Motepraktikant

SoFI tilbyr en syv uker lang praksisperiode for våre MoteindustrieleverHer får studentene sjansen til å jobbe i sin drømmebedrift, og får prøvd ut kunnskapen og ferdighetene de har tilnærmet seg i klasserommet.

 

Dina Hansen(20) studerer Moteindustri  og jobbet som styling-assistent for Elise Sandvik i New York under sin praksisperiode. Elise Sandvik er en norsk stylist som startet sin karriere i New York. Hun har jobbet for flere internasjonale magasiner og driver i tillegg en blogg under eget navn. Vi snakket med Dina om hennes tid med den norske stylisten.

SoFI

Jeg startet på SoFI fordi jeg ønsket å lære mer om de forskjellige yrkene i motebransjen. Jeg ønsket også å få et bredere innblikk i hvordan industrien fungerer. Jeg har alltid ønsket meg et kreativt yrke. Mote synes jeg har virket spennende. Da jeg startet hadde jeg hadde ingen anelse om hva jeg kom til å bli etter utdanningen. Men, allerede inn i det første året var jeg sikker på at dette var riktig vei for meg.

Internships

I løpet av ett og et halvt år har jeg fått muligheten til å jobbe for flere norske stylister, blant andre Elise Sandvik, Christina Ledang, Lotte Shephard og Connie Berg. Jeg synes det har vært veldig interessant, og ikke minst lærerikt, å se hvor forskjellig hver stylist jobber. Denne muligheten har gitt meg mye erfaring. Jeg har fått være med på mange spennende og ulike prosjekter.
Det var etter å ha hjulpet Elise på en shoot i Oslo at jeg startet å jobbe som assistenten hennes mens hun var hjemme i Norge. Under en samtale om New York nevnte jeg praktikant-perioden på skolen. Jeg spurte så om hun kunne være interessert i å ha meg som sin intern når hun reiste tilbake. Svaret ble ja, og noen dager senere var flybilletten bestilt.

Arbeidsoppgavene

Det at jeg allerede hadde jobbet for Elise hjemme i Norge var selvfølgelig en fordel da jeg dro til New York. Jeg visste hvordan hun jobbet, og hva hun forventet av meg som sin assistent. Dagene før en shoot gikk oppgavene mine som regel ut på innhenting av styling hos forskjellige PR-byråer og butikker. Deretter var det  innsjekk av alle antrekkene med bilder og beskrivelser. På denne måten fikk jeg full oversikt over når alt skulle leveres tilbake og til riktig sted. På opptaksdagen var jeg ansvarlig for at alle looks hang i riktig rekkefølge. Det var også sortering av sko, smykker og tilbehør samt  steaming dersom  nødvendig. Jeg hjalp modellene med påkledning  og noterte alle plagg og merker som modellen hadde på seg under hver look. Etter en shoot passet jeg på at all stylingen ble pakket fint ned og returnert i samme stand som den ble mottatt.

DANSK Magazine

Som regel synes jeg at selve opptaksdagen alltid er veldig spennende. Spesielt når vi er ute på location. Et av opptakene jeg fikk være med på under praksisperioden min var en moteserie for DANSK Magazine. Location var på en fantastisk strand i Queens. På opptaksdagen blåste det helt forferdelig. Alle i teamet frøs og steaming var nesten umulig da plaggene flakset til alle kanter. Midt under opptaket kom det to vakter og kastet oss bort. Crewet måtte dermed finne en ny location. Man kan vel si at stemningen generelt var litt dårligere enn den pleier. Når jeg fikk tilsendt bildene en ukes tid senere og fikk sett hvor fint resultatet ble, gjorde det ingenting at fingrene holdt på å fryse av under opptaket. Det er veldig gøy å vite at en liten del av meg har vært med på å lage noe så kult!

Veien videre

Veien videre for meg vil først og fremst være å fullføre de siste semestrene mine på SoFI.  Forhåpentligvis også begynne med mine egne prosjekter. Jeg har  fått tilbud om et lengre internship i New York når jeg er ferdig på skolen. Dette er veldig gøy. Jeg ser på det som en bekreftelse på at jobben jeg gjør blir satt pris på.
Motestyling, Trend forecasting og Motehistorie er fag jeg tar med meg videre. De vil bli veldig relevante for meg i en senere jobbsammenheng. Lærerne mine på SoFI er veldig flinke til å få elevene ut i arbeidslivet. De informerer oss stadig om interessante internships eller andre prosjekter som kan gi oss en smakebit på motebransjen. Det kan for eksempel være Oslo Runway som trenger påkledere, stylister som trenger assistenter eller et filmcrew som trenger stylist til en musikkvideo. Dette har ført til at jeg har fått møte mange dyktige mennesker. Og gitt meg muligheten til å bygge et nettverk med gode kontakter.

Grip mulighetene

Mitt råd til andre som ønsker å gå samme vei som meg vil være å ta  mulighetene og tilbudene man kommer over. Er det noe jeg har lært så er det at all erfaring er god erfaring. Man må være klar for å jobbe mye gratis om man vil oppover i bransjen. Finn en stylist du liker, og spør om vedkommende trenger en assistent. Å assistere er veldig lærerikt. Det kan gi deg muligheten til å møte dyktige mennesker og opparbeide deg et stort kontaktnettverk.

FØLG OSS GJERNE