Motepraktikant

André Rønning er vår motepraktikant på Costume.

Bilde: Inger-Johanne Jørstad

 

André Rønning er 23 år, bor i Oslo, og går på utdanningen Motekonsulent. I løpet av sin tid på SoFI har André funnet ut at det er styling han ønsker å jobbe med, og han har vært aktiv når det kommer til å assistere allerede etablerte stylister i den norske motebransjen. I dag er han intern i magasinet Costume og assisterer Petra Middelthon.

Om SoFI

Hva gjorde at du valgte å starte på SoFI? Hva ønsker du å bruke studiet til?

Jeg hadde hørt om SoFI en god stund før jeg valgte å søke, og kjente flere tidligere studenter. Jeg hadde bare fått høre positive ting om skolen, og valget var derfor ikke veldig vanskelig. SoFI har et tett bånd til bransjen og mange flinke forelesere fra forskjellige felt i industrien. Dette tror jeg bidrar til et bra læringsutbytte.
Utdanningen jeg valgte var Motekonsulent, som gir en fin innføring i de fleste områdene av industrien, slik at man kan få kjenne på hva man liker og eventuelt ikke passer til. Skolen har hjulpet meg veldig på veien, og gitt meg muligheter jeg ikke hadde fått på egenhånd.

Du har jobbet mye med styling utenom skolen hvor du blant annet har startet å assistere Petra Middelthon og blitt intern i Costume. 

Jeg føler meg veldig heldig som har fått muligheten til å jobbe med så mange flinke folk. Petra er en av Norges fremste stylister og har jobbet som moteredaktør i ELLE en god stund. Å få muligheten til å jobbe og lære av henne har vært gull for min del. Hun er ekstremt flink og det merkes at hun kan det hun driver med. Hvis man vil bli stylist er det å assistere stylister den beste og enkleste måten å starte på. Alle assistent-jobbene jeg har hatt har lært meg noe nytt uansett om det er en stor moteserie eller lite oppdrag.

Magasin-bransjen i Norge er veldig liten, så jeg er veldig takknemlig for at jeg får være en del av Costume. Det er gøy å få lære det redaksjonelle aspektet av den norske industrien, møte nye mennesker, og å få bygge sitt eget nettverk.

Det er vanskelig å velge én jobb eller shoot som en klar favoritt, da jeg syntes alt var utrolig spennende i starten. Det var gøy å få være med på store editorial-shoots med Costume, kampanjer for Steen&Strøm og Match, og ikke minst å lage en egen serie i faget Motestyling på skolen.

Å jobbe som stylist

Hva er viktig å tenke på når man jobber som stylist?

Når man jobber som stylist er det veldig viktig å ha et øye for detaljer, se på stylingen gjennom fotografens øyne. Er plagget steamet bra nok, kragen rett osv. Man må også ha et bra styling-kit med utstyr, alt fra saks og tape til nål og tråd. Som stylist vet man aldri hvilke situasjoner man kommer opp i, da er det bedre å ha med for mye. Det er også veldig viktig å alltid plukke ut flere looks enn man tror man trenger. Det hender at antrekk man tror blir fine ikke funker like bra på bilder, og da er det viktig å ha noe ekstra å gå på.

Husk også at at dette er et yrke hvor man aldri er ferdig utlært. Industrien er i konstant endring, trendene endrer seg, og det er alltid noe nytt å lære. Dette er noe av det jeg synes er mest spennene med yrket. Ingen oppdrag er like!

Hvilke fag og prosjekter på SoFI har vært mest relevante for deg i jobben din?

Alle fagene vi går gjennom vil jeg si er relevante i arbeidslivet. Vi startet med å tilegne oss grunnleggende basics i fag som produktkunnskap, før vi går videre til jus, markedsføring og økonomi. Dette er fag det er greit å vært innom før man skal ut i jobbmarkedet. Vi har også kreative fag som motestyling og personlig styling, som er de jeg personlig liker best.

Veien videre

Hvor går veien videre?

Det skjer mye spennende fremover, men ikke alt er avklart så jeg kan ikke si for mye. Jeg har blant annet startet mitt eget enkeltmannsforetak, så jeg skal fortsette å freelance som stylist. Jeg kommer også til å fortsette å assistere og å jobbe som intern i Costume. Det blir litt trist å forlate SoFi, men jeg gleder meg veldig til fortsettelsen.

Har du noen råd til andre som ønsker å gjøre det samme som deg?

Mitt beste råd er å være med på så mye som mulig. Si ja til alle muligheter du får i starten, uansett hvor sliten eller lei du er. Hver en shoot, assistent- eller påklederjobb er lærerik og bidrar til å utvide nettverket ditt. Du vet aldri hvilke mennesker du møter og nettverk har alt å si i denne bransjen, uansett om man vil bli stylist, designer, jobbe med PR eller som innkjøper. Jeg vil også anbefale alle studenter å skaffe seg et internship. Det er en veldig fin måte å lære på, og kan kombineres med skole/studier.

FØLG OSS GJERNE