Designer Sjur Lien deler sine tanker om mote og design med SoFI.Foto: Joakim Heltne og Lasse Fløde

Sjur Lien

Designer Sjur Lien deler sine tanker om mote og design med SoFI.  Sjur er opprinnelig fra Toten, men har studert og jobbet i Oslo med grafisk design og mote siden 2004. I dag arbeider han frilans i København for brands som NN07 og Ouur(Kinfolk). Han driver også Aure Studio sammen med tre andre nordmenn. Aure Studio arbeider med objekter, interiør, klær og visual design inspirert av naturlige materialer og teksturer. Tidligere i høst hadde Lien en digital workshop på SoFI med klassen Motedesign. Vi tok en prat med han om tanker rundt mote og design.

 

Hva er design for deg? 

For meg er design kommunikasjon. På sitt beste har det en verdi langt ut over det konkrete produktet som formgis. God design kan gi oss opplevelser og inspirere oss til å se verden og hverandre på nye måter. Det jeg elsker med å arbeide som designer er at det gir meg muligheten til å formidle mitt perspektiv til andre gjennom kreativitet.

Grenseland

Interessen for klær og stiluttrykk har alltid vært til stede. Kanskje skyldes det delvis min mormor som arbeidet i bransjen over mange år, både innenfor konfeksjon og salg. Hun hadde dessuten en ganske unik personlig stil, og lot meg få grave i klesskapet hennes og utfolde meg uten begrensninger. Jeg tror spenningen og begeistringen fra tidlig av har ligget i muligheten til å skape og uttrykke min personlighet gjennom klær, og å kunne inspirere andre til å gjøre det samme.

Jeg utdannet meg innenfor mote etter å ha arbeidet som grafisk designer i mange år. For meg har de to fagretningene påvirket hverandre: jeg arbeider ofte i grenselandet mellom grafisk design og klesdesign, enten det handler om linjene i et plagg eller et printet mønster til en skjorte.

Hvilken rolle vil du si motedesigneren har i det moderne samfunnet?

Jeg vil påstå at noe av det viktigste man kan gjøre som designer i dag er å bidra til å redusere bransjens miljømessige fotavtrykk. Dette forutsetter stor grad av nytenkning når det gjelder forretningsmodeller, produksjonsmetoder, bruk av tekstiler osv. Klær må igjen få en økt verdi og et forlenget liv, og dette krever at vi alle tør å tenke nytt og å utfordre konvensjonene i industrien.

Hvor finner du inspirasjon?

Inspirasjon er ofte rimelig abstrakt for meg. De beste ideene kommer gjerne når jeg minst venter det. Jeg tror det handler om å gjøre seg selv mottagelig for å gjenkjenne inspirerende øyeblikk i hverdagen: å være til stede i øyeblikket og å bruke synet. Jeg kan bli inspirert av måten lyset treffer et stykke presenning på langs veien, en scene i en film eller av hun eldre dama på trikken som eeeelsker lilla.

Hvorfor er kreative yrker og utdanninger viktige?

Det er det nok svært mange gode grunner til, men helt enkelt vil jeg si at kreativitet er viktig fordi det tilfører og opprettholder litt magi i livene våre.