Intervju med Ditte Kristensen fra Oslo Runway

 

Nettverk er det viktigste. Da jeg flyttet til Norge var jeg med på alt. Snakk med folk, spør om praksisplasser og bli en del av miljøet. Hvis du kommer inn som en praktikant så tror de fleste at de kan alt etter to uker. Sett heller pris på at du får lov til å være en del av det.

Når vi får inn en praktikant så bruker vi så mye tid på den personen, fordi vi har troen på han/henne. Samtidig tror jeg at man må virkelig brenne for det man gjør, hvis man skal komme inn i bransjen. Samtidig så tror jeg man må være stødig og sikker på seg selv hele veien.

Nettverk er det viktigste – fokuser på det.

 

Tekst av :Benedicte Storm Bamvik  
Film av :Martine Lund
Foto :Lasse Fløde

Hvordan ble du dratt inn i motebransjen?

 

Jeg syntes motebransjen er noe av det mest spennende yrket som finnes, og det er fordi jeg er super interessert i design.  Samtidig er det en bransje som regnes å være en av de vanskeligste som finnes. Her kan du ikke gjøre en feil.

 

Hvis en designer har en dårlig visning, så kan det være at de ikke overlever til neste sesong – og slik er det ikke vanligvis i andre bransjer. Har du som designer en visning på 10 minutter så er det ikke rom for feil, i motsetning til en artist. Hvis en artist synger en sang feil kan hun eller han ta det på nytt for å kunne redde seg selv, det kan ikke en designer.

 

Jeg tror jeg ble dratt inn fordi jeg syntes det er en utrolig fascinerende verden, og den er alltid i forandring.

Foto: Karoline Smådal

Hva er det som skiller den Norske motebransjen fra den Danske?

Den norske motebransjen er jo veldig ung. Den er egentlig bare fire år gammel, i forhold til København som har 20 år bak seg. Den norske motebransjen er i stor forandring, der mange folk har kastet seg på, og vært med på å bygge opp Oslo runway.

 

Vi er jo på et nivå nå der vi blir sett og lagt merke til, ikke som konkurranse, men som en del av oppbygningen av den Skandinaviske motebransjen. København har jo hatt tid til å bygge seg opp, så de har også en hel del historie bak seg, og det har vi ikke her. Vi får håpe det også bygger seg opp på sikt.

 

Har du en favoritt designer/klesmerke?

 

Det er så mange som spør om det, og jeg vil ikke være trend setter. Jeg kjenner jo nesten alle designerne personlig, så unasett hvor rart det høres ut føler jeg de blir som barna mine. Hvis jeg sier at jeg favoriserer den ene fremfor den andre så blir det slemt.

 

Jeg har masse klær fra norske designere hjemme, og det er alt fra Michael Olestad til Tom Wood, og Holzweiler til basic. Så jeg har jo en veldig Skandinavisk klesstil, men jeg går i det som gjør meg komfortabel.

 

Samtidig så prøver jeg alltid å planlegge dagen. Hvis jeg skal i møte med noen som ikke har så godt kjennskap til mote så har jeg selvfølgelig ikke på meg hullete jeans fra Michael Olestad, fordi da tror de bare jeg er sjuskete. Man må kle seg etter situasjonen.

 

Hva er den største utfordringen innenfor den Norske motebransjen?

 

Akkurat nå så tror jeg den største utfordringen er at det går så fort. Vi har som sagt bare eksistert i noen få år, der flere tror vi er mye mindre enn det vi er. Jeg tror det er viktig at de norske merkene husker hvor de kommer fra og at sammen blir man sterkere. Jeg tror det er utfordringen. At de må huske at de er ikke bare ett merke, men en del av industrien.

Bildet er hentet fra Oslo Runway sin hjemmeside fra Moiré sin visning.

SS19 Photo Getty Images

Er det noen temaer  som står sentralt hos designere og andre som jobber i industrien?

 

Jeg får mange spørsmål om bærekraft i industrien, og om designere tenker på dette. Jeg føler at bærekraftighet skal automatisk være en del av det. Du kan ikke starte ett nytt brand uten at det er bærekraftig på et eller annet nivå. Bærekraft skal automatisk være en del av det. Vi i Norge har alltid tenkt på det på ett eller annet punkt, men man kan ikke skrive presse omkring det. Fordi folk tar det nesten som automatisk nå. Og det er superbra, det er den veien vi skal gå.

 

Hvordan var du med på å forme Oslo Runway?

 

Det var jo jeg som startet det for fire år siden, og man kan ikke tro at man skal gjøre alt selv. Vi var jo alle sammen og måtte stå samlet. Vi alltid må tenke nytt. I denne situasjonen er det viktig at man tørr å si at man er ny og ikke kan alt, ettersom ting ikke alltid går slik det skal. Jeg tror at man blir lettere å forholde seg til hvis man har den innstillingen.

 

Oslo runway har fått mer og mer internasjonal omtale. Hva mener du er grunnen til dette?

 

I forhold til Norge og det nordiske så er det en ekstremt glipp akkurat nå, og jeg tipper det er maks ti år til Norge vil ligge i sentrum for hele verden. Alle syntes det er super interessant det som foregår her, de vil være oss, de vil leve oss, og de vil gjøre alt med oss. Der har vi en stor mulighet. Jeg tror vi skapte det hele på riktig tidspunkt. Vi går sakte men sikkert. Hadde vi startet opp nå hadde det vært for sent. Nå er vi klare til å starte delen der internasjonal oppmerksomhet er relevant.

 

Vil dette fortsette?

 

Jeg tror at vi automatisk vil få mer og mer oppmerksomhet,  og at vi snakker om hvilken oppmerksomhet vi skal få. Vi må bare finne de riktige mediene. Hvis de norske merkene har fokus på asiatisk oppmerksomhet, så vil jo vi få inn flere asiatiske medier, og finne riktig dialog. Jeg tror det er mulighet å skape noe endring i forhold til medie oppmerksomhet, og at man kan begynne å få inn større internasjonale kjendiser, som gjerne vil komme til Norge. Det vil skape mye oppmerksom het  i seg selv.

Bildet er hentet fra Oslo Runway sin hjemmeside.

HAiKw vant BBRA 2018!

Bildet er hentet fra Oslo Runway sin hjemmeside fra Pia Tjelta sin visning.

SS19 Photo Getty Images

Hvordan skiller Oslo Runway seg fra de internasjonale moteukene?

 

Jeg tror ikke vi skiller oss så mye. Vi er relativt like på mange måter, men en av de største områdene vi skiller oss på er at mange/alle går inn for å være med, og produsere Oslo runway. Sånn er det ikke i utlandet, der har de spesifikke produksjons-team. Så der må det skje en forandring, fordi vi kan ikke fortsette sånn. Det blir for mange. Men jeg tror vi er relativt like på aktivitetene, og det som skjer under moteuken.

 

Hva vil du bli husket for?

 

Jeg vil gjerne bli husket for å være en genuint god person. Jeg mener det er den riktige måten å være på. Personlig betyr det ikke så mye hvem du har jobbet for og hva som står på din CV. Jeg har derimot troen på at hele veien i gamet så kommer du lengst på å være en åpen og god person.