norge at vi både bidrar til den lille bransjen vi har med å jobbe for andre, men enda viktigere at vi bidrar med å etablere nye, egne prosjekter. Luca forteller at da hen flyttet til Oslo, tok alle sine kreative praksiser ut av landet, for det rett og slett var for lite rom her.

– Oslo, og forhåpentligvis, Norge er blitt større. Jeg møter stadig flere fra andre byer som kommer hit for å praktisere, som helt klart viser hvor landet ligger nå. Kvaliteten på mye av det som produseres her er høy. Jeg tror ikke folk vet helt hva de har rett foran seg. Jeg vil mye heller være et sted som har en så stor økning som Oslo har, enn et veldig etablert sted. Det gjelder vel all kreativ næring, også motebransjen.

Hva er ditt beste råd til studenter?

– Gjør skolen til det du trenger!