null
Studentintervju: Malin Bladh

Malin Bladh gikk rett fra praksisplass til fulltidsjobb hos ESP.

Malin Bladh (30) kommer fra Mora, en liten by i Sverige. Hun studerer nå her i Oslo på School of Fashion Industry. Her går hun på linjen Moteindustri og ble nettopp ferdig med sin praksisperiode hos E S P. Vi tok en prat med Malin om hvordan prosessen var fra å være student, til å få jobbtilbud fra selveste Elisabeth Stray Pedersen.

 

Har du tidligere erfaring fra bransjen?

Jeg startet allerede på videregående med å studere motedesign, men innså tidlig at det å sy ikke var helt min greie. Men det har alltid vært noe med det å skape noe som har vært mest interessant. Etter motedesign studerte jeg kreativt entreprenørskap i 2 år, og fant fort ut at jeg liker best businessdelen bak det kreative. Altså der de to feltene møtes.

 

Hva fikk deg til å søke praksisplass hos Elisabeth?

Vi deler begge grunntanker om hva som er riktig og galt i bransjen – både når det gjelder konstruksjon og produksjon. Jeg innså det da vi hadde henne som lærer i tekstillære. Det var slik jeg kom i kontakt med henne. Det startet med litt småprat i friminuttene og vi klikket på flere plan, både personlighetsmessig og hva vi interesserte oss for.

 

Var det derfor du søkte om praksisplass?

Hun spurte meg hva som interesserte meg. Jeg svarte at jeg var mest begeistret for prosjektledelse og liknende arbeidsoppgaver. Da nevnte hun at hun trengte hjelp med en visning som hun skulle ha i fabrikken sin under Oslo Runway. Det var vel slik det begynte. Jeg hadde også nevnt at vi skulle ha en praksisperiode. Med det  fikk jeg et tilbud om å være hos henne. På den tiden var jeg ikke helt overbevist om at det var dette jeg ville inn i. Men; visningen var en uke før praksisperioden, og da kjente jeg at det var noe jeg ville fortsette med.

 

Hvor var tankene dine da du fikk praksisplassen? 

Jeg var veldig tydelig med henne om at jeg IKKE ville lage flattegninger. Det er ikke der mine ferdigheter ligger. Så da spurte hun hva jeg var god til, og jeg svarte at jeg var best på å få ting til å skje – sjonglere flere baller i luften samtidig. Det testet hun meg virkelig på, men det funket veldig bra.

 

Hva var da dine arbeidsoppgaver?

Det er nesten så man kan  spørre hvilke oppgaver jeg IKKE hadde. Fordelen med en sånn liten bedrift er jo at man får arbeidet på veldig mange forskjellige plan, stort sett. Men det var hovedsakelig litt styring i forhold til studioet deres, produksjon, organisering og prosjekter.

 

Det virker som ganske mye å gjøre?

Ja – men jeg liker det å kunne få gjøre litt av alt. Jo mer oversikt jeg får jo mer effektiv blir jeg, og det skjønte hun også.

 

Hvordan har din studietid på SOFI hjulpet deg i henhold til praksisplassen?

Generelt så har jo de på SOFI sagt fra dag én at dette er en plattform for det daglige livet i industrien. Foreleserne er ikke bare her for å være lærere – men de er her fordi at de er dyktige i det de driver med. De gir oss muligheter – men så er det opp til oss å ta dem. Det syntes jeg de har vært gode til. Tar man nytte av de mulighetene som blir gitt så får man jo tilgang til et veldig godt kontaktnett . Jeg syntes at det er det SOFI er – et springbrett inn i industrien og et godt nettverk. Hvis man virkelig vil så er det mye å hente her.

 

Hvilke ferdigheter plukket du opp under praksisplassen?

Jeg følte jeg fikk mest innsikt, og jeg innså at alt det jeg har gjort og lært fra før falt litt på plass. Jeg jobbet tidligere som restaurantsjef og da lurte jeg litt på hva jeg egentlig gjorde der. Men nå innså jeg at serviceyrket gjør deg om til en sosial kameleon. Det gjør deg flink til å ha mange baller i luften samtidig. Det kom frem veldig tydelig da jeg hadde praksis. Fordi man møter mange forskjellige typer mennesker og oppgaver.

Man kan virke litt forvirret når man jobber i et yrke man egentlig ikke vil jobbe i, men man innser senere at noen av de ferdighetene man da lærte kan komme godt med i andre jobbsammenhenger. Som jeg sa tidligere så var jeg ikke begeistret for søm og sying. Men,  da jeg jobbet hos Elisabeth og de begynte å snakke om produksjon så visste jeg hva de snakket om.  Da falt alt på plass – jeg fikk en liten aha-opplevelse.

 

Hvordan har praksisplassen påvirket deg i ettertid?

Praksisplassen ledet meg videre til en samtale med Elisabeth. Hun syntes det var veldig god erfaring å ha meg der, og vi tok en kaffe sammen og pratet om fremtiden. Hun syntes jeg passet veldig godt inn i teamet.

Hun driver og rekrutterer nå i henhold til nøkkelposisjoner i bedriften hennes, og følte jeg passet veldig godt sammen med de behovene bedriften hennes har. Samtidig er det god timing at jeg nå er ferdig med skolen for det gir meg muligheten til å takke ja til tilbudet hennes. Så det skal jeg gjøre!

 

Har du tips til studenter som skal søke praksis senere?

SOFI har ett stort kontaktnett og det gjelder å ta vare på det! Snakk med folk, vis at du er interessert, still spørsmål, og ta kontakt når det er pauser. Bare det at du viser at du lytter har mye å si. Det er personer som har tatt tid ut fra sin hverdag for å komme hit til SOFI for å snakke, og da er det viktig å vise at man er interessert. Det legger de merke til. Hvis du også går bort til dem senere for å snakke viser du allerede der at du er ambisiøs og at du står på tå. Mange tar det for gitt.

 

Gleder du deg til å jobbe med Elisabeth?

Ja! Vi begynner litt smått nå før sommeren fordi jeg har fortsatt en annen jobb. Når jeg ikke er der er jeg med Elisabeth. Men til høsten blir det fulltid og da kjører vi i gang på ordentlig.

 

Er du fornøyd med Sofi?

I det store og hele – ja. Det gjelder å ta vare på mulighetene man blir gitt, så det blir opp til en hver hva man velger å få ut av det.

Malin Bladh (30)

Malin gikk utdanningen Moteindustri og ble ferdig våren 2018. Samtidig gikk hun fra praksisplass til fulltidsjobb hos E S P.

Følg Malin her:

Instagram @bladhmalin

malinbladh.com