Nyheter

Motepraktikant: Dina Hansen

SoFI ønsker å sette fokus på studenter i industrien, og tilbyr en syv uker lang praktsisperiode for elevene våre som studerer Moteindustri. I tillegg er timeplanen lagt opp til elevene kan ta løpende internships kombinert med skoletimene. Her får studentene sjangen til å jobbe i sin drømmebedrift, og får prøvd ut kunnskapen og ferdighetene de har tilnærmet seg i klasserommet.

Dina Hansen(20) studerer Moteindustri, og jobbet som styling-assistent for Elise Sandvik i New York under sin praksisperiode.

Elise Sandvik er en norsk stylist, som startet sin karriere i Oslo, før hun bestemte seg for å flytte til New York for å satse på drømmejobben. Til daglig jobber hun for Connie Berg, men har også selv arbeidet for flere internasjonale magasiner. Sandvik driver i tillegg en blogg under eget navn.

Vi snakket med Dina om hennes tid med den norske stylisten.

Jeg startet på SoFI fordi jeg ønsket å lære mer om de forskjellige yrkene i motebransjen, og for å få et bredere innblikk i hvordan industrien fungerer. Jeg har alltid ønsket meg et kreativt yrke, og jeg synes at mote har virket spennende. Da jeg startet hadde jeg hadde ingen anelse om hva jeg kom til å bli etter utdanningen, men allerede inn i det første året var jeg sikker på at dette var riktig vei for meg.

I løpet av ett og et halvt år har jeg fått muligheten til å jobbe for flere norske stylister: blant andre Elise Sandvik, Christina Ledang, Lotte Shephard og Connie Berg. Jeg synes det har vært veldig interessant, og ikke minst lærerikt, å se hvor forskjellig hver stylist jobber. Denne muligheten har gitt meg mye erfaring, og jeg har fått vært med på mange spennende og ulike prosjekter.
Det var etter å ha hjulpet Elise på en shoot i Oslo at jeg startet å jobbe som assistenten hennes mens hun var hjemme i Norge, for å fornye visumet sitt. Under en samtale om New York nevnte jeg praktikant-perioden på skolen, og jeg spurte om hun kunne være interessert i å ha meg som hennes intern når hun reiste tilbake. Svaret ble ja, og noen dager senere var flybilletten bestilt.

Det at jeg allerede hadde jobbet for Elise hjemme i Norge var selvfølgelig en fordel da jeg dro til New York. Jeg visste hvordan hun jobbet, og hva hun forventet av meg som hennes assistent. Dagene før en shoot gikk oppgavene mine som regel ut på innhenting av styling hos forskjellige PR-byråer og butikker, og deretter innsjekk av alle antrekkene med bilder og beskrivelser. På denne måten fikk jeg full oversikt over når alt skulle leveres tilbake og til riktig sted. På opptaksdagen var jeg ansvarlig for at alle looks hang i riktig rekkefølge, sortering av sko, smykker og tilbehør, og steaming dersom det var nødvendig. Jeg hjalp modellene med påkledning, og noterte alle plagg og merker som modellen hadde på seg under hver look. Etter en shoot passet jeg på at all stylingen ble pakket fint ned og returnert i samme stand som den ble mottatt.

Som regel synes jeg at selve opptaksdagen alltid er veldig spennende, og spesielt når vi er ute på location. Ett av opptakene jeg fikk være med på under praksisperioden min var en moteserie for DANSK Magazine. Location var på en fantastisk strand i Queens, og på opptaksdagen blåste det helt forferdelig. Alle i teamet frøs, og steaming var nesten umulig da plaggene flakset til alle kanter. Midt under opptaket kom det to vakter og kastet oss bort, og crewet måtte finne en ny location. Man kan vel si at stemningen generelt var litt dårligere enn den pleier. Når jeg fikk tilsendt bildene en ukes tid senere, og fikk sett hvor fint resultatet ble, gjorde det ingenting at fingrene holdt på å fryse av under opptaket. Det er veldig gøy å vite at en liten del av meg har vært med på å lage noe så kult!

Veien videre for meg vil først og fremst være å fullføre de siste semestrene mine på SoFI, og forhåpentligvis begynne med mine egne prosjekter. Jeg har også fått tilbud om et lengre internship i New York når jeg er ferdig på skolen. Dette er veldig gøy, og jeg ser på det som en bekreftelse på at jobben jeg gjør blir satt pris på.
Motestyling, trend forecasting og motehistorie er fag jeg tar med meg videre, som vil bli veldig relevante for meg i en senere jobbsammenheng. Lærerne mine på SoFI er veldig flinke til å få elevene ut i arbeidslivet, og informerer oss stadig vekk om interessante internships eller andre prosjekter som kan gi oss en smakebit på motebransjen. Det kan for eksempel være Oslo Runway som trenger påkledere, stylister som trenger assistenter eller et filmcrew som trenger en stylist til en musikkvideo. Dette har ført til at jeg har fått møte mange dyktige mennesker, og det har gitt meg muligheten til å bygge et nettverk med gode kontakter.

