Foto: Kristine Slyngstad

Foto: Kristine Slyngstad

Tekst: Benedicte Storm Bamvik

Bli med på spennende foredrag med DIY-eksperten Christina Fraas!

Onsdag 23.Oktober: 16:00-18:00

GRATIS – ÅPENT FOR ALLE

Influenser Christina Fraas kommer til SOFI 

 

Christina Fraas er kjent for bloggen Kirsebærhagen, hvor hun gjennom sin fargerike DIY-stil har skapt et kreativt univers ved å pusse opp et slitent hus. Hun er tidligere student ved School of Fashion Industry, hvor hun studerte motekonsulent på kveldstid. Dette har hatt en stor betydning for selvsikkerheten til å starte opp noe eget, og hjulpet henne med å bryte med normene. Denne gangen kommer hun tilbake som foredragsholder for Møte Med Næringen.

 

– Jeg synes det er veldig stas. Jeg elsket jo å gå på SoFI, og jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle få komme tilbake og være en av de som man får møte fra næringen! Jeg synes det var så kult da jeg gikk der å få møte de som jobbet i bransjen. Jeg føler meg ydmyk, litt nervøs og spent. Jeg er sikker på at alle studentene jeg møter er snille og gode, så det blir nok ikke så skummelt.

Foto: Alessio Attanasio
Foto: Alessio Attanasio
Foto: Kristine Slyngstad
Foto: Kristine Slyngstad

Første gangen Fraas hørte om SoFI satt hun på fest, med kreativitet som hovedingrediens for studiet gjorde dette Fraas nysgjerrig og interessert på hva skolen kunne tilby.

 

– Det var i en periode hvor alle vennene mine begynte å studere, hvert fall alle de som visste hva de skulle bli. Jeg var usikker på hva jeg ville bli, og hva jeg skulle gjøre, jeg ville heller gå rett ut i jobb og tjene penger. Det eneste jeg visste var at jeg hadde lyst å gjøre noe kreativt, å ha en butikkjobb resten av livet var ikke drømmen selv om jeg trivdes.

 

– Da en jente på festen fortalte om SoFI hørtes det interessant ut. Når man er ute og snakker med folk om hva de gjør, så tenker man «Å så kult – det vil jeg også gjøre» – også tenker man aldri på det igjen. Jeg derimot søkte opp skolen med en gang jeg kom hjem, og innså at dette var noe jeg kunne gjøre ved siden av jobben. Jeg kunne studere i tillegg til å jobbe og tjene penger. Jeg trengte ikke gi opp noe. Det å jobbe på dagen og kunne studere på kveldene var helt perfekt for meg.

 

Christina forteller videre om at studietiden har vært en viktig faktor i henhold til hennes egen karriere.

 

-Jeg elsket at vi hadde varierende emner, både kreative og teoretiske – som juridiske emner og bedriftsøkonomi. Det var ikke noe jeg trodde jeg var begeistret for på forhånd, men det er de emnene som har gitt meg trygghet til å starte opp noe eget. Siden det var så mange forskjellige fag fant jeg også ut mye om hva jeg faktisk kunne. Jeg fant blant annet ut at jeg kunne tegne. Mange i klassen følte at de var usikre på om de ville håndtere alle emnene på studiet, men så oppdaget man at man kunne mer enn man trodde!

 

-Jeg tror at i den kreative bransjen nå så er det forventet at man skal kunne veldig mange forskjellige ting. Hvis man får jobb innen PR skal man ikke bare sitte der å skrive pressemeldinger – man må drive med sosiale medier, markedsføring, eventer og treffe mange forskjellige mennesker. Så når man er i disse kreative yrkene så føler i hvert fall jeg meg tryggere og bedre utrustet til å si at «Dette kan jeg, eller dette får jeg til». På SoFI er det mange forskjellige emner – og sånn er det i bransjen også.

-Jeg startet å blogge allerede i 2005! Da var jo blogge-konseptet veldig annerledes. Jeg møtte andre moteinteresserte mennesker på online forumet mote.no, og det var et skikkelig stort fellesskap. Man hadde jo ikke Instagram og Facebook, så forum var starten på sosiale medier. Jeg var også på et internasjonalt moteforum, The Fashion Spot, og der møtte jeg mange som hadde egne blogger der de la ut bilder av antrekkene sine – og det ville jeg også! Så da lagde jeg meg en blogg. Jeg la ut noe om hva jeg hadde på meg, men det meste var humoristisk og sarkastisk. Det var sånn jeg begynte å blogge i 2005, også ble det en hype her i Norge cirka 5 år senere.

 

 Hva var motivasjonen for å pusse opp et helt hus uten strøm og vann?

-Motivasjonen bak det var nok at jeg følte den gangen at mye i livet mitt stoppet opp. Jeg ble singel, hadde sagt opp jobben og hadde ikke noe sted å bo. Jeg har en kraft i meg som sier at jeg ikke bare kan sitte der og gråte, men det var nok eventyrlysten i meg som sa at jeg måtte gjøre noe kult og nytt. Jeg måtte brette opp ermene og gjøre noe jeg ikke hadde gjort før. Så da endte jeg opp med å kjøpe dette gamle huset, så jeg kunne bruke mine kreative sider – noe jeg elsker. Jeg ville ha mitt eget prosjekt som jeg hadde kontroll over.

