Einar Nilsson har besøkt School of Fashion Industry, og holdt et inspirerende og underholdende foredrag for studentene fra Interiør og Retail Design.

 

Hovedtemaet for foredraget var maleteknikker og malingsdekorasjoner. Med stort engasjement fortalte Einar om hvordan man kan bruke forskjellige teknikker for å imitere blant annet marmor og mahogni, samtidig som han fortalte om arbeidet og historien som ligger bak sjablongdekor. Her fikk vi innblikk i arbeid han har gjort tidligere, og metodene han brukte for å oppnå vakre resultater.

Etter det hengivende foredraget, som endte med flyvende gullflak, rester av ultramarin blåfarge på fingertuppene og applauderende studenter, var vi heldige og fikk låne Einar til et intervju, for å få et dypere innblikk i hans karriere som håndverker og maler.

Tekst av :Benedicte Storm Bamvik

Foto og film av: Frode Menes

 

Det praktiske yrket

 

Først og fremst, hva syntes du om å holde foredrag hos SOFI?

Det gikk kjempefint! Det var en oversiktlig forsamling, alle fulgte godt med og var interessert i det jeg snakket om. Jeg snakket jo selvfølgelig om noe som jeg liker å snakke om selv, og da er det enda morsommere for min del. Så jeg storkoste meg!

 

Hva var det som trakk deg inn i håndverker bransjen?

Jeg har vel alltid tenkt at det har vært gøy å kunne fikse noe eller forbedre noe selv. Jeg har alltid vært veldig opptatt av estetikk og at ting skal se fint ut. Det å kunne være med på å gjøre dette som håndverker har vært en stor glede for meg. Man kan jo se for seg at det med oppussing og sånt kan være litt overfladisk, men det kommer jo an på innstillingen. Jeg mener jeg er med på å gjøre verden vakrere.

 

 

 

Inspirasjon og Håndverk

 

Hvilke ting må du alltid ha med deg når du går ut døra?

Hehe, her trodde du kanskje at jeg tok med meg to maleruller og et rulleskaft? Nei, det er nok solbriller og mobil.

 

I en vanlig hverdag, hvordan finner du inspirasjon?

Naturen er nok en stor inspirasjonskilde. Jeg er litt av en romantiker, så når jeg ser trærne blomstre og kjenner duftene kommer frem; at det vokser og gror, sånn som denne tiden her er full av, så er det en stor inspirasjon og drivkraft for sånne som meg.

 

Hvorfor startet du med et hovedfokus på tapetsering?

Det var litt tilfeldig egentlig. Jeg dro jo opprinnelig til USA med intensjon om å bli verdens beste gitarist! Jeg ville inn på Berkeley og bli verdensberømt. Men så traff jeg en som hadde drevet mye med musikk, som jeg hadde mye til felles med, men han drev med kunsthåndverk. Han jobbet med interiør i sørstatene, og jeg fikk sjansen til å være med han på jobb. Det var veldig fascinerende. Så det var egentlig starten på det. Det var ikke noe jeg hadde planlagt å begynne med.

 

I tillegg, så var min inspirerende solstråle av en mormor flink til å si at jeg måtte finne meg et håndverk. Da mente hun at jeg alltid hadde noe å gjøre, og at det var litt ekstra salt i grøten. Så de ordene tok jeg nok med meg både bevisst og ubevisst.

 

Mulighetene ved praktisk arbeid!

 

Du har interessert deg i mange former for håndverk; hva er så viktig med dette feltet?

Håndverk omhandler det man ser. Hvis du jobber i det feltet som jeg gjør; som maler, håndverker og tapetserer, så er jobben det første man ser. Det er liksom prikken over I’en, og jeg synes at det er veldig artig.

 

I mitt virkelige liv, der jeg jobber som håndverker, så driver jeg ikke så mye med prepping og sparkling slik som jeg gjør i Tid for Hjem. Jeg liker å komme når noen har laget et perfekt grunnarbeid for meg, slik at jeg kan stråle litt i glansen og gjøre finish-arbeidet. Alle delene er jo like viktige, men det er den siste delen som er den mest synlige. Jeg har alltid likt det best, spesielt når man driver med gamle maleteknikker og dekorasjonsmaling. Så arbeidet er jo utfordrende, men også veldig givende.

