Tekst Stine Ravneberget

Foto Aleksandra Lamberg

Elisabeth Stray Pedersen (32) sitt prisbelønte motemerke ESP produseres lokalt i Norge. Og elskes av de internasjonale stjernene.

 

Som nyutdannet klesdesigner fra Kunsthøgskolen i Oslo, kom Elisabeth Stray Pedersen ved en tilfeldighet i prat med eieren av det norske ullmerket Lillunn. Fire år senere driver Pedersen selv merket på en fabrikk på Økern i Oslo, i tillegg til sitt eget merke ESP som er blitt spottet på stjerner som Gigi Hadid.

 

– Jeg hadde tatt en master i design for lokalproduksjon og lette etter muligheter for å realisere dette, da jeg møtte på den tidligere eieren på et ullseminar. Hun fortalte meg at hun ville selge Lillunn, som hadde full sømproduksjon i Drammen. Seks måneder senere hadde jeg overtatt merket, sier Elisabeth og fortsetter;

 

– Lillunn var et visuelt oppussingsprosjekt og det eneste merket som ble produsert på fabrikken. Jeg ønsket å bevise at det var mulig å produsere noe for et mer spisset high-end motemarked på den lille syfabrikken i Norge, med et enkelt oppsett og lokale råvarer. Da ble ESP født.

 

Hun forteller at hun alltid har ønsket å jobbe med design på en måte hvor hun kan endre og ha innflytelse, men det har ikke nødvendigvis vært så viktig for henne med eget merke. I dag ansees ESP å være et av de mest innflytelsesrike merkene i Norge, og i vinter mottok Elisabeth den prestisjefylte Jacob-prisen fra DOGA Design og Arkitektur Norge for sin satsning på norskprodusert ull. 

 

– Jeg tror og håper at norsk mote kan være med på å sette en ny standard for hvordan vi forholder oss til klær på en mer bærekraftig, etisk og fremtidsrettet måte. Samtidig har Norge en rik tekstilhistorie, og går man et par generasjoner tilbake i tid er det mye bra verdigrunnlag og kunnskap å finne.

 

Hva lærte du av årene som designstudent?

 

– Jeg lærte mye om den kreative prosessen og variasjonen av tekstile teknikker som jeg opplever som veldig relevant nå. Selv om jeg jobbet hele døgnet rundt på skolen og manglet litt struktur i arbeidet, var det kanskje en nødvendig fase for å lære viktigheten av det i neste runde.

 

Særlig utvekslingsoppholdet på Central Saint Martins i London lærte henne å gi 100 prosent da hun innså hvilket nivå mange studenter ligger på internasjonalt.

 

Hva er dine tips til designerspirer?

 

– Ha respekt for de som er i bransjen, for du vet aldri hvem du møter i neste runde. Still deg selv spørsmålet «Hvilke utfordringer kan jeg være med å løse?». Hopp på alle muligheter og  ikke vær for selektiv, erfaring er utrolig viktig. Vær på tilbudssiden i studietiden og se på det som en del av skolen. Gode anbefalere er vel så viktig som en god portefølje.

 

Vogue Italia: ESP: Interview with Stray Pedersen

Dagbladet: Kunne ikke fordra ull som barn. Nå skal hun få japanerne til å velge norsk ull

Dagsavisen: Ulldesign på Svelvikveien

DogA: Elisabeth Stray Pedersen vinner Jacob-prisen 2018

D2: Slik gikk det da fem av Norges fremste moteskapere skulle lage julegensere for D2

ELLE: Alle høydepunktene fra Oslo Runway

Envelope: Elisabeth Stray Pedersen

Green House by Anja Stang: Tre norske klesmerker som gjør en forskjell

Melk & Honning: Elisabeth Stray Pedersen vant norsk designpris

Melk & Honning: Hun tar norsk design ut i verden

Melk & Honning: – Jeg ser at det ikke er all produksjon som lønner seg i Norge

Melk & Honning: Norske designere tolker prinsessekjoler

MinMote: Gigi Hadid valgte norsk design nok en gang

Not Just a Label: ESP Oslo

NRK: Kjøpte gammel ullfabrikk for å lage egne klær

PLNTY: Re-see Fashion på Aker Brygge

Alle bilder er hentet fra https://esp-oslo.no/collections

Fabrikk besøk hos Elisabeth Stray Pedersen

Intervju av Benedicte Storm

Video Silje Gulbrandsen