null

Her kan du se et eksempel på en opptaksprøve for Moteindustri!

Hensikten med en opptaksprøve er for å bli kjent med deg og dine inspirasjoner i motebransjen, og slik at du også skal bli kjent med ulike trender for det kommende året. Her kan du se noen eksempler på tidligere opptaksprøver. Bruk gjerne dette som mal, men husk at det ikke er en fasit.

 

TIPS:

  • Lag deg en Pinterest-bruker, hvis du ikke allerede har. Her kan du pinne de bildene du liker til moodboardet ditt.

DEL 1 Inspirasjon:

Skriv 1/2 – 1 A4 side om en person (eks. designer,fotograf,stylist) i motebransjen du ser opp til. Legg ved 3 – 4 bilder som viser til hvorfor du valgte han/henne.

Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt hvem du inspireres av i motebransjen.

Jane Birkin

Jane Birkin er en kjent IT-jente, skuespiller, modell og sanger, men ikke minst er hun berømt for hennes tidløse franske stil. Hun er født i England, men flyttet senere til Frankrike hvor hun giftet seg med den berømte Serge Gainsbourg. Hun er også «musen» bak «Birkin vesken» Med kombinasjoner som enkle jeans og t skjorter, store dådyr øyne og fransk hårstil ble looken hennes ofte omtalt som androgen, men også som et sex symbol.

Jane Birken er en av mange stilikoner jeg ser opp til når jeg ser etter inspirasjon for min egen personlige stil. Jeg liker at hun fortsatt er like relevant i dag som for 50 år siden. Hun har en tidløs og enkel stil som er lett å trekke inspirasjon fra. Det at stilen hennes fortsatt er så populær er nok fordi hun er veldig naturlig, samtidig som det ikke blir kjedelig.

De tre bildene jeg har valgt ut beskriver stilen hennes veldig godt. Her kan man se den enkle hverdagsstilen hennes, samtidig som man får en god forståelse for hvorfor hun også ble kalt et sex symbol. Man kan få til mange kule og trendy plagg med Jane Birkin som stilikon. Mine favoritter er blant annet en blondekjole eller jeans kombinert med skinnboots.

DEL 2 Moodboard:

Lag et moodboard over sesongens summer/spring-trender fra Catwalken. Deretter velger du ut en butikk som selger flere merkevarer (eks.YME, Høyer).

Med utgangspunkt i moodboardet skal du nå velge hvilke trendprodukter du ville kjøpt inn til butikken du har valgt. Skriv 2-3 setninger om hvorfor du tror denne trenden hadde passet til valgt butikk.

Hensikten med oppgaven er å reflektere rundt trender i samfunnet og hvordan disse gjenspeiles i produktutvalg i butikk. Moodboardet kan du lage både digitalt eller med saks og lim.

Eksempel 1:

Jeg har tatt utgangspunktet i butikk kjeden Høyer når jeg laget moodboardet over spring/summer 2020 trender for dame. De trendene jeg har fokusert på er trenchcoats, hot pants, denim, blondekjoler  og metallisk skinn. Dette er trender jeg tror kan selge bra på Høyer fordi det er plagg som passer til kundegruppen deres, og er nesten garantert salg. Det er trender som lar seg lett kombinere sammen, og passer til både hverdag og fest. En trenchcoat i ordentlig kvalitet, er et plagg man kan fint ha i mange år fremover. 

Eksempel 2:

Jeg har valgt å gjøre innkjøp for konsept butikken F5 og trendene jeg har sett på runwayen og ønsker å kjøpe inn er Double denim, «powersuits», bucket hat, soft trenches og grafitti mønster. Dette er trender som vil selge bra i en konseptbutikk som F5, fordi det er trender man allerede kan se på skandinaviske gutter på gaten. Det er stor etterspørsel på disse trendene allerede, og det er ikke alle butikkene i Norge man kan finne disse plaggene.