 

Hvilke fire personer ville du helst invitert på middag?

Én av de må jo være Leonardo Da Vinci, selv om jeg har hørt at han kunne være en vanskelig person. Så ville jeg invitert Anette Stokke selvfølgelig (fra Skal Vi Danse, ref. journ.) Det hadde også vært kult å sitte der med David Bowie, og John Lennon! Jeg tror det hadde blitt en veldig fin gjeng.

 

Jeg må spørre – Hvordan blir en maler/håndverker en vinner av et danseprogram?

Det har nok ikke så mye med yrket mitt å gjøre – det er nok innstillingen som gjorde det. Jeg var veldig innstilt på å gå ’all in’ for å se om kroppen min tålte det. Jeg var usikker på om jeg ville bli helt utslitt, slik at jeg ikke klarte å komme opp av sengen engang. Jeg er jo en voksen mann, men jeg fikk hele tiden høre at jeg var gammel og sprek, og heldigvis var jeg jo veldig sprek – for det var hard trening! Opplevelsen var inspirerende og morsom å være med på, så jeg hadde ikke lyst til å dra hjem. Derfor gjorde jeg til syvende og sist alt jeg kunne for at jeg skulle bli fornøyd med meg selv.

 

Hva er din favoritt låt akkurat nå?

Jeg kommer ikke på en spesifikk låt akkurat nå, men jeg liker veldig godt det jeg har hørt av Billie Eilish. Som oftest henger jeg meg opp i vokaler som er litt annerledes. Det trenger ikke være perfekt så lenge det er noe spesielt med det.

Tid for Hjem

Hvordan startet du i Tid For Hjem?

Jeg har jo drevet mye for meg selv over lang tid, og jeg  har funnet ut at jeg syntes det er gøy med litt oppmerksomhet. Kanskje det er det som gjør det så gøy å jobbe i TV. Når jeg fikk den oppringingen i 2003, om jeg ville være med på å lage pilot for Tid for Hjem, så var jeg klar som et egg. Jeg hadde nok gjort meg litt bemerket fordi jeg hadde jobbet med mange forskjellige ting. Jeg var utrolig spent da jeg fikk den telefonen, og jeg så for meg at det kunne bli veldig gøy, og noe nytt, som å kunne være en del av ett team. Det har jo i ettertid vist seg at jeg liker veldig godt å jobbe med andre.

 

Er det noe nytt du har lært i Tid for Hjem som du vil ta med videre?

Vi har lært veldig mye om nye materialer, som jeg ikke har vært borti før. Hvis det kommer noe nytt på markedet, så skal vi helst være noen av de første som tar i bruk dette og viser det frem. I tillegg har jeg lært mye av designerne der også. De er veldig flinke til å formidle hva de tenker om saker og ting, og alt dette henger jo sammen. Det er alltid noe lærdom som man kan plukke opp. Jeg har også lært mye av Kjersti (programleder i Tid for Hjem, ref. journ.), som er superkreativ, og alltid har ett eller annet hun driver med som er veldig spennende.

Tips til fremtidige Håndverkere!

 

Hva vil du bli husket for?

Jeg vil bli husket for mitt gode humør og min arbeidsglede! Kanskje jeg også har inspirert noen til å tenke mer positivt? Da er jeg fornøyd med meg selv.

 

Jeg har også gjort en del jobber som jeg er veldig stolt av, og satt mitt preg på mange måter gjennom dette. Det har vært videreføring og bevaring av historien, og jeg er veldig opptatt av sånne ting. Jeg vil bli husket for å være en som tenkte på verden rundt oss, og tok vare på historien vår.

Hva er ditt beste tips til folk som vil følge dine fotspor?

Prøv å holde på begeistringen for det du driver med, der også riktig innstilling er veldig viktig. Hvis du har et yrke eller en jobb du må gjøre, så prøv å fokuser på det som er bra med det, og at du gjør jobben skikkelig. Da blir du fornøyd med deg selv, og det kan du leve lenge på!