Gratis foredrag

Martin Evensen, entreprenør bak sneakers merket New Movements gjester SoFI – 4.Desember 16:00-18:00

Tekst Stine Ravneberget

I sommer ble han trukket frem som en av 30 under 30 av Dagens Næringsliv, og i høst lanserte han det økologiske skomerket New Movements. Den 4. desember gjester Martin Evensen Møte med næringen.

 

– Jeg startet New Movements fordi jeg elsker å kunne være med på å genuint påvirke moteindustrien og forbrukere til å tenke mer over hvordan produkter er laget, hva de er laget av og hvordan vi kan tenke annerledes på avfall og forbruk, sier Martin Evensen.

 

Han begynte å jobbe fulltid med skomerket sitt for rundt to år siden. Da fikk han gjentatte ganger høre at det var umulig å skulle lage sneakers av naturlige og resirkulerte materialer, og med en full europeisk verdikjede i tillegg.

 

– Venner og familie uttrykte at jeg var gæren som skulle opp mot giganter. Men responsen taler for seg – med salg til over 50 land og medieomtaler verden over, er New Movements blitt en realitet.

 

Han forteller at han er inspirert av måten vi lever i Skandinavia nær rå natur med stormer, snø, regn, store fjell og dype hav. Det danner måten han tenker på og måten skomerket utvikler produkter på, med kvalitet i alt fra råvarer til sluttprodukt.

 

Hva har vært det vanskeligste med å starte for seg selv?

 

– Det har vært så utrolig mye hardere enn hva jeg trodde, på tross av at jeg har vært involvert i flere startups tidligere. Samtidig har det vært noen av de beste årene i mitt 29 år gamle liv, fordi jeg har vokst enormt mye og fått opplevd en verden jeg ellers ikke ville fått tatt del i, hadde det ikke vært for New Movements.

 

– Bare de siste to årene har jeg fått utvikle to kolleksjoner og vært på fabrikk- og leverandørbesøk i Europa, Nepal, Filippinene og Colombia. Jeg har sett med egne øyne de etiske arbeidsforskjellene vi har på tvers av kloden. Jeg har lært om materialer og konstruksjon og fått være med i +Impact Accelerator i København i fire måneder, med andre startups som jobber innenfor tech, AI og Blockchain. Jeg har lært så enormt mye om så utrolig mange aspekter av hva å drive et selskap innebærer. Det har vært utrolig utfordrende, og samtidig det beste.

 

I 2012 begynte han å studere ved design- og varehandellinjen på Academy of Art i San Francisco. Takket være all praksis og jobberfaring han fikk der, kunne han starte New Movements.

 

Tekst fortsetter under bilder

Martin Evensen

Foto Julie Hrnčířová

NewMovements

FactoryShots

Lifestyle shoot

Foto Mark Grguric

Lifestyle shoot

Foto Mark Grguric

– Det kan være godt å komme seg bort fra familie og venner for å finne seg selv. Jeg følte meg som et lite frø som blomstret og vokste seg til et stort tre der. Jeg kom i kontakt med andre sider av meg selv som jeg ikke ante at jeg hadde. Og jeg mistet fremmedfrykten helt. Studier, internships, praksis og jobberfaring jeg fikk i San Francisco har hjulpet meg til å starte New Movements.

 

Det var også i San Francisco at han for alvor fikk øynene opp for sirkulær produksjon. Her utviklet han en bag-kolleksjon laget av gamle militærtelt, som han fikk solgt rundt på varemesser i hele USA samtidig som han studerte.

 

– Det å gi materialer nytt liv og gode brukeropplevelser gjorde store inntrykk på meg. Disse erfaringene tok jeg med meg inn i skodesign-klassene, og jeg begynte å tenke på hvordan en kan ta høykvalitets-avfall og lage høykvalitets-sneakers. Jeg mener det er viktig at vi tar i bruk avfall, og når livsløpet til produktene er over, må vi tenke på hva vi kan gjøre for kunden slik at produktene som er utviklet kan få nytt liv. Jeg har satt et knallhardt mål for New Movements i tiden som kommer; Vi skal jobbe mot å lage 100 prosent sirkulære og sporbare produkter.

 

I tiden etter oppholdet i USA ønsket han å lære mer om data, PR, salg og markedsføring. Med liten businessforståelse, tok han derfor jobb i Meltwater. Etter 1,5 år ble han headhuntet til No Isolation for å bygge opp salg- og kundeavdelingen deres. Der fikk han jobbe med roboten på skolen kjent fra tv-reklamene.

 

– Det å jobbe med noe givende og fortsatt tjene penger, synes jeg er helt greit, og jeg er glad for å ha solgt de første +100 robotene slik at de fikk en start på det eventyret. Siden gikk turen videre til Brandstad der jeg jobbet som Supply Chain Business Controller, før jeg endelig var klar for å starte New Movements.

 

I sommer ble Evensen trukket frem som én av 30 under 30 av Dagens Næringsliv og D2. Han er veldig takknemlig over å ha blitt plukket ut til dette, i godt selskap av andre lovende talenter.

 

Folk som jobber i moteindustrien får for lite oppmerksomhet for den viktige, harde og kreative jobben de gjør. I New Movements skal vi gjøre alt vi kan for å få til positiv endring og lage godt designet kvalitetsprodukter. Jeg kan nesten ikke vente med å vise folk hva vi har jobbet med det siste året. Vi kommer med utrolige spennende prosjekter i 2020.

 

Hva er dine råd til andre gründerspirer?

 

– Ikke fokuser på problemene, men på løsningene. Enten kan du ta ett skritt frem mot vekst, eller ett steg tilbake i sikkerhet. Jeg råder andre til å ta steg fremover, utfordre seg selv og ikke være redd for å gå egne veier.

NewMovements_Kickstarter_FactoryShots_009

PRAKTISK INFO / FOREDRAG:

Åpent for alle!

Tid:

4.Desember

16:00-18:00

Sted:

School of Fashion Industry –

Nedre Vollgate 8

2.etg – Auditoriet