Mitt råd til andre som ønsker å gå samme vei som meg vil være å ta de mulighetene og tilbudene man kommer over. Er det noe jeg har lært så er det at all erfaring er god erfaring, og man må være klar for å jobbe mye gratis om man vil oppover i bransjen. Finn en stylist du liker, og spør om han eller hun trenger en assistent. Å assistent er veldig lærerikt, og kan gi deg muligheten til å møte dyktige mennesker og opparbeide deg et stort kontaktnettverk.

Publisert

23.02.2017

Studentgalleri: Enora Olsen

I faget Motestyling skal studentene kunne planlegge og gjennomføre styling innenfor ulike arenaer. Det er stylistens oppgave å gi liv, retning og identitet til en designers kolleksjon, hvor typiske oppdrag kan være for magasiner, reklamebyråer, catwalk-shows, tv og film. 

Tidligere student på Motekonsulent, Enora Olsen, leverte en kjempefin oppgave i Motstyling som vi har fått lov til å vise frem. 

Foto: Oktawian Gornik
Makeup, hår og styling: Enora Olsen 
Modell: Celin/EB Models
Lysassistent: Tymoteusz Korzeniowski

 

Publisert

20.02.2017

Motepraktikant: Ingvild Kjenne

SoFI ønsker å sette fokus på studenter i industrien, og tilbyr en syv uker lang praktsisperiode for elevene våre som studerer Moteindustri. I tillegg er timeplanen lagt opp til elevene kan ta løpende internships kombinert med skoletimene. Her får studentene sjangen til å jobbe i sin drømmebedrift, og får prøvd ut kunnskapen og ferdighetene de har tilnærmet seg i klasserommet.

 

Ingvild Kjenne, 22 år, studerte Motekonsulent våren 2016 og begynte på Moteindustri høsten 2016. Hun har arbeidet som frivillig under Oslo Runway, og jobber også deltid hos Ilse Jacobsen ved siden av skolen.

Fortell litt om hvordan du opplevde det å jobbe under Oslo Runway.

Jeg likte godt at det var samme arena som i fjor. Jeg var kjent med hvor de forskjellige tingene var, og det var enklere å finne frem og guide andre. Det var spennende å se på gjennomgangen før hver visning, når designerne og modellene øver, og å se hvor nøye alt planlegges. Jeg som jobbet med rigg hadde ledig tid under visningene, så det var gøy å kunne få med seg alt live.

Hva var arbeidsoppgavene dine? Hva ble forventet av deg?

Dette var den andre gangen jeg var med å jobbe på Oslo Runway. Denne gangen var arbeidsoppgaven min omrigg, som innebar å gjøre klar runwayen før hver visning. Under de to visningsdagene gikk jobben min ut på å ordne design av location, hvor vi fulgte en mal fra hver enkelt designer. Vi skulle telle plasser slik at det ble riktig antall på hver benk, legge frem goodiebags, og annet som skulle være der. Det var alltid finpuss rett før visning for å sørge for at alt så perfekt ut.
Det som ble forventet av meg var at jeg holdt meg på området hele tiden, og alltid var tilgjengelig til å hjelpe til med andre oppgaver. Jeg måtte være selvdreven og vise eget initativ.
Hadde du en designer du gledet deg til å se? Hva var din favorittvisning?
Jeg hadde gledet meg til å se Cathrine Hammel og ByTimo. Min favorittvisning var ByTimo, jeg likte godt settingen vi ble satt i under visningen.

Hvilke fag fra SoFI føler du at du har fått mest bruk for når du har vært ute i jobb?

Produktkunnskap er for meg det faget jeg har fått mest bruk for i den jobben jeg har nå hos Ilse Jacobsen. Vi har lært om de ulike fibrene: hva de er laget av, hvordan de produseres, og hvordan de ulike stoffene oppfører seg. For meg har det vært nyttig å vite hvorfor det er en blanding av forskjellige fibre i et plagg, hva de forskjellige sammensetninge består av, og hvordan de skal behandles. Personlig styling er også et fag jeg har fått bruk for. Å lære om de ulike kroppsfasongene og hvilke passformer som passer til hvem, har vært bra å kunne når jeg har hjulpet kunder med å finne klær i butikken.

Har du noen tips til studenter som ønsker å jobbe seg inn i bransjen?

Et godt tips er å være frivillig, både på store og små arrangementer. På de mindre arrangementene kan det åpnes for mingling, og da er det lurt å by på seg selv og få hilst på de "riktige" personene i bransjen. Hvis mingling virker skummelt kan det være lurt å bli kjent med de du jobber for, hvis de får et bra inntrykk av deg så introduserer de deg gjerne til andre. På mindre arrangementer jobber du ofte også tettere på arrangøren. Tips er å snakke litt om hva du ønsker å jobbe med i bransjen slik at du for eksempel kommer i kontakt med en innkjøper, stylist eller journalist.

Publisert

14.02.2017