 

 Hva er du mest fornøyd med i din karriere så langt?

-Jeg er nok mest fornøyd med at jeg nå kan leve av min egen kreativitet. Hele reisen jeg har tatt, alle de vanskelige valgene jeg har stått ovenfor. Det har vært mange tøffe tak der man har følt at det har vært vondt og vanskelig, men nå når jeg ser tilbake på det var det verdt det.

 

Hva er ditt beste DIY-tips?

-Do it yourself or die trying! For min del har jeg laget mye der jeg ikke visste helt hva jeg ville skape på forhånd. Det er lov å prøve og feile, hvis andre har klart å lage noe så skal jeg klare det også.

Foto: Kristine Slyngstad
Foto: Kristine Slyngstad
Foto: Kristine Slyngstad
Foto: Kristine Slyngstad

Hva har vært ditt viktigste verktøy under oppussing? 

-Girlpower, definitivt! Det er mange som har sagt at jeg trenger en mann, en som kan hjelpe meg med å pusse opp. Da tenker jeg bare «åja, for man kan bare pusse opp med penisen?». Jeg trenger jo absolutt ikke en mann for å pusse opp! Allikevel har det vært greit å ha pappa der, fordi han sitter på så mye kunnskap. Pappaer er helt uvurderlige. Jeg er en person som vil gjøre alt selv, men i en sånn prosess er det veldig verdifullt å spørre folk. Hvis folk vil hjelpe til, så lar man de hjelpe til.

 

Hva er ditt syn på moteindustrien og bærekraft?

-Akkurat nå så kjører jeg et helt år uten shopping! Jeg kan bytte plagg, det kan jeg. Det er for å vende meg av fast fashion, unødvendige kjøp. Mange kommer inn i en vane der det føles godt å kjøpe noe nytt, og plutselig sitter man der med masse klær man ikke trenger. Jeg kjører denne shoppe-stoppen for å vende meg av disse vanene. Man trenger ikke kjøpe dyre nye ting som skal holde seg, jeg har en jumpsuit fra Gina Tricot som jeg kjøpte for 10 år siden, og jeg elsker den fortsatt. Det handler om å gjøre de veloverveide valgene.

Jeg har tenkt at det finnes to retninger å tenke bærekraft i motebransjen, og den ene er å velge klær der produksjonen har vært bærekraftig, og den andre er å ta smarte valg når du kjøper klær så du vet at du har det lenge. Noe som man har tenkt lenge over, og som man vet passer inn i garderoben. Denne bransjen er jo litt versting, så det å være bevisst på det blir bare viktigere og viktigere.

 

Hva er ditt beste minne fra School of Fashion Industry?

-Jeg tror mitt beste minne fra SoFI var en søndag der jeg satt meg inne på det lokale biblioteket, kjøpte meg en kanelbolle og en kaffe, og skrev på den siste store hoved-innleveringen. Den følelsen av å sitte der med bøkene – følelsen av et eget lite studiested, var deilig.

 

Hva er verdien av praktisk arbeid, og hvordan har det hjulpet deg?

-Det er undervurdert å holde på med hendene sine, jeg gjør jo det meste selv hjemme. For meg er det veldig beroligende bare det å kunne pusse opp et møbel. Male, fikse, ordne og bli møkkete gir meg en ro. Det er veldig avkoblende å jobbe med noe praktisk, i hvert fall for meg. Det er en mestringsfølelse.

Hvor finner du inspirasjon?

-Pinterest og Instagram. Jeg ser også mye på musikkvideoer, som ikke er så vanlig lenger. I tillegg har jeg tre filmer som jeg kan se igjen og igjen, og de er Breakfast at Tiffanys, Amelie, og alt av Sex og Singelliv. Jeg blir alltid inspirert av det, og musikk. Jeg har en egen spilleliste som heter idéer. Jeg har kanskje litt rare inspirasjonskilder.

Nå når jeg har blitt eldre finner jeg også mye inspirasjon av å være med folk. Jeg er blitt veldig oppmerksom på hvem som får min tid, de som jeg føler jeg kan blomstre med.

 

Hva er det som gjør deg sint?

-Urettferdighet gjør meg sint! Det tror jeg syntes i mye av det jeg gjør. Ser jeg noen bli urettferdig behandlet klarer jeg ikke holde meg stille.

 

Hvilke tips har du til studenter som enda ikke tørr å gjøre sin egen greie eller bryte med normene?

-Tenke på at du ikke skylder foreldrene dine, eller noen andre noe. Forventningene andre har til deg trenger du ikke ta stilling til, man skylder dem ingenting. Det er du som skal leve livet ditt, og det finnes alltid mange muligheter. Så lenge man investerer tiden sin i noe man brenner for og er engasjert i, så tror jeg at man får veldig mye tilbake uansett.

 

Hvorfor burde man søke seg inn i den kreative delen av bransjen?

-Jeg er helt sikker på at det er her arbeidsplassene vokser!

 

Hvem er det du oppfordrer til å studere på SoFI?

-Alle som får litt sommerfugler i magen av å tenke på at de skal få lov til å bruke sin egen kreativitet!

Foto: Alessio Attanasio
Foto: Alessio Attanasio